Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Μία Πύλη καθορίζει την ζωή μας. Μπροστά σε μια πύλη στεκόμαστε ολάκερη την ζωή μας, χωρίς ίσως να συνειδητοποιούμε αν και πώς πρέπει να την διαβούμε.
Ως Χριστιανοί στεκόμαστε μπροστά στην Ωραία, όπως λέγεται, Πύλη τού ναού για να επιτελέσουμε το έργο τού λαού: την λειτουργία.
Ως Ελληνες στεκόμαστε στην Πύλη των Λεόντων, την Ακρόπολη των Μυκηνών, στην Πύλη τού Αδριανού, κοντά στού Μακρυγιάννη, για να ατενίσουμε ένα παρελθόν που εξακολουθεί να είναι παρόν, το ψηλαφούμε, αφού οι κολώνες μας σεργιανίζουν στους αιώνες.
Ως Ρωμιοί ατενίζουμε τον τελευταίο Ελληνα, που λέει ο ποιητής, τον αυτοκράτορα «έτσι καθώς εστέκονταν ορθός μπροστά στην Πύλη τού Αγίου Ρωμανού κι άπαρτος μέσ’ στην λύπη του».
Ως Νεοέλληνες απορούμε και θαυμάζουμε τους διαρκείς αιώνες εκείνων που αψήφησαν την ζωή και με το χαμόγελο στα χείλη διάβηκαν την πύλη τής θυσίας λέγοντάς μας: «Βαρύς ο κόσμος, να τον ζήσεις όμως για λίγη περηφάνεια το άξιζε».
Και καθώς ο τροβαδούρος βγαίνει από την φυλακή, στα νεώτερα χρόνια, μπροστά στην πύλη θα σταθεί "σαν βασιλιάς σ’ αρχαίο δράμα", για να πει την Λέξη τού Δημοσθένη και το γράμμα.
Τότε είναι που τα παιδιά θα προτάξουν τα στήθη τους καθώς το τανκς θα γκρεμίζει την Πύλη, αλλά όχι την ψυχή των ελεύθερων αγωνιζομένων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζομένων Ελλήνων.
Σ’ αυτήν την Πύλη καταθέτουμε σήμερα στεφάνια και στεκόμαστε με δέος μπροστά στο αγωνιστικό φρόνημα ανθρώπων αδούλωτων. Η Πύλη έπεσε, αλλά ουσιαστικά έμεινε αδιόδευτος για τους εισβολείς. Ούτε να σταθούν μπροστά της δεν ήξεραν. Κι όταν την γκρέμισαν, νόμισαν πως την έκαναν παλιοσίδερα, ολότελα ανυποψίαστοι για το ατσαλένιο φρόνημα των φοιτητών.
Νομίζω ότι σήμερα θα πρέπει να μάθουμε να στεκόμαστε μπροστά στην Πύλη. Για να μπορέσουμε κάποτε να την διαβούμε με αξιοπρέπεια. Την Πύλη τής Ιστορίας, τού Θανάτου, τής Ζωής.

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστικά στοιχεία για το διαδίκτυο προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε η έγκυρη εταιρεία μετρήσεων V.PRC για λογαριασμό του πολιτικού περιοδικού Mοnthly Review και παρουσιάζεται σήμερα.
Η έρευνα έγινε σε ένα μεγάλο δείγμα bloggers και σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων προκύπτει ότι το κοινό αυτό:


-είναι κατ' αρχάς πολύ δυναμικό, διαμορφώνει κοινή άποψη και αποτελείται κυρίως από νέες ηλικίες με έντονο ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα.


-δεν εμπιστεύεται τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης σε ποσοστό 91%.


-δεν είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα σε ποσοστό 85%.


-δεν βλέπει τηλεόραση σε συντριπτικό ποσοστό. Για την ενημέρωσή του επιλέγει το διαδίκτυο σε ποσοστό 91%, το ραδιόφωνο 42%, τις εφημερίδες 37% και την τηλεόραση μόλις το 31%.


-οι εφημερίδες που διαβάζει περισσότερο είναι η "Ελευθεροτυπία" και η "Καθημερινή".


-σε πολύ μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι τηρείται η δεοντολογία στο διαδίκτυο.


-μόνο το 4% έχει κερδίσει χρήματα μέσω του διαδικτύου.


-πολιτικά στρέφεται το 24% στον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% στο ΠΑΣΟΚ, σε χαμηλότερα ποσοστά στα άλλα κόμματα και περίπου το 32% δεν προτιμά κανένα από τα υπάρχοντα σχήματα και επιλέγει το "κανένα". Αυτή είναι και η ισχυρότερη τάση...


Από το το press-gr

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, περιμένουμε κείμενο καρδιακό για το Νικόδημο... Εσύ τον ήξερες περισσότερο...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι η πύλη του καθενός μας κι
όταν ακόμη "παραβιάζεται", αν το θέλουμε παραμένει εσαεί "αδιόδευ -
τος" για τους ανεπιθύμητους! Πάντως
η πύλη των τότε αγωνισθέντων παρα- βιάσθηκε όχι από τα τάνκς, αλλά από
τη μετέπειτα πολιτική κ.ά. καταστά-
σεις, που μας έφθασαν στον "πάτο".
Άρα υπήρξε ανίερη εκμετάλλευση των αγώνων και της θυσίας ΕΚΕΙΝΩΝ. Εμεί
ς, που ζήσαμε τα γεγονότα ντρεπό- μαστε και λυπούμαστε για τα σημερι-
νά χάλια!!
Σ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

αριτούργημα ως κείμενο, μορφή τε και περιεχόμενο!!!

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσες οι αναφορές στο Πολυτεχνείο. Όλους μας συγκλονίζει ο ηρωισμός των φοιτητών τότε. Βέβαια, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: τα κανάλια που τώρα προβάλλουν αφιερώματα, όταν πριν 2-3 χρόνια είχαν βγει φοιτητές να διαδηλώσουν για την δωρεάν παιδεία, ίδιο σύνθημα με αυτο του Πολυτεχνείου, και έτρωγαν δακρυγόνα (ληγμένα και επικίνδυνα για καρκινογένεση), ξύλο (άνοιξαν κεφάλια απτα κλομπς της αστυνομίας) και όλα αυτά που είχαμε δει, έβγαιναν μεγαλόσχημοι δημοσιογράφοι και μιλούσαν για αλήτες!
Από την άλλη πλευρά η στάση της Εκκλησίας στη διάρκεια της Επταετίας δεν ήταν ακριβώς αυτό που λέμε crystal clear, ελληνιστί ξεκάθαρη! Να θυμηθούμε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δεξί χέρι των δικτατόρων; Να θυμηθούμε τον γραμματέα της ιεράς Συνόδου και μετέπειτα κεφαλή της ελλαδικής εκκλησίας μακαριστό Χριστόδουλο; Και αναρωτιέμαι εγώ ως αφελής, πόσο τυχαίος είναι ένας άνθρωπος που διορίζεται σε αυτην την θέση από τους χουντικούς; Τέλος πάντων, δεν το συνεχίζω, εξάλλου ''ο νεκρός δεδικαίωται'', δεν είναι πρέπον να θίγουμε τεθνεώτες. Εξάλλου το σχόλιο αυτό επιθυμεί να είναι απλά ένας προβληματισμός.

Ανώνυμος είπε...

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία
κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά
ήταν μια λέξη μοναχά ελευθερία
κι ύστερα είπαν πως την έγραψαν παιδιά

Κι ύστερα πέρασε ο καιρός κι η ιστορία
πέρασε εύκολα απ' τη μνήμη στην καρδιά
ο τοίχος έγραφε μοναδική ευκαιρία
εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά

Τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία
κι ύστερα γήπεδο στοιχήματα καυγάς
ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία
είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά

Μ.Λ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν πιστεύω κανείς σοβαρός Ελληνας να πιστεύει οτι ηπήρχε επανασταση και οτι είχαμε νεκρούς στο πολυτεχνείο???????
Ε μην τρελαθούμε κιόλας...
Αυτά για παιδάκια του δημοτικού καλά είναι ...Ιστοριούλες για να παιρνάει η ώρα τους...
Ψευτοκουλτουριάρηδες, ξεχάσατε τις εθνικές εορτές 25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου, και θυμάστε τις ψευτοεορτές???
100 άνθρωποι υποκινο΄πυμενοι από άλλους 100 Διανοητι΄κά αρρωστους κάνανε αντίστασηστο πολυτεχνείο....
Ρε δεν πάτε καλά ρε....

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 4.11΄καταλάβαμε και την ιδεολογία σου κι αν είσαι μεγάλος τι ΡΟΛΟ έπαιζες τότε! Για
100 τους είδες; Φαίνεται ότι δεν
έχεις ιδέα για το τι έγινε επί 3ή-
μερο. Ή είσαι τυφλωμένος ή τόσο λά-τρης της χούντας, που γράφεις αθλιότητες. Το "υποκινούμενοι" και
ποιοι ήσαν οι σχεδιαστές και συντο-νιστές της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ και κυρίως τι ΕΠΕΔΙΩΞΑΝ μέσω ααυτής, τι ΕΠΕΤΥΧΑΝ
και πως εντέχνως πρέσυραν τη μάζα, αυτά κάποτε θα τα γράψει η ιστορί- α, όταν εσύ θα έχεις ΨΟΦΗΣΕΙ!!Πάντως και τώρα δεν είναι παντελώς άγνωστα όλα αυτά, αν δει κανείς τα επακολουθήσαντα γεγονότα. Όσο για νεκρούς η ίδια η χούντα ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ
τουλάχιστον 15 και μάλιστα μέχρι 5
σκοτώθηκαν εν ψυχρώ! Μήπως νομί- ζεις ότι απευθύνεσαι σε ηλίθιους; Αν ναι, τότε έχεις τα ΠΡΩΤΕΙΑ!!

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 17/11 9:10, γιατί σκύλιασες και βρίζεις; Εάν είχες δίκιο, δεν θα νοιαζόσουν να απαντήσεις, ούτε να επιτεθείς. Εάν ήσουν δήθεν δημοκράτης και διαποτισμένος με το "πνεύμα" του Πολυτεχνείου, θα άφηνες και την άλλη απόψη.
Φαίνεται ότι ανήκεις σ΄ αυτούς που έχουν καπηλευθεί τον "αγώνα" εκείνο, τους βολεμένους, τους εκμεταλλευτές.
Και τώρα που επώθηκε κάτι διαφορετικό, που είναι και η μόνη αλήθεια,φοβάσαι για τα κεκτημένα σου. Αρχίζεις να βρίζεις, μπας και πείσεις τον εαυτό σου. Γιατί τους υπόλοιπους δεν τους πείθεις.
Φάε λοιπόν κι άλλο ψέμα περί νεκρών, επαναστάσεως και καλή χώνεψη.

Ανώνυμος είπε...

