Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο φασισμός των «αγίων φονταμενταλιστών»

Πωλ Κλεε, Τυμπανιστής, 1933

Του θεολόγου - φιλολόγου Κώστα Νούση
Ο φονταμενταλισμός ως νοοτροπία και ψυχωτική μεν, πνευματόσχημη δε διαστροφή, δεν αποτελεί ένα καινοφανές φαινόμενο, αλλά απαντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και σε κάθε εποχή, έστω και υπό την ποικιλία των πλείστων όσων μεταμορφώσεών του. Στον χώρο του άμεσου ενδιαφέροντός μας, τουτέστιν στον ορθόδοξο χριστιανισμό και πιο εξειδικευμένα στον ελλαδικό, τέτοια φαινόμενα όχι απλά ανθούν το τελευταίο διάστημα, αλλά βρίσκονται και σε έξαρση. 
Είτε μέσα από το διαδίκτυο είτε από συνέδρια και παρασυναγωγές είτε με εκδόσεις βιβλίων και εξτρεμιστικές εκδηλώσεις τύπου ανοιχτών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και προπηλακισμών, όσοι έχουν πέσει στην ύπουλη τούτη παγίδα του νεοζηλωτικού φονταμενταλισμού κλέβουν ευκαίρως ακαίρως τα φώτα της δημοσιότητας και θεωρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο πως δοξάζουν το όνομα του Κυρίου, ως άλλοτε οι Φαρισαίοι και οι φανατικοί Εβραίοι στα πρωτοχριστιανικά χρόνια, σύμφωνα άλλωστε και με τα αδιάψευστα λόγια του ίδιου του Χριστού (Ιω. 16:2). Η ομοείδεια και ανακύκληση των φαινομένων τούτων στη διαχρονική τους εκτύλιξη μαρτυρούν μια βαθιά αλλοίωση της φυσιολογίας της ανθρώπινης ψυχής, καθώς η τελευταία πλανάται μέσα σε μια φανταστική αγιότητα και θεαρέσκεια, ενώ κατ’ ουσίαν συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. 
Η βάση κάθε πνευματικής, ως εν προκειμένω, πλάνης είναι ο εγωισμός, η υπερηφάνεια. Η αρρωστημένη τούτη κατάσταση οδηγεί στη θεοεγκατάλειψη, εφόσον τίποτε άλλο δεν βδελύσσεται τόσο πολύ ο Κύριος όσο το ολέθριο και εωσφορικό αυτό πάθος. Είναι τραγικό σε κάθε περίπτωση να βαυκαλίζεσαι πως λατρεύεις ορθοδόξως και θεαρέστως τον Κύριο, ενώ βρίσκεσαι στη δυσώδη εκ διαμέτρου αντίστροφη όψη των πραγμάτων. Η ταπείνωση, η πραότητα, η επιείκεια, η αγάπη λείπουν από τέτοιες καταστάσεις και όσα πρόσωπα ενέχονται σε αυτές, πράγμα που προσμαρτυρεί την απουσία του Κυρίου και την παρουσία άλλων οντοτήτων. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις η διάσταση του δαιμονισμού είναι πιο εμφανής, μπορεί όμως και να υποκρύπτεται με πολλή τέχνη και μαεστρία. 
Πολλά προβλήματα εκπορεύονται από τον φονταμενταλισμό, όπως η ταραχή, το σχίσμα, η συκοφαντία, η χυδαιολογία, η ανοησία, η φαιδρότητα, η κακότητα, η δυσφήμηση του χριστιανισμού, η παραχάραξη του γνήσιου ευαγγελικού μηνύματος. Εδώ θα μείνουμε σε ένα εξ αυτών, στο οποίο δεν δίνουμε συνήθως ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για τη φασιστική νοοτροπία στη μονοπώληση της ερμηνείας, εκπροσώπησης και διάδοσης του χριστιανισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος ανήκει και η περιχαράκωση της ορθοδοξίας και σωτηρίας σε μια «επαρχιώτικη» (ή απλά εθνική) σέκτα ιουδαϊκής νοοτροπίας, όπως στα καθ’ ημάς για παράδειγμα στους παλαιοημερολογίτες και στους εν γένει αντιοικουμενιστές (νέα εσοδεία που περιλαμβάνει και αρκετούς από το νέο ημερολόγιο). Οι άλλοι λαοί, οι αλλόθρησκοι, οι αλλόδοξοι κλπ. ανήκουν κατ’ αυτούς σε μια υποδεέστερη κατηγορία υπανθρώπων, στους οποίους απαγορεύεται και να μιλάμε, σύμφωνα άλλωστε και με κάποιους ιερούς κανόνες... 
Ο φασισμός τους επεκτείνεται και σε περιοχές όπου δεν μπορείς να διανοηθείς, αγγίζοντας ενίοτε τα όρια της παραφροσύνης. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Είναι γεγονός πως στις πρόσφατες «κόντρες» μου με τον Πειραιώς υπήρχαν σημεία όπου θα μπορούσε ο καθείς ευλόγως ή αλόγως να εκφράσει τις ενστάσεις του. Έλα, όμως, που το ίδιο συνέβη και με ένα αμιγώς θεολογικό κείμενό μου προχθές και δη περί του θείου έρωτα. Ακόμα και σε αυτό βρήκαν (οι αθεόφοβοι) να πουν ότι δεν δικαιούμαι να ομιλώ, διότι δεν έχω την ανάλογη πνευματική κατάσταση και εμπειρία του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά! Μαζί με τον πλεονάζοντα εδώ διέποντα την περίπτωσή τους νόμο της φαιδρότητας, φαίνεται για τους κυρίους αυτούς να ισχύει και ο νόμος «δυο μέτρα και δυο σταθμά», σε όσες δηλαδή περιστάσεις φαντασιώνονται ότι μιμούνται τον Μάρκο τον Ευγενικό, τον Ιουστίνο Πόποβιτς και άλλους αγίους της επιλογής τους. 
Ενοχλήθηκαν οι εν λόγω κύριοι από μια φράση μου περί της αυνανιστικής τους νοοτροπίας και πρακτικής, όχι εξαιτίας της αλήθειας του περιεχομένου της και της ουσιαστικής τους ταύτισης με αυτό, αλλά από τη νεοελληνική καθ’ υπονόηση σχετική λεκτική εκφορά του. Πιο απλά, δεν τους νοιάζει που … αυτοϊκανοποιούνται (ας το πω έτσι, για να μην τους στενοχωρήσω άλλο), αλλά όταν τους το λες απερίφραστα και τους αποκαλύπτεις. Και φυσικά οι μεγάλοι και θρασύτατοι αυτοί υποκριτές τολμούν να μιλάνε για ευγένεια ήθους και ευπρέπεια λόγου εγκαλούντες ημάς για απουσία πνευματικότητας μέσα από την έλλειψη των προαναφερθεισών αρετών, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αποτελούν την κορωνίδα της βωμολοχίας, της αθυροστομίας, του εκχυδαϊσμού, της καθύβρισης, της κατασυκοφάντησης, της εμπαθείας και της (ιερο)κατάκρισης. 
Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνον δεν πείθουν πλέον κανέναν εχέφρονα και στοιχειωδώς ειδήμονα των εκκλησιαστικών πεπραγμένων, αλλά και αυτοεκτίθενται αδιαλείπτως, απλούστατα εγκαταλειπόμενοι στη μωρία τους, η οποία συνηγορεί, φευ, ως πιθανός δείκτης πνευματικής απώλειας. Όταν έχουν να «σου την πουν» ακόμα και για κείμενα καθαρά πνευματικού χαρακτήρα, πέρα από το ότι δείχνουν την εμπαθή τους προκατάληψη, φανερώνουν μια βαθιά σήψη ψυχής, μια προελαύνουσα μορφή αμετανοησίας και αυτοκατάκρισης μέσα από μια μανία ανερμήνευτη (εξέστραπται ο τοιούτος) και φύσει αντιχριστιανική, διό και νομοτελειακά αυτοκαταστροφική (Τιτ. 3:11). Νομίζω ότι αυτά τα τελευταία είναι πολύ χειρότερα από το να πεις σε κάποιον ότι απλώς μαλακίζεται. Και άντε, εγώ είμαι άγευστος θείων εμπειριών, οπότε δικαίως θίγομαι, αυτοί που είναι «άγιοι», γιατί; Δεν είναι δείγμα αγιότητος η χαρά επί τη εξυβρίσει και τη αδικία; Σίγουρα ναι, αλλά, ως φαίνεται, κάθε υποψία αληθείας περί μαλακίας δεν φαίνεται να χωνεύεται με τίποτε ούτε από άγιο… 
Κ.Ν. 
17/2/2013

75 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κ. Νούση για την σκιαγράφή της οικτρής παρουσίας στην Ελλάδα του φονταμελισμού που τον εμπορεύονται σήμερα κάθε ιδεοληψίας φατρίες Νεοζηλωτών, αδέσποτων Γ.Ο.Χ, Καντιωτικών, Βασιλοπουλικών και άλλων που τρέφονται από την κακοδαιμονία της Διοικούσης Εκκλησίας.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΔΗΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Ή ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΆ ΑΝΕΥ ΌΡΩΝ Ή ΣΤΟΝ ΠΑΠΙΣΜΟ ΑΛΛΙΩΣ ΕΤΙΚΈΤΑ ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΏΣΕΙΣ??ΕΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΑΠΛΟΣ...

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδια πως βριζεσται ετσι ενθεν και ενθεν ; Ντροπης πραγματα θεολογοι ειστε και οι μεν και οι δε . Το να βλεπεις φιλαθλους του ΠΑΟΚ να βριζονται εν χορω με οπαδους του Ολυμπιακου δεν κανει εντυπωση . Ε να βλεπεις θεολογους να κατηγορει ο ενας τον αλλο οτι μαλακιζεται ε γελας . Εχει πλακα τι να κανουμε . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδια θα παρει και το Καραισκακη ο Πειραιως?

Ανώνυμος είπε...

Αν κατασχει το Καραισκακη ο Πειραιως εδω επανω θα τον κανουμε επιτημο μελος του ΠΑΟΚ . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

Κατω ταχερια απ τον ΟΣΦΠ!

Dimitris Roumeliotis είπε...

κε Κ.Ν. (προφανως κε Νουση)
γαραψατε αυτο.
"Πρόκειται για τη φασιστική νοοτροπία στη μονοπώληση της ερμηνείας, εκπροσώπησης και διάδοσης του χριστιανισμού." αναφερωμενος σε καποιους φονταμελιστες.

Εαν δεν σφαλλω, ως "φονταμελιστες" ταυτοπειται τους επιλεγωντας, να παραμεινουν εντος των οριων αλλα και να υπερμαχησουν υπερ, της πατερικης Ορθοδοξης θεολογιας.

Εισθαι θεολογος, και θα ηθελα να σας ερωτησω, εαν η κατανοηση της θεοθεν θεηγοριας, οπως αυτη εχει ταυτοποιηθει ως "πατερικη" ειναι δυνατον μα συνηπαρεχει μετα αλλης αντιθετου της , εντος της Εκκλησιας.

Επι παραδειγματι, η πατερικως κατανοουμενη θεια αποκαλυψις, αντιμαχεται την συμπροσευχη μετα ετεροδοξων, ως εντολη Θεου και των Αποστολων Αυτου.
Η σταση αυτη, ιδιαιτερως η ενεργως αντιμαχομενη την ετεροδοξο συμπροσευχη, απο εσας αποκαλειται ως "φονταμελισμος".

Λοιπον, ενωπιον του αυτου κοινου ποτηριου εχωμεν πλεον δυο διαφορεριτες καρδιες.


Εαν σφαλλω, και η τασις και κινησις υπερ της ετεροδοξου συμπροσευχης παρεμενει εντος των θεοφιλων και ευσεβων οριων, θα ειχατε την καλοσυνη να μου το υποδειξετε Ορθοδοξως?




Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω αυτούς που ενοχλούνται από φράσεις και λέξεις....
Ε ναί λοιπόν αυτό είναι το εκκλησιαστικό γεγονός (άπαγε τη βλασφημίας) της ελλαδικής "ελληνορθοδοξίας": η προτεσταντικής εμπνεύσεως αυτοιϊκανοποίηση και αυτοδικαίωση των εξτρεμιστών της, στο όνομα της Ορθοδοξίας!!!
200 χρόνια ζήλειας και μίσους εναντίον του κέντρου της Ορθοδοξίας έχουν συσσωρεύσει πληθώρα δεινών στη ζωή της εκκλησίας! Ο Μάουερ και ο Φαρμακίδης ζουν και βασιλεύουν!
Ευτυχώς όμως που οι χριστιανοί μας έχουν αρκετά ξυπνήσει και πλέον τους καταλαβαίνουν και γελάνε με τα καραγκιοζιλίκια τους!
π.Ν.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Η καμήλα, δεν βλέπει την δική της καμπούρα, βλέπει όμως τις καμπούρες των άλλων. Οσο και να προσπαθήσεις να τα συμμαζέψεις, οσο και να προσπαθήσεις να τα μπαλώσεις, η χυδαιολογία (που προέρχεται από ανάλογο τρόπο σκέψης) δεν κρύβεται.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τυμπανιστής του Πωλ Κλέε, μπήκε μαζί με το κείμενο, επειδή ο συγγραφέας είναι κύμβαλο αλαλάζον ?

Λ. είπε...

>>>>>>>>>>>>Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνον δεν πείθουν πλέον κανέναν εχέφρονα και στοιχειωδώς ειδήμονα των εκκλησιαστικών πεπραγμένων, αλλά και αυτοεκτίθενται αδιαλείπτως, απλούστατα εγκαταλειπόμενοι στη μωρία τους, η οποία συνηγορεί, φευ, ως πιθανός δείκτης πνευματικής απώλειας.

ΚΝ, κοίτα και λίγο στον καθρέπτη. Το πολύ μπλά-μπλά μωραίνει.

Ανώνυμος είπε...

@ Dimitris Roumeliotis
μπορεις να ξαναγραψεις πιο κατανοητα και απλα την ερωτηση σου, για να σου απαντησω;;
Κ.Ν.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Γράψε και την γνώμη του Αγίου Νεκταρίου για τους Παπικούς.

Λ. είπε...

@ π. Ν.Σ.

Εκκλησιαστικό γεγονός: δεν υπάρχει "κέντρο της Ορθοδοξίας."

Dimitris Roumeliotis είπε...

κε Νουση,

Την εναντιωση στην ετεροδοξο συμπροσευχη την αποκαλειται "φονταμελισμο".

Ειναι ορθοδοξη πρακτικη η συμπροσευχη μετα ετεροδοξων και εαν ναι, πως κατοχυρωνεται η ορθοδοξοτητα αυτης της πρακτικης?
Αυτο σας ερωτω.

Θα μπορουσαται να μου (μας) υποδειξεται, με αναφωρες στην πατερικη Ορθοδοξη θεολογια, την Ορθοδοξοτητα της θεσεως σας?

Θα μπορουσατε να μας υποδειξεται, με αναφωρες στην πατερικη ορθοδοξο θεολογια, το εσφαλμενο της θεσεως μας, εναντιον των συμπροσευχων μετα ετεροδοξων και της αποδοχης του βαπτισματος των Δυτικων?

Βεβαιως κατανοω οτι, οπως ο τοτε γνωστος διακονος Αυξεντιος,ο οποιος, ενω εμφανιζωταν εν μερει ακραιφνως Ορθοδοξος, εναντιουμενος στον μη αναβαπτισμο των λατινων, η υπολοιπη πολιτεια του, συνιστουσαι μια ιδιατερως επικυνδυνη κατασταση.

Ομως, οι σημερινοι "φονταμελιστες" Ορθοδοξοι, δεν παρουσιαζουμαι την αποκλιση του τοτε ιεροδιακονου Αυξεντιου.......

Αυτος ηταν μια μεμονομενη περιπτωση ενος πλανεμενου...

Τωρα ομως, η αντιδρασις ειναι γενικοτερη και ιδιαιτερως κοσμια κατα το εκκλησιαστικο ηθος της.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Φανταστείτε την έκπληξη του κ. Νούση αν την ώρα της Κρίσεως, ο Κύριος βάλλει εκ δεξιών Του τους φονταμενταλιστές, αδέσποτους, γοχ μουτζαχεντίν, χριστιανοταλιμπάν και άλλους φανατικούς... Στην περίπτωση που τον βάλει και εκείνον στην μερίδα των σωζομένων θα αντέξει μια αιωνιότητα μαζί τους ή θα του φαίνεται Κόλαση;

Ανώνυμος είπε...

@ Δ. Ρουμελιωτη
θα ηθελα εξαρχης χωρις να κανω τον δασκαλο να προσεξετε ιδιαιτερα το θεμα της ορθογραφιας σας.
μπαινω στο ζητημα. εγω καταρχην δεν αναφερθηκα στο ζητημα των συμπροσευχων ουτε ειναι φονταμενταλιστες μοναχα ή κατ΄ αναγκην οσοι ανθιστανται σε αυτες. αναφορικα τωρα με αυτο το ζητημα θα σας πω τα εξης: ειναι τεραστιο ζητημα και δεν αναλυεται μεσα σε λιγες γραμμες. αν παρουμε καποιους ιερους κανονες, τοτε απαγορευονται αυστηρα οι συμπροσευχες. αν απο την αλλη δουμε που και ποτε και για ποιους γραφηκαν οι εν λογω κανονες, τοτε θα αλλαξουμε καπως σταση. επισης θα πρεπει να αναφερω και το ζητημα του ορισμου της συμπροσευχης, τα ορια της και τη στοχοθεσια της. αναφερω ενα παραδειγμα: οταν αφηνε ο Αιμιλιανος της Σιμωνοπετρας εναν καθολικο μοναχο να παρισταται στην ορθοδοξη λειτουργια και μαλιστα του εδινε και αντιδωρο -μιλαμε για πολλα χρονια πισω - αυτο ηταν για δεν ηταν ενα ειδος συμπροσευχης;
και πώς θα καλεσεις να δειξεις σε εναν την αγαπη σου αν δεν κανεις και καποιες κινησεις "σκανδαλωδεις" για τον τροπο που μαθαμε εν Ελλαδι;; σκεψεις κανω, δεν αποφαινομαι δογματικα.
@10:34
σκεψου, φιλε, και τις δικες τους αντιδρασεις. μηπως ειναι και χειροτερες...
Κ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαντάς όμως κ. Νούση. Αντιθέτως κατακρίνεις και κακοχαρακτηρίζεις τους αδελφούς σου χριστιανούς, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των φανατικογοχικοταλιμπάν μέσων ενημέρωσης που τα περισσότερα αγνοούν και το όνομά σου ακόμη.

Διογένης/Ε.Μ. είπε...

’' ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ’’

Οι πρόσφατες και χαμηλού επιπέδου αντιδράσεις των ‘’πνευματικών μας καθοδηγητών’’, για ένα κείμενο αμιγώς θεολογικό, αλλά με πλούσιες φιλοσοφικές προεκτάσεις, όπως αυτό ‘’περί θείου έρωτος’’ του κ.Νούση, μας δίνει και πάλι αφορμή ώστε να προβληματιστούμε, για μία ακόμη φορά, για το μείζον πρόβλημα του φονταμενταλισμού, που έχει μολύνει για τα καλά πολλά πιστά μέλη και μάλλον η κατάσταση θα επιδεινωθεί στις δύσκολες μέρες που έρχονται, εάν δεν παρθούν και από την επίσημη Εκκλησία κάποιες αποφάσεις. Τουλάχιστον να φανεί ότι το πρόβλημα έχει επισημανθεί και να γίνει ένας διάλογος, για να προχωρήσουν μερικά πράγματα.

Εάν καταθέτω ορισμένες σκέψεις δεν το κάνω με τη διάθεση να έρθω σε αντιπαράθεση με αδελφούς εν Χριστώ, που αγωνίζονται στην ίδια πνευματική παλαίστρα με μένα, πάντα στο μέτρο που ο καθένας προσπαθεί και αγωνίζεται καθημερινά. Επιμένω, όπως και πολλοί άλλοι εκλεκτοί ανώνυμοι σχολιαστές, αλλά και επώνυμοι αρθρογράφοι, γιατί με άφατη λύπη διαπιστώνουμε – ευτυχώς ο αριθμός των υγιών πιστών μάλλον πλεονάζει, θέλω να είμαι περισσότερο αισιόδοξος – ότι η αμυντική αυτή ψυχωτική πρακτική,-να εντοπίζουμε ευαγγελικές παρεκτροπές και έλλειμμα αγιοπνευματικής εμπειρίας, σε όσους επιχειρούν να ψελλίσουν θεολογικό λόγο, γραπτώς ή προφορικώς,- παρουσιάζει έμφανή κλινικά ψυχοπαθολογικά συμπτώματα, τα οποία και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Εάν στα λόγια μου διακρίνει κάποιος ίχνη υπερβολής, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τα σχετικά ιστολόγια των ‘’αποτειχισμένων’’ και να πάρει μία μόνο μικρή, αλλά πικρή γεύση.
Και καλοί μου φίλοι, να μην ξεχάσετε να αναγνώσετε και τα σχόλια των ανωνύμων! Μπορείτε να συλλέξετε το πιο πλούσιο υλικό για μία διατριβή με θέμα:‘’Ορθόδοξος φονταμενταλισμός - θεολογική, ψυχολογική και κοινωνική προσέγγιση’’(οι μελετητές υπάρχουν, τα κλινικά συμπτώματα επίσης, το μόνο που απομένει είναι όρεξη για έρευνα και εργασία).
Προσωπικά μια τέτοια μελέτη θα τη ‘’ρουφούσα’’από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα και θα τη δάβαζα ξανά και ξανά, όχι για να γίνω περισσότερο σοφός, αλλά για τη δική μου προσωπική θρησκευτική αυτοσυνειδησία, προς αλλαγή (μετάνοια) και συμμόρφωση, σύμφωνη πάντα με το πνεύμα του Χριστού, που ουδεμία σχέση έχει φυσικά αυτή η έλλογη στάση με τις ολέθριες πρακτικές των ‘’υπερορθοδόξων’’, που μόνο θλίψη και σχίσματα επιφέρουν στο σώμα της Εκκλησίας μας.

Αυτές οι διαπιστώσεις – που δυστυχώς είναι αληθινές – δεν γίνονται για να μειώσουμε κάποιους πιστούς και να τους κατατάξουμε στην κατηγορία των ‘’ψυχικά ασθενών’’,αφού όλοι μας, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, έχουμε τα ‘’ψυχολογικά’’ μας, τα οποία μόνο ο Κύριος και δύναται να θεραπέυσει! Αυτό, όμως, είναι κάτι το φυσιολογικό, γιατί δε δημιουργεί προβλήματα και παρενέργειες στο εκκλησιαστικό σώμα!
Είναι ένας προσωπικός σταυρός, που άλλος το σηκώνει και άλλος όχι! (η τραγική περίπτωση της αυτοκτονίας)

...συνεχίζεται!

Από Διογένη/Ε.Μ.

Διογένης/Ε.Μ. είπε...

‘’ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ’’

...η συνέχεια των σκέψεων!

Προσέξτε, όμως, τη διαφορά: αυτήν είναι το να θέλεις να επιβάλεις τη δική σου ερμηνεία με τρόπο στανικό, ψυχωτικό και παντελώς άκομψο, χωρίς να είσαι μάλιστα και κάτοχος βασικών ακόμη θεολογικών θέσεων, είναι νομίζω στάση ψυχαναγκαστική, η οποία υπαγορεύεται από μια πληθώρα ασύνειδων, απωθημένων και ανεκπλήρωτων επιθυμιών.

Ένας κύκλος φαύλος και στροβιλώδης, από τον οποίον είναι πολύ δύσκολο να ξεφύγεις, εάν δεν έχεις ταπεινό φρόνημα, αλλά και στοιχειώδη παιδεία, επιμένω σ’ αυτό!

Δικαίως, λοιπόν, και ο κ. Νούσης ‘’βγήκε έξω από τα ρούχα του’’, όταν ανώνυμος σχολιαστής γράφει: ‘’αλλά εφόσον δημόσια γράφει για ένα τέτοιο θέμα, πρέπει να υποψιαστεί τουλάχιστον, ότι άλλη είναι η θεολογία της Εκκλησίας στο θέμα.’’ (!!!!) Η αμάθεια σε όλο της το μεγαλείο! Για την πατερική γραμματεία το θέμα του ‘’θείου έρωτα’’ είναι κοινός τόπος! Κι όμως οι ‘’υπερορθόδοξοι καθοδηγητές‘’ το αγνοούν και όχι μονάχα αυτό, αλλά προχωρούν οι θλιβεροί ακόμη περισσότερο να προκαλούν με τον πιο κυνικό τρόπο, ότι δεν έχει, δηλαδή, το δικαίωμα ο θεολόγος – αρθρογράφος να γράφει γι’ αυτά, επειδή δεν υπάρχουν προσωπικές θεϊκές εμπειρίες!!!
Και έτσι ο αρθρογράφος δεν αντέχει και ξεσπάει!... και λέει τα πράγματα με το αληθινό τους όνομα και μπράβο του,... έστω και αν μας ενοχλεί η σχετική φρασεολογία!

Και φυσικά το ‘’πνευματικό τους μεγαλείο’’ αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο και προχωρούν κι άλλο, θεωρώντας πως αυτά μάλλον είναι πολύ λίγα που είπαν, στο όνομα πάντα της αγάπης και της αλήθειας του Κυρίου, οπότε καλό είναι, αφού θεολογικά επιχειρήματα δεν υπάρχουν και αγάπη πλεονάζουσα διαθέτουν (!!!),να εκσφενδονίσουν και το πιο δηλητηριώδες βέλος τους, αυτό της ΔΑΙΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑΣ!

Κάνουν ακόμη αναφορά οι θλιβεροί (προσωπικά τους λυπάμαι σφόδρα) και για ‘’ερωτικές αποκλίσεις’’ του αρθρογράφου και όχι μονάχα αυτού, χωρίς την παραμικρή ντροπή και φυσικά δίχως κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο από την προσωπική του ζωή!!!

Το καθημερινό κεφάλαιο του πνευματικού αγώνα και της μυστηριακής ζωής παραθεωρείται, για να εξυπηρετηθούν οι άρρωστες ψυχαναγκαστικές νευρώσεις μας, οι οποίες δεν μπορούν να συμμαζευτούν με τίποτα – ίσως μονάχα με το διάβασμα ευχής από κάποιον ταπεινό ιερέα!

...συνεχίζεται!

Από Διογένη /Ε.Μ.

.

Διογένης /Ε.Μ. είπε...


‘’ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ’’

...η συνέχεια των σκέψεων!


Ακόμη και η παραμικρή αναφορά σε ένα μουσικοσυνθέτη (Χατζιδάκη) ή ποιητή (Καφάβη), είναι ικανή να σε στιγματίσει για μια ολόκληρη ζωή!!! Από παντού η μόλυνση…!
Τυχόν αναφορά σε ποιητές και καλλιτέχνες, εκτός της ‘’πνευματικής μας σέκτας’’,είναι αρκετή για να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις!

Η απόλυτη ψύχωση και απομόνωση από τον άλλο κόσμο, επειδή δεν είναι όμοιός μας! Επειδή, δηλαδή, δεν είναι ψυχαναγκαστικός και θρησκευτικά φανατισμένος! Πρέπει, κατά τους ‘’πνευματικούς αυτούς πατέρες’’, τα σχετικά μας παραθέματα (λόγων και γραπτών) να προέρχονται από τους στίχους του Βερίτη (δεν έχω τίποτα με τον ποιητή, πιστεύω ότι έχει γράψει και πολύ αξιόλογα ποιήματα, εκτός των ‘’στρατευμένων’’), αλλά και οι μουσικές μας προτιμήσεις να περιορίζονται στα δημοτικά άσματα (εγώ προσωπικά, φίλοι μου, δεν μπορώ να ακούσω ούτε πέντε λεπτά κλαρίνο! Έχω την εντύπωση ότι θα πάθω εγκεφαλικό! Η θεσμική μας Εκκλησία, όμως, συνέχεια κλαρίνα και βυζαντινή μας προτείνει…δεν απορρίπτω τη λατρευτική μουσική!!!), γιατί μονάχα αυτά τα ακούσματα θα μας οδηγήσουν στη θέωση!

Έτσι, με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο, για το οποίο αιώνες τώρα αγωνίζεται η ορθόδοξη Εκκλησία μας, δε διασώζεται αλλά θρυμματίζεται.
Και αυτό οδηγεί με σιγουριά στον πνευματικό θάνατο. Ήρθε η στιγμή να το ανακαλύψουμε και να το προστατεύσουμε, όσο είναι ακόμη καιρός, γιατί μετά θα είναι πλέον αργά.

Και διασώζω το πρόσωπο, τις ομορφιές του και τις απεριόριστες δυνατότητες που αυτό διαθέτει, πάει να πει σέβομαι την προσωπικότητα του άλλου, όποια κι αν είναι αυτή (ακόμη και όταν διαφωνώ ολοκληρωτικά) και βρίσκω τρόπους να ‘’συναντηθώ μαζί του’’, με τρόπο πάντα αγαπητικό (εν Χριστώ) και μεταμορφωτικό, γιατί μονάχα αυτός ο τρόπος ύπαρξης μπορεί να με σώσει από τη φθορά και το θάνατο και όχι η δαιμονική οδός της απόρριψης και της βδελυρής συκοφαντίας!

ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΔΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ!

Υ.Γ. Αγαπητέ, φίλε Πελεκάνε, σε ευχαριστούμε για τα θεραπευτικά λόγια του Αγίου Νεκταρίου! Πραγματικό βάλσαμο στις ταλαιπωρημένες ψυχές μας!!!

Από Διογένη /Ε.Μ.

Dimitris Roumeliotis είπε...

κε Νουση
συχνα γραφω στο internet μεσα απο μια συσκευη και σε συνθηκες που δεν μου επιτρεπουν την πολυτελεια της ορθογραφιας, ωποτε παρακαλω καποια επιεικια.

Το θεμα της συμπροσευχης μονο δογματικα μπορω να το δω.

Οι ιεροι κανονες, ιδιαιτερα οι αναφερομενοι στην συμπροσευχη, στηριζωνται στην θεόθεν παραδωση.

Ωποτε, οποιαδηπωτε προσβολη των ιερων κανονων αυτων, προσβαλουν την ιδια την πιστη, τον λογο του Θεανθρωπου και των Αποστολων Του,

Αργοτερα, οταν επιστρεψω , θα μπορω να σας παρεθεσω τα σχετικα χωρια.

Οσο αφωρα την Σιμωνοπετρα.
Η οικονομια αφωρα προσωπο.
Ο γ. Αιμιλιανος, αλλα και αλλοι, ειχαν μπροστα τους, καποιον ετοιμο να αρνηθει την αιρεση.


Εδω εχουμε συμοπροσευχες με αιρετικους που επιμενουν στην αιρεση τους.

Οι ιεροι κανονες της απαγορευσεως της συμπροσευχης με ετεροδοξους γραφηκαν απο τους Αποστολους, τους ιδιους που μεσα απο την καινη διαθηκη κανουν το ιδιο.
Να σας το επαναλαβω.
Η επαρατος ετεροδοξος συμπροσευχη προσκρουει οχι μονο επι του Πηδαλιου, αλλα και επι της ιδιας της αγιας γραφης.

Οταν οι λατινοι πρεσβευουν ενα απωλυτως τεχνουργηθεντα θεον, με ποιους συμπροσευχωμεθα?


Μετα, ο επισημως κατηχουμενος, ακομα δεν ειναι μελος της Εκκλησιας, αλλα δεν ειναι και ο αμετανοητος αιρετικος.
Επομενως το παραδειγμα σας, δεν ευσταθει.

Dimitris Roumeliotis είπε...

Κε Νουση, εαν αλλαξουμε το θελημα του Θεου και εντολη Θεουκαι την πατερικη σταση στο θεμα της ετεροδοξης συμπροσευχης, αλλαζουμε την πιστη μας.

Εκει ειναι η διαφωρα των απωψεων μας

Ανώνυμος είπε...

@ Ρουμελιωτη.
αναφορικα με το θεμα του φιλοξενουμενου καθολικου μοναχου στη σιμωνοπετρα θα σας πω πως δεν επροκειτο ουτε για κατηχουμενο ουτε για καποιον που σκοπευε να αλλαξει σιγουρα το δογμα του. οποτε εχει ιδιαιτερη βαρυτητα η ενεργεια του ηγιασμενου αυτου ηγουμενου.
οι συμπροσευχες τωρα με τους αρχαιους αιρετικους πρεπει να ιδωθουν πολυ διαφορετικα απο τους συγχρονους αλλοδοξους. αλλαξαν οι εποχες, μπηκαμε στη μετανεωτερικοτητα, δεν κινδυνευει η Εκκλησια απο τους αλλοδοξους πλεον, οπως συνεβαινε στα παλιοτερα και αρχαια χρονια. τουτο δε σημαινει πως συμφωνω προσωπικα με τις συμπροσευχες, αλλα εμπιστευομαι στη διακριση της Εκκλησιας και των ποιμενων της, που ειναι υπευθυνοι για τον τροπο προσεγγισης των αλλοδοξων. δεν ειναι αυτα δικα μας θεματα. ας το καταλαβουν πια ολοι οι υπερασπιστες της Ορθοδοξιας οτι μεριμνα το Πνευμα για ολα τα θεματα.
κατι τελευταιο: αν εσεις ησασταν στην πλανη και σε αλλο δογμα ή θρησκεια, σκεφτηκατε πώς θα θελατε να σας προσεγγισει ενας ορθοδοξος; με τι αγαπη και διακριση;; πώς θα καταλαβαινατε αλλιως οτι εκει ειναι η αληθεια ανευ δειγματων αγαπης;; θα σας αρεσε ενας καντιωτικος ή μουτζαχεντινικος χριστιανισμος;; σε μενα προσωπικα οχι. και αν η Εκκλησια αποφασισει και ενα ειδος επισημων συμπροσευχων για την αγαπη των αδελφων αλλοδοξων, θα υπακουσω. να ειστε σιγουρος πως και εκεινοι δικαιουνται την εισοδο στην Εκκλησια, ακομα και αν εμεις αναθεματιστουμε για την οικονομια μας. ας ακολουθησουμε το παραδειγμα του Παυλου.
Κ.Ν.

Χάρης είπε...

Ε, όχι και φιλοαιρετικός ο άγιος Νεκτάριος. Λίγη σοβαρότητα και σεβασμός στον μεγάλο αυτό Πατέρα δεν θα έβλαπτε. Τα ωραία αποσπάσματα που παρέθεσε ο αξιότιμος νεαρός Πελεκάνος αναφέρονται αποκλειστικά και ξεκάθαρα στην αγάπη που οφείλουμε να δείχνουμε σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος και ιδεολογιών. Ουδείς διαφωνεί σε αυτό, ούτε στην ορθή διεξαγωγή διαλόγων με τους αιρετικούς. Πουθενά όμως δεν κάνει λόγο για συμπροσευχές σε τσίρκα και εκπτώσεις σε δογματικά ζητήματα.
Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να παρακαλέσω τον κ. Ανδριόπουλο να αναρτήσει την απάντηση καταπέλτη του π. Αναστασίου Γκοτσοπούλου στον θεωρητικό του οικουμενισμού κ. Πανώτη για τις συμπροσευχές. Όπως και οι πιο πάνω αγαπητοί σχολιαστές, έτσι και ο κ. Πανώτης παρερμήνευσε καταφανώς αγίους Πατέρες, παρουσιάζοντας μισές φράσεις και γενικά ό,τι τον συμφέρει. Έλλειψη εντιμότητας ή απλά απουσία φόβου Θεού;
Πάντως είναι "κάπως" να ομιλούν για έλλειψη αγάπης οι φιλοενωτικοί, διότι αν κρίνουμε από τον τρόπο που γράφουν και τους χαρακτηρισμούς που εκτοξεύουν σε όσους διαφωνούν μαζί τους, μόνο αγάπη δεν δείχνουν. Ένας ανώνυμος είπε: "ούτε κουβέντα με τους ανθενωτικούς", δηλαδή κουβέντα μόνο με τους ετεροδόξους. Άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά. Αλλού αγάπη και αλλού μίσος. Μήπως πρέπει να γίνουμε ετερόδοξοι για να μας αγαπήσουν κι εμας;
Η γραφικότητα κάποιων ενισχύει τις ανθενωτικές θέσεις. Σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Συνεχείστε έτσι.
ΥΓ:αγαπητέ Πελεκάνε, αν παραθέσουμε τις θέσεις του αγ. Ιουστίνου Πόποβιτς για το ζήτημα των συμπροσευχών, θα μιλήσεις πάλι για την ανυπαρξία αλάθητου στους αγίους. Μόνο εσύ άλλωστε έχει το αλάθητο και άλλα 2 άτομα, ο πάπας και ο βαρθολομαίος

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

"Η αιωνία αλήθεια του Θείου Λόγου και το θέλημα του Θεού το εν αυτή εκπληρουμενον ως εν τω ουρανώ, εισίν οι αναγκαίοι όροι της υπάρξεως αυτής (της Εκκλησίας). Εις άνθρωπος, εις Επίσκοπος Ρώμης κατέχων την αρχήν και το κέντρον της Ενότητος και θέλων αμα να είναι η κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας, ήθελε χαρακτηρισθεί υπό του Κλήμεντος (Αλεξανδρέως), ως ΠΑΡΑΦΡΩΝ." (Τα κεφαλαία δικά μου).
ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Επισκόπου Πενταπόλεως "ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΙΣΜΑΤΟΣ", Α' Εκδοση 1911, Β' Εκδοση 1998, Επανέκδοση 2006.
Αυτός είναι ο λόγος του Αγίου Νεκταρίου ! Οχι η Εισήγηση του μακαριστού Μελετίου στο συνέδριο, που μας παρουσίασε ο Πελεκάνος ! Οπως φαίνεται, ο καλός Οικουμενιστής, (όπως ο καλός Κνίτης), μπορεί άνετα να λέη μισές αλήθειες, χωρίς συνειδησιακό πρόβλημα, προκειμένου να "δικαιώνεται", και να ικανοποιή τον Εγωισμούλη του !

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Οπως εγραψα και σε αλλο post οι δογματικες διαφορες εφευρεθησαν ΔΟΛΙΩΣ ωστε να σταματησει η διακοινωνια αφου οι εκκλησιαστικες δομες ανατολης και δυσης καποια στιγμη εθεσαν εαυτες η μια εναντια της αλλης εκφραζοντας τα κρατη(Βυζαντιο Νορμανδοι) που τις εστηριζαν. Κατα την Αρβελερ το περιφημο "ΜΕΓΑ ΣΧΙΣΜΑ" δεν το πηρε χαμπαρι κανενας εκτος απο δυο τρεις αναμεταξυ τους (και συμπληρωνω τα περιστερια του προαυλιου χωρου της Αγ Σοφιας). Η δε συνεχης επικληση του "φρικωδους" φιλιοκβε γινεται επιδη ειναι στη σφαιρα της Τριαδολογιας για να τρομαξουν οι αφελεις αμορφωτοι επειδη δηθεν οι αιρετικοι λατινοι βλασφημουν!!! την αγ Τριαδα και αρα δεν μπορουμε να διακοινωνουμε γιατι θα παμε στην κολαση μαζι τους.
Η μονη που μπορει να ξεσκεπασει τα ψευδη του ανθενωτισμου και τον ιστορικο του ρολο ειναι η ακαδημαικη κοινοτητα και δη οι μη θεολογοι. Η συνοδος του Ελλαδισταν κοιμαται και επιτρεπει καθημερινες υβρεις κατα του πατριαρχη. Απο ογδονταρηδες μη περιμενετε τιποτα.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

συμφωνω pelekan boy εδω και τωρα δε γινεται ειναι μακρυς ο δρομος

Dimitris Roumeliotis είπε...

κε Νουση, σας επαναλαμβανω.
Το τι επραξε ενας ηγουμενος ενος μοναστηριου υπερ της ψυχης του φιλοξενουμενου του, δεν απωτελει οδοδεικτη της Εκκλησιας.

Μετα, απο ποτε, κε Νουση, ο οποιοσδηποτε, ειτε ειναι Συνοδος ειτε ειναι Πατριαρχης ειναι σε θεση να αλλαξει την θεοθεν παραδεδομενη πιστη?

Η συμπροσευχη μετα ετεροδοξων ειναι απηγορευμενη εκ της θειας παραδοσεως.

Η οποια αλλαγη, θα αφωρα τις σχεσεις ανθρωπων, αλλα ενωπιον Θεου, θα παραμεινη ως εχει εις τον αιωνα.

Ποια Συνοδος και ποιος Πατριαρχης θα αλλαξει την πιστη των πατερων?

Και πως νομιζεται οτι η οποια αλλαγη απο ανθρωπους στα καταπιστευματα θα υποχρεωσει τοξν Θεον, να την απωδεχθει ως αληθη?

Η συνοδος των Πατριαρχων της Ανατολης δια της εγκυκλιου του 1848, αυτο ακριβως λεγει.
Ουτε συνοδος ουτε πατριαρχης μπορει να αλλαξει την πιστη των πατερων, γιατι ο Ορθοδοξος λαος ειναι ο υπερασπιστης της θρησκειας.

Και αυτο , ειναι συμφωνο με την παραδοση της Εκκλησιας.

Εαν λοιπον βγει καποια Συνοδος ή καποιος Πατριαρχης, και ειπει στην Εκκλησια, αποφασιζω και διατασω και αλλαζω την πατερικη κατανοηση της θεοεθεν θεηγοριας, και απο τωρα ολοι θα προσκυνατε μοναρχη θεο πατερα, μονμαρχουντα ηθελημενης τριθεου τριαδος και δοξαζομενον ομου εξ ετεροπιστων, τι θα κανει η Ορθοδοξος Εκκλησια?

(το παραδειγμα ειναι απολυτα συγκεκριμενο.......)

Θα υπακουσει στην καινοτομια ανθρωπων ή στην θεια αποκαλυψη?

Αυτο ακριβως ειπε η εγκυκλιος του 1848 του Οικουμενικου Πατριαρχειου μας.

Αυτο ακριβως κανουν οι υβριζωμενοι ως "φονταμελιστες"

Dimitris Roumeliotis είπε...

@ Ανωνυμε 19 Φεβρουαρίου 2013 - 4:03 μ.μ.

Βλεπουμε οτι πισω απο την ανωνυμια σας, αποδεχεσθαι τον θεουλη που εφτιαξαν και λατρευουν οι Λατινοι.

Εναν θεον αλλης ουσιας , αλλων υποστασεων αλλης ενεργειας του αποκαλυφθεντος.

Προφανως δια εσας, ο λογος του Χριστου, δεν εχει ουδεμια βαρυτητα και κυρος και δεν ειναι αξιος αποδοχης.

Οι δογματικες διαφορες των Δυτικων, οριζουν πλεον εναν θεο δικης των εμπνευσεως, ουδολως διαφεροντως του Διος.

Προφανως, ασπαζεσθαι τις θεσεις του ρωμαιου ποντιφηκος.
Δικαιωμα σας.
Αλλα, η θεσις την οποια εκφρασαται αποτελει υβριν κατα της Αληθειας και της Εκκλησιας Αυτου.

Η ευχη ειναι να το αντιληφθειται καπωτε....

Χάρης είπε...

Φίλε Πελεκάνε,
1)Επιμένω ότι ο άγιος Νεκτάριος πουθενά δεν επιτρέπει τη συμπροσευχή αλλά μόνο το διάλογο. Αντίθετα, πλείστοι Ιεροί Κανόνες και πολλοί άγιοι Πατέρες (παλαιότεροι και σύγχονοι) είναι κάθετα αντίθετοι σε αυτή.
2)Έχεις την τάση να κολλάς ταμπέλες στους συνομιλητές σου όπως γοχ, ακροδεξιοί, οργανωσιακοί κλπ. Σε πληροφορώ ότι τίποτα από αυτά δεν είμαι ούτε ποτέ ήμουν. Επομένως υποπίπτεις και στο μέγα αμάρτημα της συκοφαντίας, από το οποίο τόσο υπέφερε ο άγιος Νεκτάριος που διαστρεβλωμένα επικαλείσαι.
3)Ο πρώτος που δεν τηρεί την παραίνεση του αγίου Νεκταρίου για την αγάπη προς ετεροδόξους είσαι εσύ. Μιλάς με περιφρόνηση και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τους διαφωνούντας με εσένα.
4)Αφού (και ορθώς) είσαι υπέρ του διαλόγου με τους αιρετικούς, ασφαλώς θα είσαι και υπέρ του διαλόγου με τους σχισματικούς. Αλλά για όσους από εμάς έχουμε κάνει κάποια προσπάθεια να διαλεχθούμε με παλαιοημερολογήτες, μας καταστρέφουν τα επιχειρήματα οι του οικουμενισμού με τις δηλώσεις και ενέργειές τους. Μήπως και οι "γοχ" δεν είναι ψυχές υπερ ων ο Χριστός απέθανε; ή μήπως οι αιρετικοί δεν είναι ψυχές στις οποίες πρέπει να πούμε την αλήθεια; Φρονώ ότι θα είχαν γυρίσει πολλοί στην Ορθοδοξία αν στους διαλόγους δεν κάναμε υποχωρήσεις. Τώρα, πως να τους φέρεις αφού "είμαστε όλοι ίδιοι";
5)Για πες μου μόνο ένα εποικοδομητικό άρθρο που αναρτήθηκε στην ιδ. οδό. Συνέχεια πόλεμος σε όποιους έχουν κάποια κόντρα με τον Οικουμενικό. Ουδέποτε αναρτήθηκε κάτι πατερικό ή έστω κηρυκτικό. Ίσως οι πιο εποικοδομητικές ήταν εκείνες με τα σουβλάκια, να μαθαίνουμε κι εμείς οι πτωχοί πως περνούν οι πλούσιοι (πόθεν Κύριος οίδεν)

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

αγαπητε Ρουμελιωτη, μην επικαλεισαι συχνα πυκνα το θελημα του Θεου, διοτι ειμαστε ελαχιστοι και ποταποι για να το αγγιξουμε. ασε την επισημη Εκκλησια να βγαλει τα καστανα απο τη φωτια και κοιτα περισσοτερο τον ατομικο σου αγιασμο.
και κατι για τον Διογενη και τον Πελεκανο: αφου, βρε παιδια, καθεστε και γραφετε ολοκληρα κατεβατα στα σχολια, γιατι δεν αρθρογραφειτε να πιασει περισσοτερο τοπο ο κοπος σας;
Κ.Ν.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αυτο που δεν μπορουμε να ισχυριστουμε ειναι οτι κανουμε το θελημα του Θεου .Αλλα οταν λεμε αυτα που διδασκει η ορθοδοξη εκκλησια τοτε και ο χειροτερος ανθρωπος και ο πατροκτονος και ο μητροκτονος και ο ομοφυλοφιλος και ο μπεκρης και ο διαρηκτης αλλωστε ολοι αμαρτωλοι ειμαστε οταν λοιπον λεμε αυτο που διδασκει η εκκλησια ανα τους αιωνες τοτε ολοι εμεις οι ελαφρα και οι βαρια αμαρτωλοι μπορουμε να ισχυριστουμε οτι γνωριζουμε το θελημα του Θεου . Ασχετως της διαφωνιας Νουση Ρουμελιωτη . Αν δεν ξερουμε ποιο ειναι το θελημα του Θεου τοτε τζαμπα βαφτιστηκαμε . Υπαρχουν η Γραφη το Συμβολο της Πιστης και τα βασικα δογματα και εκει μεσα ειναι το θελημα του Θεου . Αλλιως ειναι σα να λεμε οτι η ορθοδοξη εκκλησια δεν εχει την απολυτη αληθεια . Α.Μ

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Χάρης είπε...

Πελεκάνε, εξακολουθείς να διαστρεβλώνεις αυτά που είπα. Έχω πολλάκις ταχθεί υπέρ των διαλόγων. Αλλά και πάλι στο επόμενό σου σχόλιο θα πεις ψέμματα ότι δήθεν είμαι κατά. Είμαι σίγουρος γιατί απλά είσαι κολλημένος και δεν σε ενδιαφέρει να ανακαλύψεις την αλήθεια, αλλά να την πεις στον συνομιλητή σου, βγάζοντας κάποια κόμπλεξ που σου επιτρέπει η ανωνυμία σου. Δεν χρειάζεται να σου υπενθυμίσω ποιος είναι ο πατήρ του ψεύδους στο οποίο καταφεύγεις όταν στριμώχνεσαι. Μάθε να παραδέχεσαι τα λάθη σου γιατί εκτίθεσαι. Κάνε μια ανάγνωση τα προηγούμενά μας σχόλια και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Ενώ εσύ έχεις περάσει γεννεές 14 τον Πειραιώς και άλλους Ιεράρχες, ξαφνικά σε πιάνει η ευαισθησία γιατί ελέγχουμε τον Βαρθολομαίο. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία, τότε τι είναι; Μάθε λοιπόν ότι και τον μέντορα του Βαρθολομαίου Αθηναγόρα ήλεγξαν πολλοί αγιασμένοι άνθρωποι που κι εσύ παραδέχεσαι, όπως ο π. Παίσιος. Αλλά και στην εκκλησιαστική ιστορία πάμπολλες φορές έχουν ελεγχθεί πατριάρχες όταν διδάσκουν κακοδοξίες.
Σε παρακαλώ να φανείς για μια φορά τίμιος και να μη διαστρεβλώσεις πάλι τα γραφόμενά μου. Μην υποτιμάς τη νοημοσύνη όσων έχουν το κουράγιο να διαβάζουν τα σχόλιά μας.
Χαράλαμπος Άνδραλης, ουδέποτε "γοχ", ακροδεξιός, μέλος οργανώσεων

Ανώνυμος είπε...

4:03

Κε Ρουμελιωτη σας διαβεβαιω οτι γνωριζω καλως τι λεω και τι πιστευω
δεν σας αναγνωριζω ως ορθοδοξο και δεν με ενδιαφερει η αποψη σας για το προσωπο μου γραψτε οτι θελετε
καταλαβετε το επιτελους δεν συνδιαλεγομαι με τον ανθενωτισμο-η εποχη του διαλογου παρηλθε δεν ασχοληθηκα με σας μην ασχοληστε μαζι μου δεν συνομιλω με ανθενωτικους τελος

Ανώνυμος είπε...

Κανενας διαλογος με τους αρνητες του διαλογου ο διαλογος γινεται με οσους θελουν να συνδιαλεγονται ο ανθενωτισμος πανικοβλητος μετα απο οχετο ψευδων και συκοφαντιων ψευδοιστορικων ατοπηματων ολκης και κυριως τον εθνοκτονο προδοτικο του ρολο (Παλαιολογος και ιουστινιανης εσωσαν την τιμη της χριστιανοσυνης οι ανθενωτικοι ησυχαζαν και υπεσκαπταν!)ζητα τον διαλογο μεταξυ ημων και θα τον ζητα υποκριτικα μεχρις οτου επιβαλει τις θεσεις του:τη διακοπη του διαλογου με τους δυτικους. Ο διαλογος απεφασισθη και με αποφαση ακομα και της εν Ελλαδισταν συνοδου τελεια και παυλα.κανενας διαλογος με τον ανθενωτισμο! -βαλτε τους να συνομιλουν με τους περισσοτερους προσφιλεις σε αυτους τουρκομογγολους! Δεν τους αναγνωριζουμε ως ορθοδοξους ουτε αυτους ουτε τους πατρονες τους.

Dimitris Roumeliotis είπε...

κε Νουση, σας ευχαριστω ειλικρινως δια το πνευματικον σας ενδιαφερον προς την ελενειοτητα μου.
Ειλικρινως αντευχωμαι τα κρειτονα δι'ημας ενωπιον Κυριου.

Ομως, ακομη δεν ηκουσα διατι οι "φονταμενταλιστες" εχουν κακως κατα την Ορθοδοξο θεολογια και παραδωση, οπως μας διδασκετε εις το ανωτερω κειμενον σας.

Εσεις εδημοσιευσαται, το κατα "φονταμενταλιστων" κειμενον σας, προβαλων το ορθοδοξον κατα την γνωμην σας, κατα των υπο των "φονταμελιστων" υποδεικνυομενων ως κακως εχοντων.

Ειναι νομιζω ορθον, να τεθει θεμα, εντιμοτητος και υπερασπισεως της γνωμης σας, εαν βεβαιως δεν εχεται επιλεξει τον μονολογον.

Εισθαι θεολογος. Εγω οχι.
Θεωρω ως εκ τουτου, ισως και περιτον, να αναφερω εδω, την πληθωρα αναφορων του Κυριου εις το θεμα μας, μετα των σχετικων αναφορων των αγιων Αποστολων και των αλλων αγιων.

Η ετεροδοξος συμπροσευχη οπως και εσεις ειπατε ειναι εφαμαρτος.

Ενας διαλογος εν ετεροδοξω συμπροσευχη συνεπως, δεν ειναι κατα Θεον, καν επι αγαπη λεγεται οτι επιτελειται.

Αυτη ειναι η γνωμη των "φονταμενταλιστων" οπως μας αποκαλεσατε, και ακομη δεν την υπερασπισθηκαται, εν τω πλαισιω της Ορθοδοξου θεολογιας.

Νομιζω ομως οτι το ωφειλετε, εαν θα θελατε να παραμεινεται εντος της πνευματικης εντιμοτητος.

Το να εκφραζει ενας Ορθοδοξος μια γνωμη, την οποια μετα ειται αρνειται ειτε αποφευγει να υπερασπισθει, δεν συναδει με την εντολη/υποδειξη του Χριστου περι του λογου, του ως, το ναι -ναι και το οχι - οχι.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dimitris Roumeliotis είπε...

Επισης ---λ ε γ ε τ α ι--- εν τω σιωπουμενω βεβαιως, οτι και ο μακαριστος γερων Ιακωβος Τσαλικης ειπεν το ιδιον δια τον Παναγιωτατον Πατριαρχη μας τον κυρόν Βαρθολομαιον και μαλιστα προ της ανελπιστου ενθρονησεως του.

Λεγεται, μαλιστα οτι ο μακαριστος γερων Ιακωβος ειχεν ειπει οτι ο αγιος Δαυιδ "ειχεν αναλαβει ειδικην τινα αποστολην".


Οντως, "εν ταις ημεραις εκειναις" συνεβησαν πολλα, συναδοντα των σχετικων πληροφοριων....


Οντως, ολοι ελπιζουμε να αληθευουν οι πληροφοριες αυτες...

Ιλαρον και ευφθημον εσται, του ειναι τις, Ορθοδοξος, καιτοι εις κοπους και πονους πολλους τουτον.....

Χάρης είπε...

Είπε τον καλύτερο, δεν είπε τον καλό. Μέσα σε μια ομάδα μαθητών του Αθηναγόρα, πράγματι ο Βαρθολομαίος ήταν και είναι ο καλύτερος, αν το συγκρίνεις με Ζηζιούλα, Αυγουστίνο Γερμανίας κλπ. Μη μου βγάλεις όμως και τον γέροντα Παίσιο οικουμενιστή. Γιατί πλην των πολλών άλλων είχε πει και για τα τρία πλοκάμια του διαβόλου "μασονία-οικουμενισμός-κομμουνισμός". Ελπίζω να τα αποκηρύττεις και τα τρία.
Καληνύχτα φίλε Πελεκάνε

Ανώνυμος είπε...

