Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Η "ΣΥΛΛΗΨΗ" ΤΟΥ ΑΦΟΡΙΣΜΕΝΟΥ Ν. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Στις 3 Φεβρουαρίου 1998 στη Ζάκυνθο έλαβε χώρα ένα μάλλον άγνωστο γεγονός στους εκκλησιαστικούς κύκλους. 
Ήταν η εποχή που είχε κατηγορηθεί ο τότε Ζακύνθου (νυν Δωδώνης) Χρυσόστομος για «νικολαϊτισμό» (λόγω παραποιημένων δηλώσεών του για τις προγαμιαίες σχέσεις) και το θέμα είχε φτάσει μέχρι την εκκλησιαστική δικαιοσύνη. 
Ο μακαρίτης αφορισμένος θεολόγος Νικόλαος Σωτηρόπουλος δεν έχασε την ευκαιρία και μετέβη στην Ζάκυνθο, για να «βοηθήσει» το ποίμνιο να ξεσηκωθεί εναντίον του ποιμενάρχου του. 
Έκανε, δηλαδή, για άλλη μια φορά αυτό που ήταν η αιτία του αφορισμού του από την Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο του 1993: 
«…έγνωμεν, μετά την εξάντλησιν παντός μέσου ανοχής και επιεικείας, ίνα την από της πρώτης αρχής αποδοκιμασθείσαν και κατακριθείσαν υπό της Αγίας ημών Εκκλησίας καινότροπον διδασκαλίαν του λαϊκού Νικολάου Σωτηροπούλου, δημοσία νυν και παρρησία αποκηρύξαι και καταδικάσαι, δια τα εις ά ούτος προβαίνει εν Ελλάδι, Αυστραλία και αλλαχού καινοφανή από του ιερού άμβωνος και δια της γραφίδος κηρύγματα και την εν γένει συμπεριφοράν αυτού, επί σκανδαλισμώ των πιστών, επί προτροπή αυτών εις απείθειαν, επί καταφρονήσει της Κανονικής Εκκλησίας και της εν αυτή παραδεδομένης τάξεως, και επί συγχρωτισμώ και συμπράξει αυτού μετά σχισματικών και καθηρημένων, εις ων την παρασυναγωγήν δημοσία εκήρυξε και κηρύττει.» 
Όμως δεν υπελόγισε σωστά την άλλη πλευρά, δηλ. τον Ζακύνθου Χρυσόστομο και τα πράγματα έγιναν ως εξής: 


Ο Σωτηρόπουλος, συνοδεία δύο λαϊκών επίσης, πήγε να γευματίσει incognito στη Μονή του Αγίου Διονυσίου. Όταν ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και μπήκε ο Ζακύνθου Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό της Μητροπόλεως π. Παναγιώτη Καποδίστρια και τον τότε διάκονό του, αδελφό της Μονής Στροφάδων, Νικόλαο Κλάδη (σήμερα προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας) και έδωσε προθεσμία λίγης ώρας στον Σωτηρόπουλο να εγκαταλείψει το νησί. 
Οι φωτογραφίες που πρωτοδημοσιεύουμε εδώ είναι από την επ’ αυτοφώρω «σύλληψη» του Ν. Σωτηρόπουλου στην Τράπεζα της Μονής (προσωπικό Αρχείο Μητροπολίτου Δωδώνης Χρυσοστόμου). 
Ταύτα ένεκεν αληθείας και χάριν της ιστορίας. 
Π.Α.Α.


1 σχόλιο:

Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...

Ο Σωτηρόπουλος ανεδείχθη ευωδία Χριστού! Τούτο πιστοποιήθηκε από την ευωδία του σκηνώματος και του τάφου του!

Related Posts with Thumbnails