Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


Σαν χθες γεννήθηκε  ο Δημήτρης Mητρόπουλος. 
Στις 18 Φεβρουαρίου 1896 (με το παλιό, ιουλιανό ημερολόγιο) στην Aθήνα. Σήμερα αισθάνθηκα την ανάγκη να του κάνω ένα μικρό αφιέρωμα. 
Έτσι, πρόβαλα σε φίλους το βίντεο - ντοκουμέντο με την πρόβα από το τρίτο μέρος του Φάουστ του Λίστ, που προέρχεται από το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στα 1949 στην Αμερική με τίτλο Τhe man and the music, και τον Μητρόπουλο πρωταγωνιστή. Είναι συγκλονιστικός ως προς τις οδηγίες του για το πώς πρέπει να αποδώσουν οι μουσικοί τον διάβολο του Λίστ! Παραθέτω το βίντεο για σπουδή, αγαπητοί συνοδίτες. 


Όμως, σκέφθηκα πως στον Μητρόπουλο, τον ασκητή της μουσικής και εραστή της μόνωσης, ταιριάζει και το περίφημο 4' 33'' του John Cage. Το βάζω κι αυτό, γιατί ο ήχος της σιωπής ταιριάζει στον Μητρόπουλο και σε κάθε άνθρωπο που θέλει να ζει αληθινά. Εδώ η εκδοχή του έργου για πιάνου με τον William Marx. 


 Ο μέγας Μητρόπουλος είχε πει κάποτε: «Eίμαι ένας άνθρωπος που επιζητεί την αγάπη· και την τέχνη μου ακόμα την χρησιμοποιώ προς αυτόν τον σκοπό. H καλλιτεχνική μου ζωή στάθηκε επιτυχής, επειδή εξέφραζε πάντα την ανάγκη επικοινωνίας και αγάπης ανάμεσα σε μένα και το ακροατήριό μου». Συνεπής στον σκοπό αυτό, βάδισε σε όλη του τη ζωή “με απογυμνωτική πειθαρχία, αμφιβολίες και ταπεινοσύνη”, (καθώς έγραφε στον φίλο του ποιητή Γιώργο Σεφέρη), δίνοντας στο αισθητικό περιεχόμενο της τέχνης του μια διάσταση καθαρά ανθρωπιστική ―περίπτωση όλο και σπανιότερη στην εποχή μας. 
Π.Α.Α.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΜΗ !!!
Ενα θέμα πολιτιστικό σαν αυτό, σγκεντρώνει 0 σχόλια. Οταν δημοσιεύεται θέμα, τι κάνει ο Παπάς και ο Δεσπότης, μαζεύονται σαν τις μύγες 30, 40, 50 σχόλια ! Αυτό είναι το επίπεδο των αναγνωστών του μπλογκ !

Related Posts with Thumbnails