@ Ρουμελιωτη
εφοσον δεν απαντω συγκεκριμενα, δεν το κανω οχι απο αδυναμια παραθεσης μιας θεσης, αλλα απο το ευαισθητον του ζητηματος που δεν επιλυεται σε λιγες αραδες.
θυμιζω πως δεν μιλησα για συμπροσευχες ουτε συνεδεσα τους φονταμενταλιστες μονο με την αρνηση των συμπροσευχων. η γκαμα του φονταμενταλισμου περιλαμβανει πολυ περισσοτερα απο το θεμα τουτο και συναμα ας γνωριζουμε οτι και πολλοι μη φονταμενταλιστες ειναι κατα των συμπροσευχων.
εφοσον ομως στο μυαλο σας εχετε εντονο το ζητημα τουτο σας επαναλαμβανω: το εφαμαρτο δεν ειναι η πραξη, αλλα η διαθεση με την οποια γινεται και η στοχοθεσια της. μια συμπροσευχη υπο προυποθεσεις δεν ειναι εφαμαρτη. π.χ. οταν στις αγιορειτικες μονες επιτρεπεται η εισοδος αλλοδοξων στις ακολουθιες και η συνεστιαση που συνοδευεται παντα με προσευχη, εχουμε ως καταλαβαινετε ενα ειδος συμπροσευχης. κανονικα θα επρεπε να μην τους επιτρεπουν καν την εισοδο σε ναο και στην τραπεζα τις ωρες αυτες, οπως κανουν οι εσφιγμενιτες. παω και σε πιο ειδικο ζητημα: αλλο η κοινωνια των μυστηριων και η πληρης συνιερουργια εν Ευχαριστια και αλλο μια απλη συμπροσευχη ή ιερατικη συντελετουργια μερικου χαρακτηρος. πρεπει να καταλαβεις, αγαπητε, οτι δεν υπεκφευγω, απλα σου δειχνω οτι ο ορισμος των τελετουργικων οριων και των επιτρεπτων συμπροσευχων ανηκει στην επισημη εκκλησια και οχι σε μας. ειναι δυσκολο θεμα. και θα πρεπει να βγαλεις απο τον νου σου καποιες σταθερες που μας εμαθαν. π.χ. να μη μιλαμε σε αιρετκους μετα απο δυο νουθεσιες. θελει διακριση. οποτε και η συμβουλη μου για εμμονη στην προσωπικη σου μετανοια δεν ηταν λογια του αερα, αλλα η πραγματικοτητα. και να θυμασαι οτι η Ορθοδοξια δεν εχει να χασει απο διαλογους και απο ορισμενες συμπροσευχες. οδηγειται απο το Πνευμα.
Κ.Ν.

Dimitris Roumeliotis είπε...

κε Νουση, θα σας επαναλαβω, το οτι η εν των αγιω Ορει πρακτικη, αφωρα τον ηγουμενον, την συνοδεια του και τον φιλοξενουμενον ετεροδοξο.
Μην ξεχνατε οτι τον προσερχομενο δεν τον πεταμε εξω με τις κλωτσιες, αντιθετως του δειχνουμαι εμπρακτως, τι εμεις οι Ορθοδοξοι ζουμε σαν αγαπη Χριστου.
Επομενως, δεν ειναι σωστο παραδειγμα αυτο, και η οντως συμπροσευχη που τυχον διενεργειται εκει, θα μπορουσε να ειναι ειδωθει οντως ως εμπρακτος οικονομια, καθοσον δεν αποδεχεται την αιρετικοτητα του φιλοξενουμενου η συνοδια που τον φιλοξενει.

Στην περιπτωση των αλλων ετεροδοξων συμπροσευχων, δυστηχως εχουμε κατι αλλο, λες και ειναι δυνατον να χωρεσουν δυο πιστεις στην μια Εκκλησια.

Ομολογω,οτι δεν εχω αντιληφθει το συνολο των εννοιων τις οποιες χαρακτηριζεται εσεις ως φονταμενταλισμο.

Θα σεβασθω την μη επιθυμια σας της μη επεκτασεως του θεματος.

Ομως παρακαλω επιτρεψατε μου, μια παρατηρηση.

Γραψατε αυτο. " και αλλο μια απλη συμπροσευχη ή ιερατικη συντελετουργια μερικου χαρακτηρος."

Δειχνει οτι δεν αντιλαμβανεσθαι την περιπτωση αυτη ως εφαμαρτο ετεροδοξο συμπροσευχη.

Ομως οι ιεροι κανονες ειναι σαφεις,οπως ο ΜΕ των αγιων Αποστολων, " Ἐπίσκοπος, ἢ πρεσβύτερος, ἢ διάκονος, αἱρετικοῖς συνευξάμενος μόνον, ἀφοριζέσθω· εἰ δὲ ἐπέτρεψεν αὐτοῖς ὡς κληρικοῖς ἐνεργῆσαί τι, καθαιρείσθω."
Αυτο το "ἐπέτρεψεν αὐτοῖς ὡς κληρικοῖς ἐνεργῆσαί τι" κωλυει ολες τις συμπροσευχες με αμφια.

Ο Κανὼν Ι' των αγιων Αποστολων
Εἴ τις ἀκοινωνήτῳ κἄν ἐν οἴκῳ συνεύξηται, οὗτος ἀφοριζέσθω.
κωλυει την απλη συμπροσευχη δυο απλων ανθρωπων.

Ο Κανὼν ΜΣΤ' κωλυει το κειμενο και την πρακτικη του Balamand.

"Ἐπίσκοπον, ἢ πρεσβύτερον, αἱρετικῶν δεξαμένους βάπτισμα ἢ θυσίαν, καθαιρεῖσθαι προστάττομεν. Τίς γὰρ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαρ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου;"

O Κανὼν ΣΤ'
Περὶ τοῦ μὴ συγχωρεῖν τοῖς αἱρετικοῖς εἰσιέναι εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ, ἐπιμένοντας τῇ αἱρέσει. της Λαοδικειας ερχεται εις εναντιωση σημερινων πρακτικων.

Ο Κανὼν ΛΒ' της Λαοδικειας
Ὅτι οὐ δεῖ αἱρετικῶν εὐλογίας λαμβάνειν, αἵτινές εἰσιν ἀλογίαι μᾶλλον, ἢ εὐλογίαι. της Λαοδικειας εχει καταρακωθει συχνακις ενσυνηδειτως.

Και το σπουδαιοτερο, ο μς' των αγιων Αποστολων δια της προτασεως "Τίς γὰρ συμφώνησις Χριστῷ πρὸς Βελίαρ; ἢ τίς μερὶς πιστῷ μετὰ ἀπίστου;" συνδεει την θεια παραδωσι της αληθειας με την πρακτικη των ιερων κανονων.

Ολες αυτες οι παρεκλισεις ειναι αρκουντως δυσπεπτες.
Και στερειτικες σωτηριας.

Θεωρω λοιπον αδικο τον χαρακτηρισμο του "φονταμενταλισμου" επι των θελόντων να ειναι Ορθοδοξοι.

Επι των ΓΟΧ τον κατανοω και τον επικροτω και θα ευρετε πολλους συμφωνους σας.

Αλλα βρε παιδι μου, μια που μαλλον ειμαστε συνομηλικοι, το παραδειγμα του Αγιου Ραφαηλ του εν Λεσβω, ο οποιος αρνηθηκε να παραστει στο μετα λατινων συλειτουργο στην Πολη, δεν σου λεει τιποτα???

Ανώνυμος είπε...

@ Ρουμελιωτη
αγαπητε, αλλο το γραμμα, αλλο το πνευμα και αλλο η ερμηνεια των κανονων. σε αυτο ειναι υπευθυνοι οι επισκοποι. αν το παρατραβηξουν σε καμια αιρεση, τοτε ο λαος τους τραβα τα αυτακια. μαλλον ο Θεος δια του λαου.
παμε λιγο στους αγιορειτες. κατα κανονα, οι αγιορειτες εχουν περισσοτερη αγιοτητα απο μας τους υπολοιπους. αρα πρεπει να σε προβληματισει η εν λογω σταση τους.βλεπουμε δλδ να παραβαινουν εμφανως τον κανονα ΣΤ' που επικαλεισαι:
Περὶ τοῦ μὴ συγχωρεῖν τοῖς αἱρετικοῖς εἰσιέναι εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ, ἐπιμένοντας τῇ αἱρέσει.
παω λιγο και στον αγιο Ραφαηλ. προκειται ξεκαθαρα για πληρες συλλειτουργο που εγινε κατω απο πολιτικη πιεση και για συγκεκριμενη σχετικη σκοπιμοτητα, χωρις φυσικα να εχουμε αληθη ενωση εκκλησιων.οποτε τι περιμενες να κανει ο αγιος;;
να σου πω ομως κατι που ισως δεν γνωριζεις: σε αποκαλυψη του ιδιου του αγιου, ανεφερε οτι συμμετειχε σε συνεδριο στη γαλλια θρησκευτικου χαρακτηρος, αν θυμαμαι καλα σχετικο με θεματα διαλογων διομολογιακων. δεν το λεω με βεβαιοτητα, παντως να ξερεις οτι οι αγιοι ειχαν διακριση, κατι που εμεις δεν εχουμε. ειμαστε μονοκομματοι. και ξερεις γιατι;; γιατι δεν ειμαστε γνησιοι αγιοι, αλλα φονταμενταλιστες αγιοι.
Κ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος Αγιος Ραφαηλ ; Ο νεοφανης που 500 χρονια κανεις δεν ηξερε για αυτον και παρουσιαστηκε σαν φαντης μπαστουνι ξαφνικα ;Τωρα δινει και πληροφοριες περι της οικουμενιστικης κινησης του 15ου αιωνα ; Κοροιδευομαστε τωρα ; Α.Μ

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Dimitris Roumeliotis είπε...

Βλεπω οτι τωρα εχουμε και αμφισβητησεις της αγιοτητος, αγιων της Ορθοδοξιας.

Αυτο δεν ισως περιεργο.
Το περιεργο ειναι πως δηλωνει Ορθοδοξος,
ο αρνουμενος την αγιοτητα, επισημως αγιοκαταχθεντος αγιου.

Στο κατω κατω της γραφης, ισχυει το 'ερχου και ειδε' για τον Θεανθρωπο οπως και αυτο ισχυει τους αγιους Του.

Εφοσον χλευαζεται καποιες αγιοπνευματικες εμπειριες σχετικα με τον αγιο Ραφαηλ, μπορειτε να εγκαλεσετε τον Οικουμενικο Πατριαρχη ο οποιος υπεγραψε και ανελαβε την ευθυνη της αγιοκαταξεως του.

Εαν δεν το κανετε, θα εισται ενοχοι συκοφαντιας της Ορθοδοξου Εκκλησιας, του ιδιου του Αγιου και του Οικουμενικου μας Πατριαρχη, ο οποιος , κατα το Ορθοδοξο εθος, εξητασε την ιδιαιτερη περιπτωση του επιτηδειου προς αγιοκαταξη πιστου της Εκκλησιας μας.

@ Α,Μ,
Πληροφοριες για την περιοδο που την ιστορικη περιοδο που χλευαζεις, δινει ο Συροπουλος και ο Δουκας.

Εκει μαθαμε για τους αζυμιτας της εποχης εκεινης.....

Θα σου ελεγα να νηστεψεις λιγο χρωνο απο την TV και τον Asterix και να ανοιξης καποιο βιβλιο.

Αρκει μονο να γνωριζεις να μελετας...

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Ρουμελιωτη μελετω ιστορια απο 15 χρονων . 30 χρονια . Παρατηρησεις αυτου του ειδους περι Αστεριξ που μου αρεσει και αυτος δεν ειναι ευγενικες . Ο Αγιος Ραφαηλ ο νεοφανης ειναι ιδια περιπτωση με τον αγιο Βαλαντιο του μακαριτη Ψαθα στην Εταιρεια Θαυματων . Αφηστε τωρα . Τετοια ακουν καποιοι και μας ειρωνευονται . Αγιος που ουδεις τον γνωριζε οσο ζουσε και που φανηκε 500 χρονια μετα το υποτιθεμενο μαρτυριο του με οραμα μοναχης ειναι μουσαντενιος . Σαν τα θαυματα που αποδιδουν καποιοι στους γεροντες Πορφυριο και Παισιο και εξεφτελιζουν την υστεροφημια τους αλλα και την χιλιοχρονη ιστορια του Ορους . Αλλο οι ιστορικοι εκεινης της εποχης και αλλο η επιχηρηση Αγιος Ραφαηλ που οπως διαβασα σε ενα φυλλαδιο που διακινει η εν λογω ηγουμενη μεχρι και βραχυκυκλωμα αποκατεστησε . Αν μου παραθεσετε πηγη που να αναφερει τον αγιο Ραφαηλ ονομαστικα τον καιρο που ζουσε η εστω 100 χρονια μετα ανακαλω . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

διευκρινισα πως δεν θυμαμαι αν προκειται για συμμετοχη του αγιου σε συνεδριο διαθρησκειακο ή άλλο. το σιγουρο ειναι πως ηταν αντιπροσωπος του Οικουμενικου Θρονου. παντα η Μητερα Εκκλησια συμμετειχε σε ζυμωσεις και διαλογους, κατι που σημερα θεωρειται αμαρτια και προδοσια.
το πλεον αξιο αποριας ειναι οτι ο απαξιωτικος τροπος αναφορας στον Αγιο Ραφαηλ δεν ηταν ουτε σωστος ουτε κοσμιος. αν εγινα εγω η αιτια να βλασφημηθει το ονομα του αγιου, ειλικρινα ας με συγχωρεσει. παντως προσωπικα δεν απιστω ποσως στις παμπολλες αποκαλυψεις του ιδιου για τη ζωη του. και ας ηταν μιση χιλιετια πριν.
Κ.Ν.

