Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ: "Πάντ' ανοιχτά πάντ' άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας"!

φωτό: Νίκος Μαγγίνας
Kόσμος απ' όλο τον κόσμο χθες και σήμερα στο Φανάρι για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αγαπητοί φίλοι. Ρωμαιοκαθολικοί και πιστοί από το εξωτερικό, εκατοντάδες Έλληνες από πολλά μέρη της Ελλάδος.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε χθες Σάββατο το απόγευμα στον πανηγυρικό Εσπερινό για την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, συγχοροστατούντων Ιεραρχών του Θρόνου.
Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ο Πατριάρχης τίμησε με το οφφίκιο του Άρχοντος Χαρτοφύλακος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον Καθηγητή της Δογματικής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαο Ξεξάκη, Πρόεδρο του Θεολογικού Τμήματος.
Την ομιλία του Πατριάρχου κατά την χειροθεσία του Καθηγητού κ. Ξεξάκη δείτε εδώ.

Ο Πατριάρχης μίλησε προς το πλήθος των προσκυνητών. Ολόκληρη την ομιλία του δείτε εδώ. Παραθέτω μόνο το απόσπασμα που αναφέρεται στους νέους μαθητές που πήγαν αυτές τις μέρες στην Πόλη προσκυνητές:
"Ανάμεσά σας ευρίσκονται τόσοι νέοι και νέαι, μαθηταί και μαθήτριαι, από την Καρδίτσαν, το Διδυμότειχον, την Ματαράγκαν. Πόσην χαράν και συγκίνησιν αισθανόμεθα όταν βλέπωμεν να έρχωνται νέοι στην Βασιλεύουσα! Όχι μόνον διότι οι νέοι που έχουν μείνει πλέον εδώ δεν είναι πολλοί, παρά την θέλησίν μας, την θέλησιν της Ομογενείας και του Γένους, αλλά διότι η εδώ έλευσίς των και εξ Ελλάδος και από άλλα μέρη του κόσμου, προδίδει δίψαν πνευματικήν, σεβασμόν εις τας ρίζας και την ιστορίαν, αγάπην εις το Γένος, αναζητήσεις πέραν από τα ειθηνά, τα εφήμερα και τα τετριμμένα της πεζής καθημερινότητος. Σας καμαρώνομεν, αγαπητά μας παιδιά και στηρίζομεν επάνω σας πολλάς ελπίδας! Μην αφήσετε το νοσηρόν πνεύμα της υλοφροσύνης και της αδιαφορίας να σας καταλάβη. Κάμετε τον σταυρόν σας, ανασκουμπωθήτε, τώρα που είσθε γεμάτα σφρίγος και δυνάμεις, βάλετε θεμέλια διά μίαν ζωήν πνευματικήν, με ιδανικά υψηλά, με αρετήν και τόλμην –που θέλει η ελευθερία, κατά τον ποιητήν-, με στόχους ευγενείς, με πνεύμα αλτρουϊσμού και αγάπης, πιστοί εις τας ρίζας και τας παραδόσεις σας, πιστοί στον Χριστόν και στην Εκκλησίαν Του, στην ιεράν κληρονομίαν του Γένους μας και τας υψηλάς αξίας της Ρωμηοσύνης. Και, μην ξεχνάτε τόν ποιητήν: «Πάντ’ ανοιχτά, πάντ’ άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σας», διότι οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι κίνδυνοι που σας κυκλώνουν μεγάλοι. Δεν σας το λέγομεν διά να φοβηθήτε, αλλά διά να γρηγορήτε, να έχετε τας κεραίας του νου και της ψυχής σας εις εντατικήν λειτουργίαν. Ο Χριστός, φίλος, αδελφός και πατέρας σας, είναι μαζί σας. Σας αγαπά. Τού είσθε πολύτιμοι. Σας νοιάζεται και ακούει την φωνή σας. Μην το ξεχνάτε!"




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια του ιδεαλιστή και θρησκευόμενου Δ.Σολωμού αποκτούν για άλλη μια φορά νόημα - επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε - δια στόματος Βαρθολομαίου.

Related Posts with Thumbnails