Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ


H σχέση της πολιτικής με τη μουσική είναι ιστορικό δεδομένο. Στην προοπτική αυτή, η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το τμήμα πολιτικών επιστημών του ΑΠΘ και ο Σύλλογος μονίμων υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης οργανώνουν την Παρασκευή και το Σάββατο διήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Μουσική και πολιτική στη Ρωσία του 20ού αιώνα».

Με διαλέξεις, μουσικές παρεμβάσεις και συζητήσεις θα τεθούν ζητήματα που αφορούν στη μουσική δημιουργία και την τεχνολογία της στη σοβιετική και μετασοβιετική περίοδο και την επίδραση στο δυτικό κόσμο.

Συμμετέχουν ο μουσικολόγος Δημήτρη Ούχωφ, τέως διευθυντής του Φεστιβάλ Αλτερνατίβα, ο μουσικολόγος Μίσα Μιτροπόλσκι, ο Αντρέι Σμιρνώφ διευθυντής του Κέντρου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής στο Κονσερβατόριο της Μόσχας κι η ιστορικός Λιούμπαβ Ψέλκινα.

Παράλληλα, η μουσικός και μουσικολόγος Λύδια Κάβινα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το τερεμίν, το πρώτο ηλεκτρονικό όργανο στην ιστορία. Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα για τερεμίν. Να σημειωθεί ότι η Λύδια Κάβινα είναι ανιψιά του εφευρέτη του οργάνου, Λεβ Τερεμίν.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο δοκιμών της ΚΟΘ (Λεωφ. Νίκης 73, πρώην κινηματοθέατρο Παλλάς) και ξεκινούν στις 7 το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails