Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑ




Πολύ κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα αυτές τις μέρες, η Ιδιωτική Οδός έχει για τους αγαπητούς συνοδίτες της δυο ενδιαφέρουσες προτάσεις... γαλλικού και γερμανικού πολιτισμού στην ελληνική πρωτεύουσα.

Μια μουσική παράσταση και μια έκθεση από δυο ινστιτούτα που δεκαετίες τώρα εργάζονται στη χώρα μας για την ανάπτυξη των ελληνογαλλικών και ελληνογερμανικών πολιτιστικών σχέσεων: το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών.

- Θέαμα: η τραγωδία της Κάρμεν τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 20.30 το βράδυ στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Πρόκειται για ορχηστρική διασκευή του Marius Constant πάνω στην Κάρμεν του Georges Bizet, που συμπυκνώνει τη δραματική και τραγική πλευρά αυτής της μυθικής όπερας. Η σκηνοθεσία είναι του Christian Papis, τα σκηνικά του Matthieu Château, στο πιάνο ο Laurent Wagschal. Κάρμεν η Lien Haegeman, Δον Χοσέ ο Roger Padulles, Μικαέλα η Delphine Hivernet.

Στη Σεβίλλη η τσιγγάνα Κάρμεν γοητεύει τον δεκανέα Δον Χοσέ. Για τον λόγο αυτό η Μικαέλα, μια φίλη του Χοσέ από τότε που ήταν παιδιά, νιώθει βαθιά πληγωμένη. Και τότε ξεσπάει μια σύγκρουση ανάμεσα στις δυο γυναίκες…

- Μήνας Ulay από το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με το booze cooperativa, στην Κολοκοτρώνη 57 στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Μαρτίου (είσοδος ελεύθερη). Προβολές με όλες τις performances του, με και χωρίς την Marina Abramovic, με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Ο Ulay (Frank Uwe Laysiepen) είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της performance. Στο πλούσιο έργο του κεντρική θέση κατέχει το θέμα του κοινωνικού φύλου. Ιδιαίτερα γνωστή είναι εκείνη η φάση της ζωής και της καλλιτεχνικής δημιουργίας του που μοιράστηκε με τη Marina Abramovic από το 1976 ώς το 1988. Σύντροφοι στη ζωή και την τέχνη οργάνωναν ακραίες δράσεις, που άγγιζαν συχνά τα φυσικά και ψυχικά όρια, όπου «εξέθεταν» τους ρόλους τους ως άντρα και γυναίκας.

Ο μήνας Ulay εντάσσεται στον φετινό κύκλο δραστηριοτήτων του Goethe-Institut Athen με θέμα Gender/Sie/Es–Ρόλοι και ταυτότητες φύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails