Εκατόν τριάντα χρόνια μετά την απόκτηση από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας του πρώτου αρχαίου κυπριακού αγγείου, εγκαινιάζεται αύριο ειδική αίθουσα στον πρώτο όροφο του Μουσείου, στην οποία θα εκτίθενται μόνιμα αρχαιότητες από την Κύπρο.
Τα εγκαίνια της αίθουσας, που είναι δωρεά του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και υπό την επιστημονική εποπτεία του Καθηγητή Β. Καραγιώργη, σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θα κάνουν οι πρόεδροι της Ελλάδος και της Κύπρου Κάρολος Παπούλιας και Δημήτρης Χριστόφιας.
Στην έκθεση θα παρουσιάζονται 180 από τα περίπου 850 έργα της Κυπριακής Συλλογής Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο διευθυντής του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη καθηγητής Βάσος Καραγιώργης είδε για πρώτη φορά τη Συλλογή το 1974 και την περιγράφει στο βιβλίο που εξέδωσε αργότερα, με τίτλο «Αρχαία Κυπριακή Τέχνη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών». Ο κ. Καραγιώργης τονίζει ότι η μόνιμη έκθεση των κυπριακών αρχαιοτήτων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών «θα συμβάλει σημαντικά στη μελέτη της αρχαιολογίας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και θα καταδείξει την ενότητα του ελληνικού πολιτισμού».
Η Κυπριακή Συλλογή Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συγκροτήθηκε σταδιακά από τον 19ο αιώνα, με αγορές έργων της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1879) και δωρεές συλλεκτών (1880, 1895, 1897). Ο εμπλουτισμός της συνεχίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με αγορές, δωρεές καθώς και μέσω προγράμματος επίσημης ανταλλαγής αρχαιοτήτων (1928). Σήμερα η Κυπριακή Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αντιπροσωπεύει όλες τις χρονικές περιόδους της Κυπριακής ιστορίας και τέχνης από την Πρώιμη Χαλκοκρατία (περ. 2500 π.Χ.) έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους (4ος αι. μ.Χ.).
Το πρώτο αρχαίο κυπριακό έργο αγοράστηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία στις 17 Φεβρουαρίου 1879 από τον ιδιώτη Ε. Αγγελόπουλο και δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για αγγείο, το οποίο έχει τον αριθμό 22839 στο ευρετήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Σημαντικότατο απόκτημα για τη σημερινή συλλογή του Μουσείου ήταν η συλλογή Γ. Φιλήμωνος, ο οποίος είχε διατελέσει πρόξενος στη Λάρνακα από το 1894 μέχρι το 1897.
Τον Απρίλιο του 1940 η Ελένη χήρα Φίλιου Ζαννέτου δώρησε στο Μουσείο 33 πήλινα και αλαβάστρινα αγεία, 18 γυάλινα αγγεία, 3 πήλινα ειδώλια και 8 λίθινες κεφαλές, όλα από την Κύπρο.
Άλλες σημαντικές δωρεές αρχαιοτήτων από την Κύπρο έγιναν από :
- Την Εθναρχία το 1960.
- Την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, η οποία το 1975 παραχώρησε στο Μουσείο μια τριφυλλόστομη οινοχόη, δώρο των δασκάλων της Λεμεσού.
- Τον ταγματάρχη Π. Kαλογερόπουλο, ο οποίος το 1981 παρέδωσε στο Μουσείο την οινοχόη γεωμετρικής εποχής, την οποία Κύπριοι φοιτητές είχαν δωρήσει στο 2ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών.
Μέσα από τα 180 αρχαία αντικείμενα, που θα παρουσιάζονται στο Μουσείο, αναδεικνύονται ποικίλες πτυχές του αρχαίου κυπριακού βίου, όπως η θρησκεία, η τέχνη και το εμπόριο, ενώ παράλληλα τεκμηριώνεται ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Κυπριακού πολιτισμού, καθώς και οι διαχρονικοί δεσμοί του με τον Ελληνικό Πολιτισμό. Περίτεχνα προϊστορικά και αρχαϊκά αγγεία, εντυπωσιακά ειδώλια αναθηματικού χαρακτήρα, χαρακτηριστικά γλυπτά με εμφανή την ελληνική επίδραση, όπως και αντιπροσωπευτικά χάλκινα αντικείμενα (πέντε από τα οποία δανείζει η Κυπριακή Δημοκρατία ειδικά για τις ανάγκες της έκθεσης), είναι μερικά από τα εκθέματα που θα συναντήσει ο επισκέπτης. Οπτικοακουστικό υλικό θα διευκολύνει τους επισκέπτες να εξοικειωθούν με το φυσικό περιβάλλον του νησιού και την πλούσια ιστορία του, όπως αυτή τεκμηριώνεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου