Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΣτΕ: Οι ιερομόναχοι δεν διορίζονται ως τακτικοί εφημέριοι

Η είδηση που διαβάζω έχει μια σημασία για τα εν Ελλάδι εκκλησιαστικά πράγματα. Απλώς δεν αισιοδοξώ για την υγιή χρήση ή την πιστή εφαρμογή, αν θέλετε, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας:
Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (1753/2008) έκρινε ότι οι ιερομόναχοι δεν μπορούν να διοριστούν ως τακτικοί εφημέριοι.
Ακόμη, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι η παύση μοναχού από θέση προσωρινού εφημερίου και η επαναφορά του στη Μονή, όπου ανήκει, απόκειται στην απόλυτη διακριτική εξουσία του Μητροπολίτη, μη υποχρεουμένου να αιτιολογεί την σχετική πράξη. Επίσης, αναφέρει η δικαστική απόφαση ότι τακτικοί εφημέριοι δεν είναι υπάλληλοι των Ιερών Ναών ή της Μητρόπολης ή της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να εφαρμόζονται αναλογικά σε αυτούς οι διατάξεις του Κώδικα περί δημοσίων υπαλλήλων, ενώ στον ίδιο ναό είναι δυνατόν να διορισθούν και πλείονες των δύο τακτικοί εφημέριοι.
Τέλος, αναφέρει το ΣτΕ, ότι η τοποθέτηση προσωρινού εφημέριου δύναται να αρθεί με πράξη του Αρχιερέα για οποιονδήποτε αποχρώντα λόγο, αλλά με προσηκόντως αιτιολογημένη πράξη
.

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα ερώτημα: Αφού δεν μπορούν κατά το ΣτΕ να είναι τακτικοί εφημέριοι διατί τότε είναι νόμιμα προϊστάμενοι ιερών Ναών;
Παρακαλώ για μια σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Μάλιστα!!! Οπότε έχει πλέον νομικό στήριγμα ο γνωστός πατήρ του υιού.....ώστε να αποφύγει τυχόν νέο καπέλλωμα.... Ιδέα!!!!! να προσφύγει εκ των υστέρων για το παλαιότερο καπέλλωμά του και να ζητήσει την τιμωρία και του καπελλώσαντος και εκείνων που εφεύραν την ιδέα αυτή τότε............τι να κάνουμε....είχαν, βλέπετε, τις πληροφορίες τους αιδεσιμολ/τε Πρωθιερεύ...

Ανώνυμος είπε...

ντροπή στην Εκκλησία που έφτασε σε σημείο να της δείχνει το ΣτΕ το σωστό το δρόμο!

Ανώνυμος είπε...

σημαντική απόφαση αλλά μου έρχεται στο νου ο μεγάλος ορθόδοξος συγγραφεύς της Πάπισας Ιωάννης ο οποίος κάποτε είπε ένας νόμος χρειάζεται στην Ελλάδα: εκείνος που θα επιβάλλει την εφαρμογή όλων των άλλων!

Ανώνυμος είπε...

αν οι εκκλησιαστικοί κύκλοι δεν ξέρουν τους νόμους ή δεν τους σέβονται τι να κάνει και ο απαίδευτος κοσμάκης. Γιαυτό επικρατεί το μπάχαλο στην Ελλαδα και καθένας κάνει ό,τι θέλει. Η δημοκρατία (γραφε ασυδοσία) κάνει κακό.

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο 11:14 μμ! έτσι είναι! η "πρώην εφήμερη εξουσία" όπως έγραφε και το σήμαντρο της εφημερίδας Γνώμη καπέλωσε τον πατέρα και πρωτοπαπά όταν κατάλαβε πως κάτι ετοίμαζε.....είχε πει τότε επί λέξει κάπου(η πρώην εφήμερη εξουσία.....)"είχαμε τις πληροφορίες μας και γιαυτό δράσαμε έτσι"! βέβαια πιό παλαιά είχαν "δράσει μαζί" ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά μετά αλληλοφαγώθηκαν και έτσι ήρθε το καπέλωμα και μάλιστα με καπέλο που δεν αγγιζόταν απο πουθενά και δεν ξεφτούσε με τίποτα και ειδικά με ανώνυμα λιβελογραφήματα, όταν το σύστημα συναγερμού δεν ήταν ενεργό, και λοιπά και λοιπά......

