Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Ο Μ Ι Λ Ι Α
ΤΗΣ Α. Θ. ΠΑΝΑΓΙΟΤΗΤΟΣ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ
κ. κ. Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Υ
ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ
ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ ΕΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ
(26 Φεβρουαρίου 2009)

Μετά πολλής χαράς ετελέσαμεν τον Αγιασμόν των Εγκαινίων της νέας αεροπορικής εταιρείας ΑΘΗΝΑΪΚΑΙ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΑΙ, ελθόντες εκ Κωνσταντινουπόλεως, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του κυρίου Σάκη Ανδριανοπούλου, Διευθύνοντος Συμβούλου και ιδιοκτήτου αυτών.
Αι ΑΘΗΝΑΪΚΑΙ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΑΙ ανοίγουν τα πτερά των δια να καλύψουν τας ανάγκας συγκοινωνιακής συνδέσεως αρκετών σημείων της ελληνικής υπαίθρου μετά της Πρωτευούσης, εις ημέρας κατ’ εξοχήν δυσκόλους λόγω της δυσμενούς διεθνούς οικονομικής συγκυρίας. Όμως το τολμούν, προκειμένου να έλθουν αρωγοί εις την κάλυψιν των υφισταμένων αναγκών. Περισσότεραι αεροπορικαί εταιρείαι δραστηριοποιούμεναι εις τους αιθέρας, προμνηστεύονται αναμφιβόλως βελτίωσιν των προσφερομένων εις το επιβατικὸν κοινόν υπηρεσιών, δια της ευγενούς αμίλλης και -διατί όχι;- του νομίμου επαγγελματικού ανταγωνισμού. Τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια, εις οιονδήποτε τομέα, λειτουργούν όχι προς όφελος των πολλών. Το ζητούμενον εις εποχὴν οικονομικής υφέσεως είναι να έχουν και οι οικονομικώς ασθενέστεροι ευχερή και αξιοπρεπή πρόσβασιν εις πάντα τα αγαθά, συνεπώς και εις το των αεροπορικών συγκοινωνιών, αι οποίαι δεν αποτελούν πολυτέλειαν, αλλά ανάγκην, συχνάκις μάλιστα ανάγκην ζωής και θανάτου.
Υπό τοιαύτας προϋποθέσεις, η παρά την ιστορικὴν ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΝ, την μητέρα πασών των εν Ελλάδι αεροπορικών εταιρειών, και τας ΑΙΓΑΙΑΚΑΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΑΣ, εμφάνισις εις τον ορίζοντα και των αρτισυστάτων ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ, μόνον χαράν δύναται να προξενήση εις το ευρύτερον επιβατικόν κοινόν, μάλιστα δε το της υπαίθρου και το οικονομικώς ασθενέστερον. Παρά ταύτα πιστεύομεν ότι αι σχέσεις των εγχωρίων αεροπορικών εταιρειών δεν πρέπει να φθάνουν εις τον άκρατον και μέχρις αλληλοϋποσκάψεως «καπιταλιστικόν», ούτως ειπείν, ανταγωνισμόν, αλλ’ οφείλουν να κινούνται εις πλαίσια τα οποία θα καθορίζη ο αμοιβαίος σεβασμός, η φιλογένεια και η κοινή και ειλικρινὴς πασών επιθυμία δια την καλλιτέραν εξυπηρέτησιν του κοινού και των ευρυτέρων κοινωνικών και εθνικών συμφερόντων. Υπάρχει άλλωστε χώρος δι’ όλους, λαμβανομένης υπ’ όψιν τόσον της γεωγραφικής ιδιομορφίας της Ελλάδος, όσον και της δυνατότητος περαιτέρω τουριστικής αναπτύξεως.
Αλλ’ η έκτακτος σημερινή πτήσις των ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ εις Κωνσταντινούπολιν και εκείθεν εις Μυτιλήνην, ως και η μεθαυριανή της επιστροφής εντεύθεν εις την βασιλίδα των πόλεων, δύναται να έχη ένα μεγάλον συμβολισμόν: Αι δύο Χώραι, αι τόσον πλησίον και εν ταυτώ τόσον κάποτε μακράν, χρειάζονται πολλάς γεφύρας επικοινωνίας, επ’ αγαθώ αμφοτέρων των λαών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι περί Αυτόν συνδιοικηταί της Εκκλησίας και οι λοιποί εν Τουρκία Ομογενείς, μετέχουν αμφοτέρων των Χωρών. Της μιάς ως γηγενείς κάτοικοι και πολίται, και της ετέρας ως ομογενείς και ομόπιστοι και μέτοχοι της αυτής ιεράς προγονικής κληρονομίας και παρακαταθήκης. Ανήκομεν, λοιπόν, και εντεύθεν και εκείθεν του Αιγαίου, είμεθα οι ίδιοι οιονεί γέφυραι συνδέουσαι τας δύο Χώρας και τους δύο λαούς. Αι ΑΘΗΝΑΪΚΑΙ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΑΙ επέλεξαν, λοιπόν, να τιμήσουν εις εν των πρώτων και παρθενικών ταξιδίων των ημάς τας ούτως ειπείν ζώσας γεφύρας, τείνουσαι κατ’ αυτόν τον τρόπον συμβολικώς χείρα φιλίας ύπερθεν του γαλάζιου Αιγαίου, το οποίον ημείς τουλάχιστον θέλομεν να θεωρούμεν ότι ενώνει και δεν χωρίζει λαούς, τους οποίους η ιστορία, παρά τας διαφοράς των, έχει φέρει τόσον πλησίον.
Συγχαίροντες, λοιπόν, ολοθύμως, ευλογοῦμεν απὸ κέντρου ψυχής τον εκλεκτόν επιχειρηματίαν και αγαπητὸν κύριον Ανδριανόπουλον και τας ΑΘΗΝΑΪΚΑΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΑΣ και όλους τους εργαζομένους, και ευχόμεθα εις αυτάς, όπως και εις τας λοιπάς ελληνικάς αεροπορικάς εταιρείας, καλάς και ασφαλείς πτήσεις, υπό την σκέπην πάντοτε και προστασίαν του Ταξιάρχου Μιχαήλ του εν Μανταμάδω, των αγίων Αγγέλων και πασών των τιμίων επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων!

