Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Eπίσκεψη σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Κωνσταντινουπόλεως διοργάνωσε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για ογδόντα και πλέον ομογενείς μαθητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς της Πόλης, καθώς και σπουδαστές από την Ελλάδα που ζουν στην Πόλη. Εκτός απο το Αρχαιολογικό και το Μουσείο μωσαϊκών του Μεγάλου Παλατίου, επισκέφθηκαν και τεμένη τα οποία κατά την βυζαντινή εποχή υπήρξαν καθολικά των εξής ιστορικών Μονών: Χριστού Ακαταλήπτου (τέμενος Kalenderhane) τέλη 11ου αιώνα, Μυρελαίου (τέμενος Bodrum) 10ος αιώνας, Λιβός (τέμενος Isa Feneri) 10ος αιώνας, Παντοκράτορος (τέμενος Zeyrek) 12ος αιώνας, Αγ. Θεοδοσίας (τέμενος των Ρόδων) 12ος αιώνας, Χριστού Παντεπόπτου (τέμενος Eski Imaret) 11ος αιώνας.
Την ξενάγηση έκανε ο Ηγούμενος της Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας και εραστής της Πόλεως Αρχιμ. Δοσίθεος.
Ο Πατριάρχης, με τον πλούτο των γνώσεων και των εμπειριών του, προσέθεσε, από την πλευρά του, τα δικά του ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία.
Η περιδιάβαση στα ιστορικά μνημεία και στους γεμάτους ιστορία δρόμους της Παλαιάς Πόλης, που άρχισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, μετά από γεύμα που παρατέθηκε σε εστιατόριο, με την διαβεβαίωση της διοργάνωσης επόμενων επιμορφωτικών εξορμήσεων, συνεχίζοντας το άγγιγμα στην ιστορία με συνοδοιπόρο τον Πατριάρχη του Γένους.

φωτό (έξω από την Αγία Ειρήνη): Νίκος Μαγγίνας

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Πάντα πρωτοπόρος ο Πατριάρχης μας. Κι ο Ηγούμενος όμως... μεγάλη ελληνική ψυχή.

Ανώνυμος είπε...

Στη φωτό είδα και πατρινούς μεταξύ αυτών και ο πρωτοψάλτης Ψαθοπύργου.

Related Posts with Thumbnails