Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΑ ΕΦΡΑΙΜ!

Γράφουν οι εφημερίδες οι αθηναϊκές ότι εκτός από το εν Πάτραις καρναβαλικό άρμα Εφραίμ, κυκλοφορεί στολή του ηγουμένου - πλήρες σετ: καπέλο, κοτσίδα, γενειάδα και φρύδια. Τα εποχικά καταστήματα με αποκριάτικες αμφιέσεις γεμίζουν φέτος, λέει, από μάσκες παπάδων και ράσα. Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, από παλιά ο παπάς ήταν προσφιλές θέμα των, μεμονωμένων έστω, καρναβαλιστών. Φέτος, λόγω Εφραίμ, παίρνει μια μαζική διάσταση.
Στις πατρινές εφημερίδες διαβάζω σήμερα για το εξώδικο που έστειλε στον Δήμαρχο Πατρέων κάποια "παραθρησκευτική οργάνωση" της Πάτρας ζητώντας τώρα την απόσυρση του άρματος Εφραίμ. Το άρμα αναβιώνει παλιά ...μίση, θρησκευτικότητας και καρναβάλου. Το αίτημα για απόσυρσή του είναι πρωτοφανές.

Μάλλον θα έχουμε εξελίξεις. Πικάντικες υποπτεύομαι... Καρναβαλικού περιεχομένου! Αρκεί να μην υποψιαστώ ότι πίσω από το εξώδικο κρύβεται κανένας ευσεβής και φιλόθεος... Αλέκος!... Χα,χα! Για τον... οργισμένο αρχιμανδρίτη δεν συζητάμε. Θα δώσει ρεσιτάλ! Λάβετε θέσεις μπροστά στις οθόνες σας, αγαπητοί συμπολίτες. Το καρναβάλι αρχίζει!

18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξώδικο; Και να μην υπήρχε αυτη η σάτιρα, ο Εφραίμ έτσι και αλλιώς στην συνείδηση μεγάλης μερίδας κόσμου έχει περάσει ως απατεώνας, έχει συναριθμηθεί στη λίστα με τα λεγόμενα ''λαμόγια''.

Ανώνυμος είπε...

η Πάτρα έχει γίνει ένα συνεχόμενο καρναβάλι, δυστυχώς πικάντικο!

Ανώνυμος είπε...

Οποιος κι αν έγραψε το σχόλιο βρίσκει πολύ λογικό να υπάρχουν στα μαγαζιά ως καρναβαλικά είδη γενειάδες, ράσα κ.λ.π. Δεν το λέω απο υπερβολική θεοσέβεια αλλά αμαν πιά! Δεν εχει μείνει τίποτα όρθιο. Μη πιστέυει όποιος δεν θέλει σε τίποτα αλλά η βεβήλωση κάποιων ας πούμε εμβλημάτων παραπάει. Ιστολόγε που θαυμάζεις τους μωαμεθανούς σκεφτηκες πριν να κάνεις την ανάρτηση τι θα γινόταν αν κάποιος προσπαθούσε να διακωμηδήσει τον όποιο μουλά για οτιδήποτε; και οχι μονο οι ταλιμπάν ετσι!

Ανώνυμος είπε...

Ποια είναι η παραθρησκευτική οργά-
νωση κ. Παναγιώτη; Πάντως ο Θεός να με συχωρέσει όλες τις θεωρώ ως
ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΕΣ, που εξυπηρετούν μόνο
τα μικροσυμφέροντα των μελών τους.
Η ιστορία έχει αποδείξει ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ
ότι βλάπτουν και τη θρησκεία και προ πάντων την ΕΚΚΛΗΣΙΑ!!
Κι αυτή η ενέργεια ΦΑΡΙΣΑΙΚΗ είναι
και τ'ιποτα παραπάνω!!

Ανώνυμος είπε...

Όντως, οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις είναι σφηκοφωλιές. Πάντως μετά από την υφαρπαγή δημοσίων εκτάσεων και τον πλούτο που συσσώρευσε η μονή Βατοπεδίου,σε καιρούς που ο λαός δοκιμάζεται οικονομικά, η σάτυρα των καρναβαλιστών για τον Εφραίμ δεν είναι τόσο εγκληματική πιά. Εξάλλου δεν το κάνουν για να θίξουν την θρησκεία αλλά έναν κληρικό που αντικειμενικά προκάλεσε.

Ανώνυμος είπε...

Bre pedia, mipos the eprepe na afiname tous diorganotes na kanoun ti doulia tous, ki emeis, oi pistoi, ti diki mas? Ti fteei o alexis (skarmeas), otan oi iereis tipou efrem i opos o spartiatis!!! pedofilos diasiroyn kai to fronima ton piston, giati i EKKLISIA pote den diasirete, kai to raso pou foroun!!!

Ανώνυμος είπε...