Χάρης είπε...

ΑΜ,
προφανώς μπερδεύεις τον νεομάρτυρα άγιο Ραφαήλ της Λέσβου (για τον οποίο υπάρχουν σύγχρονές του πηγές) με τον έτερο νεομάρτυρα άγιο Εφραίμ της Ν. Μάκρης, ο οποίος αγιοκατάχθηκε το 2011 έπειτα από χιλιάδες μαρτυρίες προσκυνητών περί θαυμαστών επεμβάσέων του και όχι απλά από μια μοναχή (η οποία είχε οσιακή βιοτή). Υπάρχει στη μονή του, ολόκληρο το σκήνωμά του, στο οποίο κατατρέχει πλήθος χριστιανών και αναβλύζει ιάσεις παντοδαπάς.
Πάντως μην προσπαθείς να εξηγήσεις με τη λογική κάποια πράγματα, γιατί έτσι κι αλλιώς η Πίστη μας είναι κι αυτή η ίδια "παράλογη" για τους άφρονες του μάταιου κόσμου τούτου.

Ανώνυμος είπε...

Η πιστη μας Χαρη δεν στηριζεται στην λογικη . Αλλα επειδη ειμουν μανιωδης αναγνωστης αρχαιων κειμενων ειδα οτι ολοι οι αντιχριστιανοι λατινοι και ελληνογλωσοι συγγραφεις του 1ου και 2ου αιωνα Μχ ενω κατηγορουσαν τους χριστιανους δεν αμφισβητουσαν την ιστορικοτητα του Χριστου . Και οχι μονο αυτο αλλα το εχθρικο προς Αυτον Ταλμουδ αναφερει οτι εκανε και θαυματα τα οποια το ιδιο βεβαια χαρακτηριζει ψευτοθαυματα . Ουτε τους διωγμους αμφισβητουσαν οι συγγραφεις των πρωτων Μχ αιωνων αν και ηταν υπερ τους πχ Τακιτος . Και για ολα τα μαρτυρια νεομαρτυρων απο τους Οθωμανους και τον Σταλιν εχουμε εκτος απο χριστιανικες πηγες και μαρτυριες των δημιων τους που καταχωρουσαν βεβαια τις εκτελεσεις . Η πιστη μας Χαρη ειναι κατι που εχει ακραδαντες αποδειξεις οχι στον δογματικο βεβαια τομεα αλλα στην ιστορικοτητα της . Απο τον ιδιο τον Κυριο ημων Ιησου Χριστο μεχρι την καταγεγραμενη με ληξιαρχικες πραξεις της υπαρξης των Νικολαου Πλανα , Παισιου κατα κοσμο Αρσενιου Εζνεπιδη και του εν ζωη γεροντα με βλεμμα μικρου παιδιου Γαβριηλ στο Ορος . Η πιστη μας ειναι κατι που αν χρειαστει μπορει να δωσουμε την ζωη μας η την ευμαρεια μας για να μην κανουμε δα και μεγαλες αμαρτιες εις βαρος συνανθρωπων μας και δεν γινεται να στηριζεται ουτε σε γραωδεις μυθους ουτε σε λεγομενες θαυμαστες αποκαλυψεις εν ειδη οραματος . Το δογματικο μερος βεβαια το πιστευουμε υπερ την λογικη αλλα η ιστορικοτητα ολων των προσωπων απο τους δικαιους της Π.Διαθηκης μεχρι τους τωρινους Αγιους ειναι δεδομενη . Για αυτο τον λογο βαλθηκαν οι προτεσταντες καθηγητες θεολογιας και τους ακολουθουν και οι δικοι μας να αμφισβητουν την ιστορικοτητα των βιβλιων αρχικα της Π.Διαθηκης και μετα και της Καινης . Θελουν οι προτεσταντες να βγαλουν τον Χριστο ψευτη η και ανυπαρκτο . Και οποτε γινεται ανασκαφη στην Παλαιστινη απο αδιαφορους θρησκευτικα επιστημονες και πιστποιειται η αληθεια της Γραφης μας αρα και των λογων του Χριστου οι πρωτοι που γκαριζουν κατα των ανακαλυψεων ειναι οι προτεσταντες Αγγλοαμερικανοι θεολογοι και μετα οι δικοι μας απο κοντα που μεχρι και την Ανασταση του Χριστου την θεωρουνε αλληγορικη . Αυτα να σε κανουν να θυμωνεις και οχι η αμφισβητηση μερικων Αγιων που οταν υποθετικα ζουσαν ουδεις τους πηρε χαμπαρι και μετα εν ειδη οραματος παρουσιαστηκαν σε καποιες καλογριες . Α.Μ

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Και ομως πελεκανε εχω δει πολλα ντοκυμαντερ στο ΣΚΑΥ και στο καναλι της Βουλης οπου προτεσταντες θεολογοι και κληρικοι διαχωριζουν τον Ιησου της ιστοριας απο τον Χριστο της πιστης . Αλλωστε αυτοι εκδιδουν διαρκως τα αποκρυφα ευαγγελια και μαλιστα τους αποδιδουν ιστορικοτητα που αρνουντα στα 4 κανονικα . Και καθηγητες δικοι μας οπως ο μακαριτης Αγουριδης εγκρινουν και επαυξανουν . Εχεις ακουσει σιγουρα για την μεταχρονολογηση των βιβλικων κειμενων που αρνειται φανατικα την πατροτητα τους οπως την δεχεται η ορθοδοξη εκκλησια . Αν δεχτουμε οι ορθοδοξοι την προτεσταντικη μεταχρονολογηση τοτε δεχομαστε 2 πραγματα . Πρωτον οτι η εκκλησια μας ειναι αισχρη πλαστογραφος και δευτερον οτι ολη η πατερικη ερμηνεια στηριχτηκε σε ψευδεπιγραφα κειμενα . Και κατι ακομη που δειχνει την περιφρονηση των προτεσταντων προς την χριστιανικη βιβλο . Την Παλαια Διαθηκη οπου προφητευεται ο Χριστος ακριβως επειδη για ιδρυτη εχουν τον Λουθηρο και οχι τον Χριστο την μεταφραζουν επιτηδες απο το μεταγενεστερο ραββινικο ιουδαικο κειμενο και οχι απο το ελληνικο των εβδομηκοντα λες και τους λειπουν οι ελληνομαθεις . Αρα ας μην λεμε οτι οι αιρετικοι προτεσταντες ειναι εξπερ της βιβλου Θεματοφυλακας και ιδιοκτητης τηςΑγιας Γραφης ειναι η ορθοδοξη εκκλησια . Αυτα εχουν την σημασια τους και ας μην το καταλαβαινουν καποιοι που σκιζουν τα ιματια τους οταν τους αμφισβητησεις τον Αγιο Ραφαηλ αλλα σημασια δεν δινουν οταν παρουσιαζεται ο Χριστος σαν ψευτης οταν αναφερει τον Μωυση ως πραγματικο προσωπο .Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

http://www.philologus.gr/4/68-2010-01-01-01-22-30/121-2009-03-08-21-45-02?start=21Αυτο το αρθρο φιλοι Πελεκανε Ρουμελιωτη και Χαρη αναφερεται στην διαβρωση της πιστης μας μεσα στις θεολογικες σχολες απο ανθρωπους επηρεασμενους απο την νεοπροτεσταντικη θεολογια . Το γραφει ο Σιαμακης που διαφωνω σε πλειστα οσα μαζι του αλλα στν μελετη κειμενων και μαλιστα απο χειρογραφα ειναι πολυ καλος . Σε αυτο το αρθρο αναφερει και την λαιλαπα της λεγομενης αρνητικης κριτικης που εκ δυσμων ορμωμενη προσπαθει να βγαλει τον Χριστο η ανυπαρκτο η απατεωνα η ονειροπαρμενο και την εκκλησια αιμοβορ πλαστογραφο που εστειλε στον θανατο εκατομυρια ανθρωπους τζαμπα και βερεσε στον θανατο . Αλλα ενω ο πελεκανος που συνηθως διαφωνω δεν θυμωσε για την αμφισβητηση του Ραφαηλ οι 2 συντηριτικοτεροι Χαρης και Ρουμελιωτης θυμωσαν . Ε ας το διαβασεται το λινκ και ας θυμωσετε με αυτα . Εκτος αν κυριοι Χαρη και Ρουμελιωτη ο Χριστος αςφαινεται ψευτης αλλα ο Ραφαηλ προς Θεου μην θιγει . Thanks πελεκανε για το κειμενο που μου εστειλες . Α.Μ

Dimitris Roumeliotis είπε...

@ Α.Μ.

Μπορειτε να εχετε την οποια γνωμη θελετε για οποιον αγιο της Εκκλησιας.
Δικαιωμα σας.
Ομως η γνωμη σας, δεν ειναι και κατ' αναγκη συμετρος της αληθειας.

Στην Ορθοδοξια εχουμε τον τροπο να ελεγξουμε το αληθες και το γνησιον των συναντησεων μας με το θειο και τα του θειου.

Μπορειτε να διαφωνειτε με την Ορθοδοξη Εκκλησια η οποια αγιοκαταταξε τον αγιο Εφραιμ της Νεας Μακρης και τους τρεις αγιων των Καρυων της Λεσβου.
Ομως, οπως κατανοειτε, διαφωνειται και με την Ορθοδοξια την ιδια.

Μετα, επειδη οποιος ανακατευεται με τα πυτουρα τον τρωνε οι κοτες, αλλα και ζει με τις κοτες, ισως το λογοπαιγνιο σας διευολυνει να κατανοησετε οτι μεσα σε μια ζωη 56 ετων, ειναι προσωπικη περιουσια η κοινωνια με τους αγιους και τους προς αγιοποιηση που αναφερατε.

Δοξα τω θεω, η οικογενεια μου εχει προσωπικη εμπειρια της αγιοτητος του γ. Πορφυριου, και προ αλλα και μετα της κοιμησεως του. Βλεπεται η αποδοσις του ονοματος στον γιο μου, δεν ειναι τιποτα αλλο εκτος απο εκφραση αναγνωρισεως των ευεργρτηματων του γ. Πορφυριου στην καθημερινοτητα μας.

Οσον αφωρα τον γ. Παϊσιο, εμεις σαν οικογενεια ζουμε εως και σημερα , προς Δοξα Θεου, οσα ειχε πει και ισως και να εκαμε ο γ. Παϊσιος ενα πρωινο του Σεπτ του 1984.

Και για τον αγιο Ραφαηλ , αρμοδιος να γνωριζει πλην εμου , ειναι μονον ο πνευματικος μου και η λογιοτητα σας.



