Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΣΤΟ INTV.GR Η ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ


Δείτε, αγαπητοί συνοδίτες, στο http://www.intv.gr/ την παρουσίαση του βιβλίου "Η φύση του Ισλάμ" του Μητροπολίτου Όρους Λιβάνου κ. Γεωργίου (εκδόσεις Μαΐστρος). Το παρουσιάζουμε με τον μεταφραστή Roni Bou Saba, Λιβανέζο θεολόγο και φιλόλογο.

Παραθέτω στη συνέχεια ενδεικτικά αποσπάσματα από το βιβλίο:

"Όσες διαφορές και να έχουμε με το Ισλάμ, και είναι πολλές, δεν μπορούμε να ορίσουμε τη σχέση μας μαζί του κατ’ αναλογία με τη σχέση που έχουμε με τον Ινδουισμό ή το Βουδισμό. Γι’ αυτό προσπάθησα να σας παρουσιάσω μια μελέτη αυτής της θρησκείας, όχι από άποψη κοινωνικοϊστορική, αλλά από την οπτική γωνία της πίστης μας στο Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού…
Το πρόσωπο που στην κορανική αποκάλυψη έγινε αντικείμενο τρελού έρωτα ήταν η Μαρία, η μόνη κατονομασμένη γυναίκα στο Κοράνι, ανώτερη όλων των γυναικών του κόσμου, αναμφισβήτητα παρθένος και άσπιλος, αυτή και ο Υιός της…
Αν όμως ο διάλογος σε επίπεδο διανόησης δεν έχει πάρει τις διαστάσεις που ελπίζαμε, το χριστιανικό μήνυμα περνάει από πολλά κανάλια, ένα από τα οποία είναι ο ημερήσιος τύπος. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε για έναν προδιάλογο, που για κάθε ομάδα συνίσταται στο να εκθέσει τα πιστεύω της και να ρωτήσει την άλλη για τα δικά της. Έτσι, θεμελιώνεται μια αμοιβαία κατανόηση των δογμάτων. Αυτό αποτελεί ένα φαινόμενο, που δεν υπήρξε πριν πέντε ή έξι χρόνια, αφού οι μουσουλμάνοι έχουν καταλάβει ότι θα έπρεπε να αντλήσουν τη γνώση τους για το Χριστιανισμό, όχι μόνο από το Κοράνι αλλά από χριστιανικά έργα. Πρέπει να κατανοεί κανείς τον άλλον, πώς ο ίδιος κατανοεί τον εαυτό του…".



8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλά, ποιος σκέφτηκε τα κόκκινα υφάσματα στις καρέκλες;;;

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κ. Ανδριόπουλε. Ευχαριστίες για την εμπομπή σας αυτή. Και εις άλλα……

P. Kapodistrias είπε...

Μόλις τέλειωσα την παρακολούθηση! Το κάτι άλλο, πράγματι! Και ως συνέντευξη και ως θέμα (καυτό, αλλά χρειαζόμαστε το καύμα ετούτο, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν) και ως ντεκόρ!!!

Ρόνι, είσαι δύναμη!
Παναγιώτη, πάντα στην πρωτοπορία!
Κύριε Αρβανίτη και σε άλλα τέτοια!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία ιδέα, σοβαρή η διαπραγμάτευση του θέματος.
Εκπληκτικός ο Λιβανέζος αδελφός, άψογος! Παναγιώτη ευχαριστούμε...
γ.μ.

Ανώνυμος είπε...

54 λεπτά λόγου ουσιαστικού, πρωτότυπου, φρέσκου: μια συνέντευξη-πρόκληση για γόνιμο προβληματισμό.

Πολλά πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές.

Υ.Γ. Τα ελληνικά του Ρόνι υποδειγματικά, όπως άλλωστε και η σκέψη του!

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

απευθύνω και εγώ τις θερμές ευχαριστίες μου στον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, τον Γιώργο Αβανίτη, και τον "άγνωστο Στρατιώτη".

Π.Κ. τα λόγια σας είναι ενθάρρυνση και ευχή
Γ.Μ. με τιμάς λέγοντάς με λιβανέζο Αδελφό
Εditor υπερβολικός όπως πάντα στην αγάπη σου
Σας ευχαριστώ που δέχεστε στο μονοπάτι του Διαλόγου κάποιον που μπουσουλεί...

Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω δει την παρουσίαση του βιβλίου. Ομως διαβάζοντας την απάντηση του Roni Bou Saba θελω να του πω ενα μπράβο για την καλλιέργεια της ψυχής του που ασφαλώς με πολύ κόπο εχει κατορθώσει. Ο Θεός να τον εχει καλά.
Δ.Γ.

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

Αγαπητέ Δ.Γ. σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια τα οποία δείχνουν καλωσύνη πολλή..

Related Posts with Thumbnails