Εντωμεταξύ από κάποιους ιερείς/θεολόγους ακούμε τον όρο ''ελληνορθόδοξο πνεύμα/πολιτισμός κλπ''. Ναι, αλλά το ελληνικό στοιχείο από την αρχαιότητα περιελάμβανε (ως εξέλιξη των βακχικών γιορτών) το καρναβάλι, το θέατρο, την κωμωδία και την σάτιρα. Δεν μπορεί κανείς να καταστείλει το γλέντι διότι είναι στις ρίζες του ελληνικού λαού. Εξάλλου το καρναβάλι είναι απλά μια γιορτή για χαλάρωση και φυγή από τη ρουτίνα, δεν γίνεται στις μέρες μας ως ειδωλολατρική εκδήλωση όπως λένε κάποιοι πνευματικοί ιδίως στην Πάτρα! Η λαογραφία δείχνει ότι ο ελληνικός λαός στην παράδοση του έχει συνδυάσει την χριστιανική πίστη με κάποια έθιμα που είναι κατάλοιπα απτην αρχαιότητα όπως οι απόκριες. Αυτη η συνύπαρξη του χριστιανικού με το αρχαιοελληνικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα γοητευτική, όσο και αν τρομάζει κάποιους θεολογικούς νόες!

Ανώνυμος είπε...

Ποιός ορθόδοξος χριστιανός ευχαριστιέται να ρεζιλεύεται το ράσο;
Ο π.Παϊσιος ἐλεγε μόνο ο διάβολος χαίρεται με κάτι τέτοια. Και γω συμπληρώνω:
Και όσοι έχουν φρόνημα διαβόλου.
Μην ξεχνάμε ἀλλωστε πως ζούμε σε εποχή αντιχρίστου. Καί κάθε πράγμα στο καιρό του.
Και παλια γινόντουσαν σκάνδαλα. Θυμούνται οι παλιοί Πατρινοί να σατίριζαν παλιά το ράσο στον καρνάβαλο;

Ανώνυμος είπε...

Δεν πατε να κουρευεστε που θυμηθήκατε την λαογραφία. Αν δεν υπάρχει φρένο στις ανόητες ιδέες καθενός πάει εξαφανιστήκαμε

Ανώνυμος είπε...

Δεν πατε να κουρευεστε που θυμηθήκατε την λαογραφία. Αν δεν υπάρχει φρένο στις ανόητες ιδέες καθενός πάει εξαφανιστήκαμε

Ανώνυμος είπε...

Γιατί κύριοι λιθοβολείτε τον καθηγούμενο Εφραίμ; Έγινε η δίκη για να δούμε τι έκανε ο ἀνθρωπος;
Εκλεψε μηπως κανέναν φτωχό; Καμμιά χήρα; Η έβαλε κάτι στην τσέπη του;
Θα πείτε καταχράσθηκε τη δημόσια περιουσία. (Τόσα χρόνια τι απέδιδε στο δημόσιο;). Μας πήρε ξαφνικά ο πόνος για τη δημόσια περιουσία! Αν ξέρατε τί γίνεται...!

Και ποιός έχει πιο μεγάλο κρίμα, ο Εφραίμ που ας πούμε καταχράσθηκε δημόσια περιουσία, η όσοι σπαταλούν τα χρήματα του παγκαριού (τον οβολό της χήρας!) ασκόπως η προς ίδιον όφελος,προβολή, δημοσιότητα, φαγοπότι, δώρα και λοιπά;

Πόσα χρήματα ξοδεύει ετησίως ο δήμος της Πάτρας για τον καρνάβαλο; Τα μισά απ' αυτά αν καθε χρόνο τα έβαζαν στην άκρη για τη φτώχεια, την ἀνεργία, θα λύνονταν πολλά προβλήματα!
Λοιπόν;Ποιός έχει πιό μεγάλο κρίμα ο Εφραίμ ή αυτοί που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα εις βάρος της φτώχειας και της ανεργίας;

Ανώνυμος είπε...

O π. Τιμόθεος Παπασταύρου είναι αυτός που έστειλε το εξώδικο για το άρμα. Αυτός δεν κηρύττει στον "Αγιο Μάρκο τον Ευγενικό"; Αυτή είναι η "παραθρησκευτική οργάνωση" κ. Ανδριόπουλε.
Δεν είστε τόσο καλά ενημερωμένος...

Ανώνυμος είπε...

http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2009/02/blog-post_9402.html

Εξώδικο στον Δήμο Πατρέων απο τα μέλη του συλλόγου "Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός" για το καρναβαλικό άρμα που σατιρίζει τον ηγούμενο Εφραίμ και την ιερά Μονή Βατοπεδίου, γιατί όπως ισχυρίζεται ο σύλλογος γελοιοποιείται η Ορθόδοξος εκκλησία και προσβάλλεται βάναυσα το θρησκευτικό συνάισθημα.
Αυτά έγραψε η εφημερίδα της Πάτρας ΗΜΕΡΑ η οποία δημοσιεύει και δηλώσεις του αντιδημάρχου πολιτισμού Σκαρμέα (αυτός βγάζει το φίδι από την τρύπα) ο οποίος σε όλους τους τόνους υποστηρίζει ότι δεν τίθεται θέμα ο Δήμος να αποσύρει το άρμα το οποίο θα παρελάσει κανονικά.....
Όμως εμείς μάθαμε ότι το θέμα έχει και μεγάλη ουρά. Και ποια είναι αυτή η ουρά. Μα η ύπαρξη στο ίδιο άρμα μαζί με τον Εφραίμ και των πολιτικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου Βατοπεδίου, με κύρια σημεία σάτυρας τον Βουλγαράκη και τον Ρουσόπουλο.
Μαθαίνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πλέον ισχυρές πιέσεις και διαβουλεύσεις με τους δύο πολιτικούς οι οποίοι βέβαια δεν θέλουν με κανένα τρόπο αφενός να διαπομπεφθούν στο Πατρινό καρναβάλι (ενόψει εκλογών;) αφετέρου να ταυτισθούν με τον ηγούμενο.
Από την άλλη μεριά πάλι ο Φούρας θα ήθελε πέραν της σάτυρας την οποία όλοι οι δημοτικοί παράγοντες την επικαλούνται, να ξαναθυμήσει ,για πολιτικούς λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, έστω και με αυτό το τρόπο το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Όμως από την άλλη ο ακραιφνής Πασοκτζής δήμαρχος πάντα είχε ανοικτή δίαυλο και με τους δύο τέως υπουργούς επί υπουργίας των.
Τώρα το αν οι πιέσεις πιάσουνε τόπο θα το δούμε προσεχώς και στην μεγάλη παρέλαση των αρμάτων.

Εχθές πάντως στην θεατρική πρεμιέρα του Καρναβαλικού Κομιτάτου της Πάτρας, σατυρίσθηκαν άγρια τόσο οι πιο πάνω αναφερθέντες όσο και η οικογένεια Πελέκη η οποία από ότι είμαστε σε θέση να ξέρουμε έχει απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τέτοιου είδους....happenings.

Πραγματικά τη φετινή παρέλαση των αρμάτων στο Καρναβάλι της Πάτρας την αναμένουμε με ενδιαφέρον...

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας μας βγάζει προς τα έξω, αυτό που εχειμέσα του.
Καρνάβαλο από μέσα καρνάβαλο απέξω...

Ανώνυμος είπε...

Εχειδίκιο ο ανώνυμος 12Φεβρουαρίου 10.01 π.μ.
Ποιός ξέρει να μας ειπεί πόσα χρήματα ξοδεύονται από το δήμο Πάτρας για κάθε καρνάβαλο;
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αλλά αν το πάμε με τη λογική ''πόσα χρήματα ξοδεύονται για τον καρναβαλο'', τότε να ανοίξουμε και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Γιατί δεν τα δίνει στους φτωχούς αυτά ή στο κράτος, απτη στιγμή που οι ιερείς πληρώνονται από τον έλληνα φορολογούμενο; Επίσης να καταδικάσουμε και τα τόσα χρήματα που δίνονται απτο κράτος στις τράπεζες, και το γεγονός ότι δεν φορολογούνται ακριβά τα υψηλότερα εισοδήματα , για το γεγονός ότι υπάρχουν καρτέλ στην αγορά.
Εντωμεταξύ ο μακαριστός προκάτοχος του νυν αρχιεπισκόπου, ζούσε σε μια υπερπολυτελή βίλα στο Ψυχικό, είχε υπερπολυτελή αυτοκίνητα και τεράστια περιουσία. Αυτά γιατι τα ανέχτηκε η εκκλησία;

Ανώνυμος είπε...

Στην κοινωνία την ελληνική, όποιος θίγει το δημόσιο αίσθημα σχολιάζεται και κριτικάρεται ποικιλοτρόπως, και σίγουρα ένας απτους τρόπους κριτικής που δέχεται είναι και η ειρωνεία, εν προκειμένω η σάτιρα. Ο πατήρ Εφραίμ δεν μπορεί να ζητάει να είναι στο απυρόβλητο, καλώς ή κακώς ενεπλάκη σε ένα μείζων σκάνδαλο, απτα πιο μεγάλα μετά την Μεταπολίτευση. Εδώ ισχύει η λαική παροιμία ''όπως στρώσεις θα κοιμηθείς''.

Ανώνυμος είπε...

το θέμα πιστεύω δεν ειναι ο Εφράίμ που στο κάτω κατω ταθελε και τάπαθε αλλά η ταση για γενίκευση που μας χαρακτηρίζει. Εκλεψε ενας κλέφτες ολοι. και εν πάση περιπτώσει μη το παρακάνουν μερικοί εδω στην Πάτρα. αν θέλουν να κοροιδέψουν κλέφτες ας κοροιδεψουν τους εαυτούς τους.....

Related Posts with Thumbnails