Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ"


«Είμαστε αποφασισμένοι να επιβιώσουμε»
Σαφές μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη

του Νικολάου Μαγγίνα

Στην αποφασιστικότητα και την θέληση της Ομογένειας της Πόλης να συνεχίσει τη μακραίωνη παρουσία της στην κοιτίδα του πολιτισμού της Ρωμιοσύνης αναφέρθηκε στο Κυριακάτικο κήρυγμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Σε ομιλία του στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βεβεκίου, στο Βόσπορο, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος κ. Β. Μπορνόβα και πλήθους πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα, ο Πατριάρχης σημείωσε πως «εναπόκειται στις κοινωνίες των ανθρώπων να αποφασίσουν να επιβιώσουν ή να αποτύχουν και να αυτοκαταστραφούν». Με αφορμή μάλιστα το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο «Κατάρρευση - Πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν»- που του προσέφεραν προσκυνητές από την Ελλάδα- και στο οποίο παρουσιάζονται πολιτισμοί που αυτοκαταστράφηκαν ή κατέρρευσαν και υπάρχουν πλέον μόνο στα βιβλία της Ιστορίας, ο Πατριάρχης τόνισε: «Εμείς ασφαλώς έχουμε επιλέξει να επιτύχουμε και να επιβιώσουμε. Βεβαίως δεν εξαρτάται αυτό πάντοτε από μας. Και τούτο διότι υπάρχουν οι εξωτερικές συνθήκες, οι πολιτικές συγκυρίες, οι περιστάσεις και οι καταστάσεις, οι παράμετροι που δεν εξαρτώνται από την θέλησή μας, οι λεγόμενοι αστάθμητοι παράγοντες. ΄Οσο εξαρτάται όμως από μας είμαστε αποφασισμένοι να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας, την ιστορία μας, την ταυτότητά μας, την χριστιανική μαρτυρία μας εδώ όπου ζούμε. Ιδιαιτέρως τα λέγω αυτά για την Πόλη μας, για την Ομογένειά μας, για την κοιτίδα αυτή του πολιτισμού της ρωμιοσύνης. Ο Θεός δεν αφήνει αυτούς που θέλουν να επιτύχουν και να επιβιώσουν, οι οποίοι παρά τις ανακατατάξεις και τις περιπέτειες στο τέλος επιτυγχάνουν και επιβιώνουν».

«Η παρουσία σας όλων υμών εξ Ελλάδος σήμερα εν τω μέσω ημών» συνέχισε ο Πατριάρχης, «είναι μια ένδειξις της αφοσιώσεως στη Μητέρα Εκκλησία η οποία αιώνες τώρα αγωνίζεται να επιζήσει, να ξεπεράσει, να υπερπηδήσει τις θύελλες και τους ανέμους». Πρόσθεσε δε πως η «εξαφάνιση των επαρχιών του Πατριαρχείου στην Μικρά Ασία και στην ανατολική Θράκη αλλά και το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ήταν καίριο πλήγμα κατά της Μητρός Εκκλησίας» και επισήμανε: «Παρόλα αυτά το Πατριαρχείο μας αγωνίζεται και ελπίζει ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες και θα έχουμε ένα λαμπρότερο αύριο».
Αναφερόμενος στην εκκοσμίκευση που είναι ιδιαίτερα αισθητή στις δυτικές κοινωνίες αλλά και στον επανευαγγελισμό των πιστών που προβάλλεται από κάποιους ως λύση για την αντιμετώπισή της, ο Πατριάρχης υπογράμμισε:
«Στις δικές μας κοινωνίες δεν αισθανόμεθα την ανάγκη να μιλήσουμε για τον επανευαγγελισμό των ανθρώπων όπως συμβαίνει στην Καθολική Εκκλησία και γενικότερα στις δυτικές κοινωνίες, όπου αισθάνονται αυτή την ανάγκη διότι εισήλθε η εκοσμίκευση και πάρα πολλά πράγματα στην παραδοσιακή ζωή των Χριστιανών στην Ευρώπη και γενικότερα στη Δύση έχουν ανατραπεί».
Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερεθεί και στην ανατροπή που προκάλεσε ο αθεϊσμός στην παραδοσιακή ζωή των Ορθοδόξων στην Ρωσία και να εξάρει τις προσπάθειες τόσο του μακαριστού Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιου όσο και του νεοεκλεγέντος διαδόχου του, Κυρίλλου, για την ενδυνάμωση του Ορθόδοξου φρονήματος του ρωσικού λαού.

«Ο νέος Πατριάρχης της Ρωσίας, ο αδελφός Κύριλλος από τις πρώτες ημέρες της αναρρήσεώς του στον πατριαρχικό θρόνο της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας αισθάνθηκε την ανάγκη και εκείνος να μιλήσει για την εκκλησιοποίηση ή εκκλησιαστικοποίηση. Ο άνθρωπος δικαίως ύστερα από τόσα χρόνια αθεΐας και διωγμών στην χώρα του και στην Εκκλησία του θέλει να αποκαταστήσει τις χριστιανικές αξίες και να επαναφέρει το Ευαγγέλιο στο κέντρο της ζωής των Ρώσσων Ορθοδόξων. Στα περίπου 20 χρόνια που διέρρευσαν από την κατάρρευση του αθεϊστικού καθεστώτος, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έχουν γίνει πολλά βήματα και ο μακαριστός πατριάρχης Αλέξιος πέτυχε πολλά. Όμως ασφαλώς υπολείπονται πολύ περισσότερα και σε αυτόν τον αγώνα απεδύθη ήδη ο νέος πατριάρχης Ρωσίας» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «στις κοινωνίες μας, εμείς στην Πόλη μας και εσείς στην Ελλάδα, δεν έχουμε αυτά τα διλήμματα. Μένουμε ριζωμένοι στις παραδόσεις των πατέρων μας, των προγόνων μας, αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν φθάνει που ο Πατριάρχης μας πολεμείται από τους Τούρκους, αλλά πολεμείται και απο εμάς τους Ελληνες, και μάλιστα από ορθοδόξους χριστιανούς!

Ανώνυμος είπε...

σπάνιο φαινόμενο η πρωσοπικότητα του πατριάρχη!

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία που μάς πληροφορείτε για τα της Πόλης και του Πατριάρχη μας! Ευχαριστούμε!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τόσο τον κ. Νικόλαο Μαγγίνα,δημοσιογράφο και φωτογράφο της πατριαρχικής Αυλής, όσο και σένα Παναγιώτη, που μας ενημερώνεις για ό,τι γίνεται στη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και για ό,τι ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης αγωνιζόμενος και προσευχόμενος προσφέρει συνεχώς από το πλούσιο περιεχόμενο της χυχής Του στο ανά την Οικουμένη ορθόδοξο ποίμνιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον 1ο σχολιαστή: Μα δεν καταλάβατε. Οι Τούρκοι φαινομενικά τουλάχιστον δεν πολεμούν το Πατριαρχείο για λόγους πολιτικής. Ενώ οι εδώ υπερ-Ορθόδοξοι το πολεμούν και κρυφά και φανερά.

Related Posts with Thumbnails