Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά από εννέα μήνες στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, λέει σημαντικά πράγματα που με εκφράζουν απολύτως. Σταχυολογώ λοιπόν ενδεικτικά κάποια απ' αυτά που είπε στην Κ.Ε. και την Μαρία Παπουτσάκη:
- Στη ζωή μου έχω μια γενική αρχή: Δεν μ' ενδιαφέρει η εικόνα που θα κομίσει κανείς από το φαίνεσθαι, αλλά να γίνει έργο που θα μιλήσει εκείνο κάποια στιγμή. Και βέβαια λειτουργώ συνέχεια, αλλά δεν βγάζω ανακοινώσεις γι' αυτό. Από την αρχή νομίζω ότι είχα δύο δρόμους να διαλέξω: Να μιλάω και νομίζω ότι μπορώ να μιλήσω ή να σιωπώ και να σκέπτομαι. Διάλεξα το δεύτερο, διότι τα προβλήματα που συνάντησα είναι τεράστια και οι «μαύρες τρύπες» που παρέλαβα μεγάλες. Μπροστά σε τέτοια θέματα, προτίμησα τη σιωπή. Για τα εθνικά θέματα, θα με συγχωρήσετε να σας πω ότι αγαπώ τόσο την πατρίδα μου που ευχαρίστως θα έδινα και τη ζωή μου. Αλλά μ' έχει κουράσει, μ' έχει απογοητεύσει κι έχω αηδιάσει την πατριδολαγνεία και την εθνοκαπηλία. Γνώρισα τέτοιους ανθρώπους πολλούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν την πατρίδα, τη θρησκεία και την οικογένεια ως σύνθημα και βόλεμα. Δεν θέλω να ακολουθήσω αυτή τη γραμμή. Προτιμώ κάποτε να μιλήσουν τα έργα και να σβήσουν τα συνθήματα. Ετσι θα πορευθώ. Με στόχο όχι τα φαραωνικά έργα, αλλά εκείνα που θα σκεπάσουν τον πόνο των συνανθρώπων μας.
- Νομίζω ότι οι χειροτονίες είναι από τα ουσιαστικότερα θέματα για έναν αρχιερέα. Επομένως θα ήταν επιπόλαιο να χειροτονώ ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζω. Πώς θα τους ζητήσω ευθύνες αύριο;
- Τίποτα δεν γίνεται αλλά και δεν διορθώνεται ο κόσμος αν δεν διορθώσουμε τον εαυτό μας. Πρώτα ο αρχιεπίσκοπος και μετά οι ιερείς. Αν δεν δούμε τον κόσμο με άλλο μάτι. Πιο απλή ζωή, φροντίδα στον άνθρωπο. Η Εκκλησία είναι χώρος διακονίας και αγάπης. Δεν είναι πολυέλαιοι και κοσμικές εορτές. Το βάρος πέφτει περισσότερο στην προσωπικότητα του κληρικού στην προετοιμασία εκείνου που θέλει να εισέλθει στον κλήρο, στη στήριξη της οικογένειας του ιερέα. Πρέπει να σας πω ότι εδώ ήρθα σ' έναν άγνωστο χώρο. Βεβαίως γνώριζα τις ανάγκες των κληρικών, και γενικότερα τα προβλήματα των ανθρώπων. Αλλά τι ακριβώς θα βρω μπροστά μου, δεν το γνώριζα. Ολοι αυτοί οι μήνες που πέρασαν, ήταν χρόνος έρευνας, αποτύπωσης και ψηλάφησης των προβλημάτων. Εργάστηκα σκληρά. Είδα την πορεία των ενοριών, τη νοοτροπία των ιερέων αλλά κυρίως είδα τα προβλήματα των ανθρώπων. Είδα ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι κι ανθρώπους που πεινάνε. Πήγα σε εκδηλώσεις, σε χώρους, που βρίσκονταν άνθρωποι του «περιθωρίου». Εζησα μια δυο μέρες με παιδιά που προσπαθούν να αποτοξινωθούν. Διαπίστωσα τα προβλήματά τους όταν κόψουν τα ναρκωτικά. Συγχρόνως, όμως, είδα και πώς ζούνε οι πολύ πλούσιοι. Τι σημαίνει να ζει κανείς σήμερα σ' ένα σπίτι 500 τετραγωνικών με τις πισίνες. Δεν σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Ούτε την ψευδαίσθηση έχω για κάτι τέτοιο, ούτε τη δυνατότητα. Αλλά, πιστεύω ότι όλοι μαζί κάτι μπορούμε να καταφέρουμε. Γιατί αν δεν μπορούμε να κάνουμε τη γη Παράδεισο, μπορούμε να την εμποδίσουμε να γίνει Κόλαση.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι αν αυτές οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου μπορούν να μπολιάσουν μερίδα έστω της Εκκλησίας.
Δεν είμαι αισιόδοξος...

Ανώνυμος είπε...

σ΄ όποιον αρέσει.. η εκκλησία δεν είναι κόμμα, με δυο άτομα πορεύεται προς την βασιλεία.