***
Στον Αγιασμό των Εγκαινίων τον Πατριάρχη προσεφώνησε ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας Athens Airways Αθανάσιος Ανδριανόπουλος (φωτό).


Όλες οι φωτογραφίες από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Μυτιλήνη είναι του Νίκου Μαγγίνα, ο οποίος παραχωρεί ευγενικά στην Ιδιωτική Οδό το σχετικό υλικό. Οι ακόλουθες φωτό είναι από την άφιξη του Πατριάρχου στη Λέσβο.



5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόνο οι άνθρωποι του πλούτου είναι για την Εκκλησία; Αναρωτιέμαι σε αυτές τις επισκέψεις γιατί δεν βλέπουν τους Θεολόγους, τους επιτρόπους γιατί δεν τιμούν τους κατηχητές που είναι όλοι τους εργάτες άμεσοι της Εκκλησιαστικής διοίκησης. Στο μυαλό μου πάει η σκέψη ότι ο Πατριάρχης μόνο για τα εγκαίνια πήγε στην Λέσβο και όχι για να συναντηθεί με τον πιστό λαό.

Ανώνυμος είπε...

Γιατι υπήρχε περίπτωση να πάει για άλλο λόγο;τι να τον κανει τον "πιστό λαό"; Νοστιμα και αυτά που ειπε για "τας ασωμάτους δυνάμεις" που θα φυλάνε τις αερογρμμές....αλήθεια πρώτη φορά ακούω για τις αθηναικές αερογραμμές. καινούριο φρούτο....

Ανώνυμος είπε...

Όλα για τα «τάλαρα» σε αυτό τον κόσμο; Προσοχή υπάρχει και η αιώνιος ζωή.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω οι Αθηναϊκές αερογραμμές να μην είναι σαν την εταιρεία Ήλιος την κυπριακή που είχε εκείνο το τραγικό , τραγικότατο δυστύχημα το '05.
Όσο για το άλλο που ειπώθηκε, το ότι γιατί δεν τιμούνται οι άμεσοι εργάτες της εκκλησιαστικής διοίκησης, νομίζω ότι η διακονία στην εκκλησία δεν πρέπει να προσβλέπει στα εύσημα και στους επαίνους αλλά να γίνεται ταπεινά και απλά. Εντωμεταξύ ας μην βιαζόμαστε να κριτικάρουμε τον Πατριάρχη, είναι δύσκολη η θέση του, πρέπει να τηρεί διπλωματικές ισορροπίες, αφήστε δε που είναι και στόχος εθνικιστικών στοιχείων, πχ οι γκρίζοι λύκοι. Αμα το καλοσκεφτεί κανείς ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ακραίων εθνικιστών, δεν είναι αστεία υπόθεση να παίζεις το κεφάλι σου κορώνα-γράμματα.

Ανώνυμος είπε...

σιγά μη γίνει στόχος τώρα και προσέχει γιαυτό τις ισορροπίες. δυστυχώς ετσι που κατάντησε η ζωή μας είμαστε ολοι στόχοι. αυτόν τον φυλάνε μην ανησυχείτε.

Related Posts with Thumbnails