Ανώνυμος είπε...

Για τους Πορφυριο και Παισιο δεν αμφισβητει ουδεις την υπαρξη τους και για μας τους χριστιανους ειναι ανθρωποι του Θεου για τους δε αθεους απλως καλοι ανθρωποι . Για τους νεοφανεις Αγιους δηλαδη αυτους που ουδεις γνωριζε την υπαρξη τους και παρουσιαστηκαν με οραμα σε καποιους παντα σχεδον μοναχους βεβαιως μπορει να αγιοποιηθηκαν αλλα διαφερει το πραγμα απο τους Νεκταριο , Παισιο κλπ . Επισης αρμοδιοι για να γνωριζουμε ειμαστε ολοι οι ομολογουντες Χριστο ως Θεο και οχι καποιος με τον πνευματικο του . Η αγιοτητα παντοτε στηριχθηκε σε αδιασειστα τεκμηρια και οχι στην γνωμη ενος εξομολογου . Αλλα εδω δεβ μιλαμε για αμφισβητηση αγιοτητας αλλα για αμφισβητηση υπαρξης . Εγω τουλαχιστον οταν ηταν η μητερα μου στο νοσοκομειο , διαβασα φυλλαδιο απο την μονη μαλιστα που ειναι στο ονομα του , τα μοιραζουν τετοια φυλλαδια αφοιδως , και σε αυτο το βιβλιαρακι ομολογουνταν οτι ο εν λογω Αγιος δεν ηταν γνωστη η υπαρξη του επι 5 συναπτους αιωνες και φανερωθηκε σε οραμα . Και μετα τμηματικα φανερωσε την ζωη του επισης σε οραματα . Επειδη λοιπον τα εκκατομυρια που μαρτυρησαν στο ονομα του Χριστου στηριχτηκαν σε μαρτυριες των ευαγγελιστων που τον ειδαν ξυπνητοι επι 3 χρονια και οχι σε οραμα και ολοι οι ματυρες μαρτυρησαν ενωπιον ολων ξυπνητων και οχι εν οραμασι θεωρω ολη αυτη την ιστορια αντιστοιχη της Αγιας Αθανασιας του Αιγαλεω που τουλαχιστον ηταν υπαρκτ προσωπο . Το θεμα ειναι σημαντικοτερο απο οτι φαινεται . Α,Μ Υστερογραφο . Καποιοι διαμαρτυρονται για την αγιοκαταταξη του εθνομαρτυρα Χρυσοστομου Σμυρνης . Δεν αμφισβητουν ουτε την ιερατικη του ιδιοτητα ουτε την φυσικη του υπαρξη ουτε τον μαρτυρικο του θανατο ενωπιον μαρτυρων . Αμφισβητουν την αγιοτητα του . Ισως ορθα δεν μπορει κανεις να ξερει που ειναι η ψυχη του . Εδω μιλαμε για περιπτωσεις που δενμ ξερουμε που ηταν το σωμα και κυριως αν υπηρξε .

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Δεν εχω φιλε πελεκανε κανεναν ουτε Καντιωτη ουτε Σιαμακη ουτε Παισιο ουτε κανεναν γιαευαγγελιο . Με τον Σιαμακη διαφωνω σε αυτα που λεει για Παισιο Κοντογλου και Ντοστογιεφσκυ αλλα και για αλλα . Σε αυτα μου φαινεται ομωςοτι εχει δικιο . Απο ολους μπορουμε να παρουμε κατι και να αποριψουμε κατι αλλο . Τους προτεσταντες θεολογους πρωτα τους ειδα επι χρονια στην ΤV και μετα διαβασα το αρθρο του Σιαμακη . Για τον Αγουριδη ιδια γνωμη με τον Σιαμακη εχει και ο Αμεθυστος που δεν χωνευει τον Σιαμακη . Αρκει να σου πω οτι οχι Σιαμακη και Καντιωτη αλλα και ο Αριστοτελης ακομη με κριτικη σκεψη πρεπει να πρσλαμβανεται . Και ο Μαρξ και ολοι . Και επισης ακομη και προσωπα για να το πουμε και αλλιως που μας μαθαν να μην χωνευουμε πχ Κωλλετης Μαυροκορδατος ειχαν κανει και πολλα θετικα . Δεν υπαρχι ασπρο μαυρο . Απο παντου παιρνουμε απο παντου αποριπτουμε . Α.Μ

Ανώνυμος είπε...

O Αγουρίδης καθυβρίζεται σκαιότατα εδώ και δεκαετίες από ολόκληρο τον εσμό του υπαρκτού χριστιανοφασισμού εν Ελλάδι(βασιλοχουντικούς δεσποτάδες,οργανώσεις,"αντιαιρετικούς","αντιοικουμενιστές",ΟΟΔΕδες,ΓΟΧ και κρυφοΓΟΧ, μπλογκοβαρεμένους κ.ο.κ.)Αυτό από μόνο του σίγουρα κάτι λέει.

noname είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αρκετα για Σιαμακη , Καντιωτη , Ραφαηλ , Αγουριδη κλπ για σημερα. Αντε με το καλο να περασει η Λεβαντε σημερα με διπλο απο το Καραισκακη να γουσταρουμε οι εδω επανω . Α.Μ Υστερογραφο . Αμυνα για σεμιναριο χτες η Μιλαν

Dimitris Roumeliotis είπε...

Ανωμυμε 21 Φεβρουαρίου 2013 - 4:43 μ.μ.

Παντες οι ομολογουντες Χριστον ειναι και Χριστιανοι?

Ο Αρειος και ο Νεστωριος και ο Παπας τσ Ρωμης, Χριστον ομολογουν, τον Χριστο της αρεσκειας των ομως.

Εαν αγορασω ενα πρωϊνο μια κιθαρα γιατι μου αρεσε το κουτι της, μη εχωντας ποτε καμια σχεση με μουσικη, η κατοχη της κιθαρας και το κουβαλημα της στον δρομο με εκανε μουσικο?

Ανώνυμος είπε...

Μια που εχει ωρα ακομη για να αρχισει το ματς ας απαντησω στον διαδικτυακο φιλο Ρουμελιωτη που το επιθετο του μου θυμιζει την ιδιαιτερη πατριδα του πατερα μου . Λοιπον Χριστιανοι Ορθοδοξοι ειναι οσοι ομολογουν τον Χριστο συμφωνα με το ορθοδοξο Συμβολο της Πιστης , αποδεχονται τα 7 μυστηρια , τις δογματικες αποφασεις των Οικουμενικων Συνοδων , την Αγια Γραφη κατα την εγκεκριμενη εκδοση της Ορθοδοξης Εκκλησιας , την Ιερα Παραδοση την αυθεντικη ομως και οχι αυτα που ακουγαμε μετα τον σεισμο της Θεσσαλονικης οτι καποιοι ειδαν την Παναγια με μαυρες σακκουλες γεματες αιμα πριν τον σεισμο αλλα το ειπαν μετα τον σεισμο , τους 3 βαθμους Ιερωσυνης και στοπ . Δεν εχει υποχρεωση κανεις Χριστιανος να παραδεχεται τιποτα περαν αυτων . Στο αγιολογιο υπαρχει ο μεγας οντως πατηρ Χρυσοστομος αλλα υπαρχει και ο Αρσακιος ο διωκτης του . Κανεις φυσικα δεν παραδεχεται και τον Αρσακιο ως Αγιο . Εριξα μια ματια πριν σε χριστιανικες ιστοσελιδες φυλικα προσκειμενες στον Αγιο Ραφαηλ αλλα και στην ιδια την ιστοσελιδα που ασχολειται αποκλειστικα μεαυτον και τα θαυματα του . Και εκει ομολογειται οτι οσες πληροφοριες εχουμε για αυτον προερχονται απο αποκαλυψεις του ιδιου κατ ιδιαν σε καποιους 500 χρονια μετα την χρονολογια του μαρτυριου του που εδωσε παλι ο ιδιος κατ ιδιαν σε καποιους σε οραμα . Εγω ενα πραγμα ξερω . Οτι την μεν αγιοκαταταξη την κανει η ιεραρχια της εκκλησιας .Αλλα τον τιτλο του μαρτυρα τον δινουν παντα οι διωκτες ενωπιον ολων . Με τον μαρτυρικο θανατο . Οι ρωμαιοι στον Αγιο Δημητριο οι Τουρκοι στον Κοσμα Αιτωλο στον Γρηγοριο τον Ε και αλλους και ουτω καθ εξης . Μετα αποφασιζει η εκκλησια αν αυτος που μαρτυρησε ειναι Αγιος η οχι . Αλλα ολους αυτους τους ειδαν καποιοι να μαρτυρουν in real time . Συγγνωμη για τα κακα αγγλικα μου . Τα υπολοιπα που αναφερει η αξιαγαπητη ηγουμενη Ευγενια Κλειδαρα ειναι γελοιοποιηση της εννοιας του μαρτυριου . Α.Μ

Dimitris Roumeliotis είπε...

@ Α.Μ.

Σεβασμος στις αποφασεις της Εκκλησιας σημαινει και σεβασμος του ιδρυτου της.

Εαν η τιμη του αγιου Ραφαηλ ηταν οντως εξαρτημενη απο την προθεση ενος ανθρωπουμ θα ελεγα οτι εχεις δικιο.

Εχεις ομως ενα προβλημα που σου διαφευγει και που δειχνει οτι ουσιαστικα εισαι αγευστος Ορθοδοξιας αν και παραθεσες ενα κατεβατο εννοιων για να δειξεις οτι ορθοδοξεις.

Σου διεφυγε η κοινη εμπειρια και η κοινη πιστις της Εκκλησιας, και η οποια σε διαψευδει.

Και η κοινη εμπειρια της Εκκλησιας συνηγορει υπερ της αγιοτητος και της ισχυος της μεσιτειας του αγιου Ραφαηλ.

Η κοινη εμπειρια αυτη , με τα οραματα που εσυ χλευαζεις, ετεθησαν υπ οψιν του Πατριαρχου.

Επομενως η θεσις σου κατα της αγιοτητος του αγιου Ραφαηλ του εν Λεσβω, προσβαλει τον Πατριαρχη που τον αγιοκαταηξε μας και την ολη Ορθοδοξια που τον τιμα.

Ετσι απλα.
Υγιαινε ...

Ανώνυμος είπε...

Ημιχρονο στο ματς και ωρα για απαντηση στον καλο φιλο Δημητρη Ρουμελιωτη . Απαντηση για το αν υπαρχουν μαρτυριες συγχρονων οπως πχ για τους Αγιους Δημητριο Γεωργιο Αντωνιο Αθανασιο Βασιλειο Χρυσοστομο Κοσμα Αιτωλο Παυλο Πετρο Νεκταριο κλπ δεν πηρα . Το ποιος ειναι ορθοδοξος απαντησα . Τωρα για το ποιος ειναι γευστικος και ποιος αγευστος Ορθοδοξιας θα δοθει η απαντηση στην Μεαγαλη Κριση απο τον Θεο αυτοπροσωπως . Εκει οσοι παν στο πανω πατωμα θα ειναι οι γευστικοι . Οσοι παμε στο κατω , γιατι για το κατω με εχω θα ειμαστε οι αγευστοι . Χωρις μεσιτειες , καπαρο , προικοσυμφωνα και συμβολαιογραφικα . Τετοια δεν προβλεπονται . Εκει ολοι γυμνοι . Οπως μας γεννησε η μανα μας . Α.Μ

Related Posts with Thumbnails