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι Μητροπολίτες παρανομούν κατάφωρα, όχι μόνον στο θέμα του διορισμού των ιερομονάχων ως Προέδρων των εκκλησιαστικών συμβουλίων( ο όρος προϊστάμενος δεν είναι Ορθόδοξος αλλά Ρ/Καθολικός),αλλά και σε ένα σωρό άλλα θέματα που άπτονται της ευταξίας, της Παραδόσεως και των νόμων. Η νομοθεσία είναι σαφέστατη και ο καταστατικός χάρτης που οι ίδιοι οι Μητροπολίτες έφτιασαν δεν τηρείται.Η τοποθέτηση ιερομονάχων πασχει ακυρότητος και το ΣτΕ έχει απόλυτο δίκηο, αλλά δυστυχώς το κακό συνεχίζεται σε τετοιο βαθμό ώστε να έχει κανείς τις επιφυλάξεις του γιά την Ορθοδοξία των Μητροπολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Για όσους δεν ξέρουν ανέκαθεν στην Εκκλησία μας υπάρχουν τρεις κατηγορίες ιερέων:
α. Η των εγγάμων.
β. Η των αγάμων:Αυτοί που διαλέγουν να γίνουν άγαμοι ιερείς στον κόσμο( που δεν θέλουν ούτε να παντρευθούν ούτε να μονάσουν σε μοναστήρι). Αυτοί και μόνιμη εφημεριακή θέση μπορούν να καταλάβουν, φυσικά και προϊστάμενοι ι. ναών μπορεί να γίνουν. Που το πρόβλημα; (Γι αυτούς οι ι. κανόνες απαγορεύουν τις συνείσακτες γυναίκες).. (γ τῆς Α & ε της ΣΤ ).
γ.Η των ιερομονάχων: Αυτοί που διαλέγουν να μονάσουν σε μοναστήρι, και εν συνεχεία γίνονται ιερείς-μοναχοί. Αυτούς, κατά τους ι. κανόνες, ο Δεσπότης, εν ανάγκη τους επιστρατεύει προς διακονία στην Μητρόπολή του (δ της Δ & μα της ΣΤ).
Γι αυτούς (τους ιερομονάχους) ισχύει η πρόσφατη απόφαση του συμβουλίου επικρατείας.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά! οπότε ο πατήρ του υιού ενδεχομένως κινδυνεύει από αυτή την "β.των αγάμων"-μη ιερομονάχων ιερέων κατηγορία! Βέβαια οι κακές γλώσσες λένε πως μάλλον τον ενδιαφέρει κάτι πιό σημαντικό....αλλά δεν το βλέπω!!!!! Εξάλλου Θωμάς... ένας και μοναδικός υπήρξε!!! δεν ξαναγίνεται!!!! Καλή του ώρα όπου και να είναι....

Ανώνυμος είπε...

Απο πού και ως πού άγαμοι στην Εκκλησία που ζούνε μέσα στον κόσμο? Αυτά είναι Ρ/καθολικής προελεύσεως. Και πως αφού δεν είναι μοναχοί γίνονται Αρχιμανδρίτες που είναι μοναχικό οφφίκιο( αν και τέτοιο οφφίκιο δεν μαρτυρείται). Δεν αφήνετε ορισμένα ψώνια τις ανοησίες? Εδώ γίνετε της μουρλής. Πως είναι δυνατόν έλεω τίτλου ο προσωρινός εφημέριος να ευλογεί τα άγια μπροστά από το νόμιμο κανονικό και μόνιμο εφήμέριο? Αυτό είναι απόκλιση από τους Ι.Κανόνες. Μάθετε επί τέλους μερικά πράγματα και αφήστε τις βλακείες.

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον προηγούμενο ανώνυμο φίλο:

