Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΕΩΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΡΑΒΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ


Ενθρονίστηκε πριν λίγο ο νέος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος σε λαμπρή τελετή που έγινε στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα (φωτό Reuters).
Ο μητροπολίτης Κύριλλος έγινε ο 16ος προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, διαδεχόμενος τον Πατριάρχη Αλέξιο τον Β’ ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο.
Όπως αναφέρει το BBC, o Κύριλλος έφτασε στον καθεδρικό ναό με μαύρη λιμουζίνα, αφού οι καμπάνες του καθεδρικού ναού χτύπησαν για 15 λεπτά.
«Αξιος» φώναξαν στα ελληνικά οι 4.000 προσκεκλημένοι στην τελετή, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, πολιτικοί και πιστοί ορθόδοξοι και από τη στιγμή εκείνη ο Κύριλλος, που εξελέγη την Τρίτη ως επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θεωρείται και επισήμως Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών.



Το στοιχείο που με ενδιαφέρει είναι οι καμπάνες και η μελωδία της ενθρονίσεως.
Oι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού, όπου έλαβε χώρα το όλο τελετουργικό, χτύπησαν με τέτοιο τρόπο, ώστε αναβίωσε η μελωδία που παιζόταν παλιά, κατά τις ενθρονίσεις των Πατριαρχών. «Η μελωδία που παιζόταν από τις καμπάνες κατά τις ενθρονίσεις των Πατριαρχών περιγράφεται για πρώτη φορά από ξένους ταξιδιώτες, τον 17ο αιώνα. Επιθυμούμε να αναβιώσουμε τη μελωδία αυτή κατά την ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ιγκόρ Κονοβάλοφ, καλλιτεχνικός διευθυντής των μελωδιών που παράγονται από τις καμπάνες των ναών του Κρεμλίνου και του Ναού του Σωτήρος. Κατά τον κ. Κονοβάλοφ, η μελωδία παιζόταν στις ενθρονίσεις των Πατριαρχών έως τον 17ο αιώνα. Τότε καταργήθηκε το παίξιμό της από τον Μεγάλο Πέτρο και δεν έχει ακουστεί ξανά έως τώρα.

Επίσης ένα άλλο ενδιαφέρον στιγμιότυπο. Ενθρονιζόμενος ο νέος Πατριάρχης κ. Κύριλλος κράτησε την πατριαρχική ράβδο που χάρισε τον 14ο αιώνα ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιος στον τότε μητροπολίτη Μόσχας Πέτρο και φυλάσσεται μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση ως έκθεμα, σε αίθουσα των όπλων και θησαυρών του μουσείου, στο Κρεμλίνο. Μια ράβδος - κειμήλιο για τη ρωσική Ορθοδοξία.
Φυσικά το μείζον είναι η δήλωση του νέου Πατριάχου: "Η ενότητα πρέπει να είναι η κύρια αποστολή μας".


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΟΣΧΑΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ-ΑΛΗΘΕΥΟΥΣΑΝ ΕΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΗΤΟΙ ΤΟΥ ΣΕΠΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

"Η ενότητα πρέπει να είναι η κύρια αποστολή μας" ωραία ως δήλωση από τον Μόσχας το αποτέλεσμα θα το δείξουν οι ενέργειές του για ποια ενότητα μας λέγει. Ενότητα περί αυτόν ή ενότητα της εκκλησίας; το μέλλον και η ιστορία θα κρίνει και αυτόν.

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι χρειάζεται αταλάντευτη προσήλωση στην ενότητα. Μην ξεχνάμε πως ο μακαρίτης Αλέξιος -όταν η Πατριαρχική Σύνοδος επιτίμησε τον μακαρίτη Χριστόδουλο γιατί διέπραξε το κανονικό αδίκημα της εισπήδησης σε ξένη εκκλησιαστική δικαιοδοσία(νέες χώρες 2004- η ιστορία ίσως δείξει στο μέλλον πως και γιατί και ποιοί τον έβαλαν να πράξει έτσι)-τότε ο Αλέξιος του έστειλε επιστολή συμπαράστασης(τυχαία η χρονική σύμπτωση;;;) παρότι το κανονικό αδίκημα ήταν εξώφθαλμο! και κάποιοι εδώ στην Αθήνα από το περιβάλλον του Χριστόδουλου μίλησαν τότε για πιθανή προσφυγή στο Πατριαρχείο της Ρωσίας για χειροτονίες και λοιπά, με ταυτόχρονη αδιαφορία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κατάφορα είχε αδικηθεί, ό,τι δηλαδή αντικανονικότερο. ευτυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ο δε νέος Ρωσίας έχει ανάγκη την ενότητα και μάλιστα με τον Οικουμενικό ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί και δικαιούται να τον βοηθήσει στο μείζον θέμα της Ουκρανίας που σοβεί και μάλιστα με σχίσμα εντός της Ουκρανικής Εκλησίας το οποίο σχίσμα δυστυχώς έχει απλωθεί μέχρι το Ξυλόκαστρο Κορινθίας!!!!!! οι επιθυμούντες λεπτομέρειες επί αυτού ας ερωτήσουν τον Μητροπολίτη της Κορίνθου.

Ανώνυμος είπε...

Ναί!!!στην περίπτωση ξυλόκαστρου και ουκρανών σχισματικών τα πράματα είναι δύσκολα....η Αγία Παρασκευή να κανει το θάμα της!

Ανώνυμος είπε...

ixo apo tois kampanes den mas dosatai!!! perimenw!!

Related Posts with Thumbnails