Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΜΟΥΣΑΦΕΡΑΤ ΣΤΟ ΝOSOTROS

Πριν λίγο, εδώ στην Αθήνα, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros στα Εξάρχεια, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Λαδά Μουσαφεράτ, που αναφέρεται στο εν Πάτραις έπος των μεταναστών των τελευταίων ετών, Αφγανών κυρίως και λοιπών. Το όλο κλίμα απόλυτα αντισυμβατικό. Ο χώρος εντελώς λιτός, οι άνθρωποι που προσήλθαν απόλυτα συνειδητοποιημένοι, οι ομιλητές κι αυτοί... γειωμένοι. Μίλησαν: ο νεαρός Σωτήρης Λυκουργιώτης, γνώστης καλός του Αφγανικού, ο πατρινός ποιητής Γιώργος Κοζίας και ο επίσης πατρινός συγγραφέας Φώτης Τερζάκης. Στο τέλος ο Βασίλης Λαδάς επανέλαβε την βεβαιότητά του για τελική νίκη του... Αφγανικού έπους, σε βάρος της μικροαστικής επαρχιωτικής νοοτροπίας, και διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του.

Στην παρουσίαση το παρόν έδωσαν: η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη, ο ποιητής Παναγιώτης Κερασίδης, ο συγγραφέας Μισέλ Φάϊς, η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη κ.α.


Στην φωτό ο Β. Λαδάς υπογράφει ένα βιβλίο του υπό τα όμματα Αλεξίας Καλτσίκη και Μισέλ Φάϊς.

Μισέλ Φάϊς, Βασίλης Λαδάς, Ρέα Γαλανάκη και Γιώργος Κοζίας

Γιώργος Κοζίας και Διονύσης Λυκουργιώτης

Αυτό που τονίστηκε για το Μουσαφεράτ του Β. Λαδά ήταν η αισθητική συγκίνηση που προσφέρει στον αναγνώστη, πέρα από την ανάδειξη του ζητήματος των Αφγανών προσφύγων. Το Μουσαφεράτ σημαίνει και είναι ταξίδι. Στο Αφγανιστάν του εαυτού μας...

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

που αλλου απο τα Εξάρχεια θα γινόταν παρουσίαση του βιβλίου του Λαδά! οσο για το αφγανικό επος θέλει προσοχή ο συγγραφέας. Χρειάζεται επειγόντως ψυχίατρο, μαζύ και ο Ανδριόπουλος. Ολα τα πράγματα εχουν όρια που οι δύο "κύριοι" εχουν ξεπεράσει προ πολλού. Απο τις φωτογραφίες βλέπω ότι ειχε πολύ κόσμο μεταξύ τους τα είπανφαίνεται και με άλλους αντιεξουσιαστές της Αθήνας του ιδίου φυράματος!!1 Δεν μας παρατάς Ανδριόπουλε με τις αναρτήσεις σου!!!

Ανώνυμος είπε...

περιμένουμε να γίνει το ίδιο στην Πάτρα σύντομα! αν και αυτή η πόλη δεν εκτιμά τους δικούς της διανοούμενους και ποιητές (και όχι μόνο)

Ανώνυμος είπε...

Ο Ανδριόπουλος δεν σε παρατά, εσύ γιατί δεν τον παρατάς; μήπως τον έχεις ανάγκη;

Ανώνυμος είπε...

απάντηση στο προηγουμενο σχόλιο: σε διαβεαιώ καμία ανάγκη δεν τον έχω που και που κοιτάω το ιστολόγιο του μια και παιζω με τον υπολογιστή. Εχεις πρόλημα με τα αρνητικά σχόλια;

Ανώνυμος είπε...

Η κάμαρα λιτή
ο λαμπτήρας κιτρινωπός
τρεις τέσσερις καρέκλες
γύρω από το τραπέζι
αποτσίγαρα στο τασάκι
προσμετρούν το χρόνο.
Εφημερίδες και βιβλία περί πολέμου
άλλο ένα τσιγάρο
αναμονή
νύχτα βαριά Φεβρουαρίου
παγωνιά και βροχή.
Που θα καταλύσουν οι μουσαφίρηδες,
εάν δεν έχουμε μια κάμαρα αγάπης να τους υποδεχτεί;

Related Posts with Thumbnails