Καλά το είπα ότι έχεις τα ΠΡΩΤΕΙΑ της ηλιθιότητας! Με ξέρεις και λες ότι είμαι βολεμένος;Έ λοιπόν σε πληροφορώ ότι δεν είμαι τίποτα άλ- λο από ένας συνταξιούχος καθηγητής,
που χάρι στους "βολεμένους" συνδι- καλιστές και κομματικούς ινστρού- χτορες ούτε διευθυντής δεν κατάφε- ρα να γίνω, γιατί, όπως μου είπε βαρύγδουπος συνδικαλιστής δεν εί- χα "στηρίγματα"!! Και έτσι σιχάθη- κα το κατεστημένο και σηκώθηκα κι έφυγα με οικονομική ζημιά. Λοιπόν αυτός είμαι κι όχι αυτός, που σχη- μάτισε το...μυαλό σου!Επειδή όμως ήμουν στα γεγονότα και μάλιστα πά-
ρα πολύ κοντά χωρίς να συμμετέχω τα
ξέρω από πρώτο χέρι. Το μυστήριο είναι με τους διάφορους ότι δε δια-βάζουν ολόκληρα τα σχόλια των άλ- λων, αλλά πιάνονται από ένα τμήμα, για να απαντήσουν. Αν διάβαζες όλο το σχόλιο και δεν είχες ΕΜΠΑΘΕΙΑ θα καταλάβαινες ότι σε κάποια ση- μεία συμφωνώ μαζί σου, ως προς τη μετά το πολυτεχνείο εποχή! Ταύ-
τα και μένω!Φαέ και συ την εμπά- θεια και το ΜΙΣΟΣ, που έχεις για κάθετι δημοκρατικό από σωστή άποψη και να μην έχεις ΠΟΤΕ σου χώνεψη! Να πας με δαύτα!!

Ανώνυμος είπε...

Α...ΚΑΛΑ!!!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΛΑΒΗ...
ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ....ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 70.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ!!!!
ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΕΡΜΟ ΠΟΣΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣΕ ΜΕΣΑ???
ΚΑΠΛΕΥΤΕΣ...ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ....ΖΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ....ΨΕΥΤΟΕΠΑΝΣΤΑΤΗ....ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ....Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΕΛΕΙΠΕ....ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ......

Ανώνυμος είπε...

Αν είσαι ο ίδιος δε χρειάζεται ν' ασαχολείται κανείς μαζί σου. Έχεις χαρακτηρισθεί! Απλά τώρα μπορώ να πω αυτό, που προηγουμέως ξέχασα, ότι σίγουρα θα ήσουν και ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ
επί χούντας, οπότε εντός του δικαί- ου να την υπερασπίζεσαι!! Αν όμως είσαι άλλος τότε διαπιστώνω ότι είναι πολλά τα σταγονίδια και πάλι σηκώνουν κεφάλι! Αλλά έτσι είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ανέχεται και τους ΦΑΣΙ- ΣΤΕΣ, ενώ, όταν έχουν αυτοί το πά- νω χέρι τους αντίθετους τους τρωει το σκοτάδι. Εκεί έγκειται και η δι-αφορά μας! Κακομοίρης και συφορια- σμένος είσαι εσύ κι όχι εγώ. Ζήσε λοιπόν στο σκοτάδι ΣΟΥ και άσε τους άλλους να πιστεύουν ό,τι θέ- λουν! Αλήθεια εγώ, που είμαι 62 χρόνων ποτέ δε γνώρισα 70.000 αν- θρώπους, εσύ πώς το κατόρθωσες;;!! Όσο για το, αν χωρούσε το πολυτε- χνείο τόσους την 3η ημέρα, που ξε- κίνησε η διαδήλωση και στη συμβολή της πανεπιστημίου τους χτύπησαν τα όργανα της χούντας, αλλά δεν κατά- φεραν να τους διαλύσουν τελείως, ή-σαν πάνω από 100.000!! Μήπως ήσουν κανένας απ' αυτούς, που έδερναν δι- καίους και αδίκους:: Πρόσεξε, για-τί "μάχαιραν έδωσες και μάχαιραν θα λάβεις" και μάλιστα από τον ίδι-ο το Θεό. Αυτά!

Ανώνυμος είπε...

Να θυμήσω ότι ο νυν αρχ.Αλβανίας στην κατάληψη της Νομικής με μια ομάδα συνεργατών του προμήθευε τρόφιμα και φάρμακα τους εγκλείστους φοιτητές οι οποίοι δεν ήσαν 100...

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ 900.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ....

Related Posts with Thumbnails