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι άλλο: αν αυτές οι διατυπώσεις του αρχιεπισκόπου αντιστοιχούν σε πραγματικές αντιλήψεις και προθέσεις, και δεν είναι κι αυτές προϊόν διπλωματίας και μάρκετινγκ, το οποίο, τώρα που τα πράγματα αλλάζουν, επιβάλλει άλλες πολιτικές, διαφορετικές από αυτές του προκατόχου του...

Ως τώρα πάντως μόνο λόγια έχουμε δει. Ίσως βέβαια και να είναι νωρίς. Ίδωμεν.

π.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο τρόπο βρήκε ο Ιερώνυμος για να καλύψει την εμφανή αδυναμία του να διαχειριστεί ακομα και τα πιο απλά πράγματα.
Ίσως θα πρεπε κάποιος επειγόντως να τον ειδοποιήσει οτι έχει εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος!!! Με τρόπο όμως, μη τρομάξει και έχουμε προβλήματα, μεγάλος άνθρωπος.
Για Αρχιεπισκόπους είχαμε και έχουμε τα δυο άκρα :
Απο τη μια ο μακαριστός Χριστόδουλος, υπερδραστήριος, εξωστρεφής, κοσμοπολίτης, ομιλιτικός σε σημείο κοπώσης, διαχυτικός ...
Και από την άλλη ο Ιερώνυμος, υπερβολικά ανύπαρκτος, ολιγομίλητος,εμφανώς συμπλεγματικός με τα ΜΜΕ, ανίκανος να διατυπώσει έστω και μια αντίρρηση στα όσα εχθρικά λέγονται εναντίον της Εκκλησίας, εμφανώς δύσθυμος να ακολουθήσει και να εκτελέσει τα αρχιεπισκοπικά του καθήκοντα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή πριν τον Χριστόδουλο ήν το χάος; Υπερφίαλα λόγια και ανέξοδα!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, αγαπητέ Παναγιώτη! Παρα-τηρώ ότι στα πολιτιστικά θέματα, που αναρτάς, υπάρχει πενία σχολί- ων, ενώ μόλις αναρτηθεί κάποιο εκκλησιαστικό θέμα γεμίζει σχόλια. Σε ότι αφορά το παρόν θέμα οι λεγό-μενοι Χριστοδουλικοί δεν μπορούν να χωνέψουν με τίποτα το σοβαρό, ευπρεπές και ταπεινό του Ιερωνύ- μου! Τι να κάνουμε ΑΥΤΟΣ είναι. Και μην αγχώνονται για την ηλικία του θα είναι για πολλά χρόνια αρχι-επίσκοπος. Επίσης πρέπει κάποιος να τους πει αυτό, που είδα σε άλλο θέμα, ως σχόλιο: Ότι ο μακαριστός Χριστόδουλος εφόσον ήταν ηγέτης θα ΚΡΙΝΕΤΑΙ εις το διηνεκές είτε αρνη-τικά είτε θετικά αρκεί η κριτική να είναι καλόπιστη, αλλά και ειλι- κρινής χωρίς ΕΜΠΑΘΕΙΑ!
Σ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Για πολλά χρόνια?
Τι λες ρε καψερέ/......έτσι έλεγε και ο Χριστόδουλος!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά μιλάμε φοβερή συνέντευξη. Ο άνθρωπος είναι από άλλο πλανήτη. Λειτουργεί σε άλλη διάσταση. Είναι φοβερός. Επιτέλους κάποιος να μας δείξει το σωστό δρόμο, που πρέπει να πορευθεί ο άνθρωπος για να σωθεί. Ιδίως αυτή η τελευταία ρήση του είναι το κάτι άλλο. Εύχομαι ο Θεός να του δίνει δύναμη για να μπορέσει να βοηθήσει την εκκλησία να βρει τον δρόμο της, το σκοπό της, την αποστολή της. Αυτό θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Ο άνθρωπος αυτός θα αφήσει εποχή.
Άξιος.
Και τα σχόλια τα πικρόχολα από τους αδελφούς να λείπουν. Είμαστε πολύ μικροί όλοι για να κρίνουμε από τόσο νωρίς. Αφήστε που μια τέτοια επιπόλαιη στάση φανερώνει και το επίπεδο της πνευματικότητας και για το άν έχουμε συλλάβει την αληθινή απόστολή και πορεία της εκκλησίας.
Προσευχή και προσοχή...

Ανώνυμος είπε...

Αμ' αν είναι για προσευχή, μπορούμε και μόνοι μας να προσευχηθούμε, αγαπητέ! Εμείς θέλουμε έναν ταγό να μας εμπνεύσει! Αλλά αυτός είναι μόνο προσευχή και σιωπή! Μούγκα!!! Αλλά είναι νωρίς ακόμη! Ας περιμένουμε καμμιά εκατοστή χρόνια! Κάποια "φοβερή" συνέντευξη μπορεί να δώκει ακόμη...

Related Posts with Thumbnails