Απάντηση στον
Μάθετε, φίλε, καλά την ιστορία της Εκκλησίας και μετά να μιλάτε, διαφορετικά κρίνεσθε επικίνδυνος. Αν αύριο ο γυιός σας σας είπεί, πως θελει να γινει παπας, αλλα δεν θέλει ούτε να παντρευει ούτε να καλογερέψει, τι θα τον κάνετε; Θα τον παντρέψτε με το ζόρι, η θα τόν κάνετε καλόγηρο με το ζόρι;
Γιατί σας ενοχλεί ο τίτλος αρχιμανδρίτης και δεν σας ενοχλεί ο «τίτλος» Αρχιεπίσκοπος, που λέμε για κάθε επίσκοπο και μάλιστα εν ωρα θ.λειτουργίας; (Υπέρ του Αρχιεπισκόπου ημών...)."Δεν αφήνετε ορισμένα ψώνια τις ανοησίες?»,λόγια δικά Σας.
Για πες τε μας έστω κι εναν ι.κανόνα που να απαγορεύει τη ευλογία του προσωρινού εφημέριου παρόντος του κανονικού; Τι πράγματα είναι αύτά; «Μάθετε επί τέλους μερικά πράγματα και αφήστε τις βλακείες»,λόγια δικά Σας.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε. Ένας που δεν νυμφεύεται, αλλά και δεν γίνεται μοναχός σε μοναστήρι " κάτι άλλο είναι" και από τέτοιους γεμίσαμε. Όσο γιά τους ι. κανόνες ρώτα όποιον σοβαρό κληρικό θέλεις ή μάλλον κάθισε και διάβασε.Άσε τα υπόλοιπα είναι του συχωρεμένου του Επιφάνειου.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή, φίλε μου, ο π. Επιφάνιος Θεοδ.,ο π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος που ήσαν ἀγαμοι κληρικοί εν τω κόσμω, τι ήταν, σύμφωνα με το θεόπνευστο σκεπιτκό Σας; (Εκτός αν για Σας το όλο θέμα είναι απλά να γίνει κάποιος μοναχός σε μοναστήρι και μετα "αναχωρησάντων τών μάγων...῾
Σας προκαλώ και πάλι φέρτε μου έστω και έναν ι.κανόνα που να απαγορεύει τη ευλογία του προσωρινού εφημέριου παρόντος του κανονικού. Σας προκαλώ!Διαφορετικά μιλάτε εξ αέρος!
Αντε και καλό Τριώδιο.

Ανώνυμος είπε...

Ειστε όλοι ασχετοι! ασε που ακομα ο Χριστοδουλος σας καιει! ξεχνουν μαλλον οτι χρόνια η Μητροπολη Πατρων ειχε εγγαμο Πρωτοσύγκελλο! και αυτο ο Παναγιώτης το γνωρίζει πολύ καλά! Που σαι Χριστόδουλε να δεις τα κοράκια σου!!!!

Ανώνυμος είπε...

εχει δικιο ο προηγούμενος! ευγε! ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ !!!!

Ανώνυμος είπε...

Τόσον ο π.Επιφάνειος όσον και ο π.Ιωήλ που αναφέρατε ήταν ή δεν ήταν Αρχιμανδρίτες? Ήταν ή δεν ήταν εγγεγραμένοι σε μοναστήρι? Τώρα εάν έμεναν εκτός μονής αυτό είναι άλλο θέμα.Μήπως μπορείτε να μας πείτε σε πιά ενορία ήταν εφημέριοι? Στην εκκλησία της Ελλάδος υπάρχει περίπτωση να γίνει κανένας άγαμος και ταυτόχρονα κοσμικός κληρικός? Αυτό γίνεται και είναι τάξις της Ρ/Καθολικής εκκλησίας. Δυστυχώς τα δυτικά πρότυπα μας ήλθαν μέσω των παρεκκλησιαστικών οργανώσεων.

Ανώνυμος είπε...

τι ασχολείστε με αυτα! εδω στη Πατρα σε λιγο θα γινει χαμός με τους ψάλτες!!! ο Ψαχος εφυγε, ο Παπασταύρου το ιδιο, ο Νομαρχιακός ψηνεται για Μητροπολη, ο Γαλανης καιγεται, ο Κοτορρός τρωγεται, ο Νούλης θελει να φύγει απο Ισωμα για πιο μεσα.... τι εχει να γινει!! ΧΑΜΟΣ!! Παναγιωτη εσυ πρεπει σε μια απο τις θεσεις να θεσεις υποψηφιοτητα!!!

Ανώνυμος είπε...

να γινει προκηρυξη απο το ασεπ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ποτε παραιτηθηκαν ολοι αυτοι ;;; ε ρε γλεντια!!! ο νουλης ποιος ειναι; ειμαι ασχετος με την περιφερεια της Πατρας!!

Ανώνυμος είπε...

Προκηρυχθηκε η θεση στη Ευαγγελίστρια!!!!!!!! Μέχρι τέλος του Φλεβάρη οι αιτήσεις! κατι μου λέει οτι θα βγουν ιεροψαλτικά μαχαιρια! Μπουχαγιερ, Γαλανης, Κοτορος, Κυδωνιατης, Σταυριανος, Παπασταυρου, ετοιμοι για την... προσληψη! ειδομεν αγαπητοι αδελφοι!!!

Ανώνυμος είπε...

οχι ρεεεεε!! ο Νουλης αξιζει για την Μητροπολη ! γεμιζει και το αναλογιο!!!!!!!!!!!!!!! θα βαλει και τον ισοκρατη τουκαι ολα ενταξει! κατι ακουσα οτι κατεθεσε αιτηση ο Τσιμαρας!!! θα τρελαθουμεεεε ρεεεεεεε!

Related Posts with Thumbnails