Φυσικά δεν περιμένει κανείς λογικός και σκεπτόμενος άνθρωπος την έρευνα να μας επιβεβαιώσει το αυτονόητο, ότι δηλ. στην χώρα που γέννησε τον πολιτισμό οι σημερινοί της κάτοικοι ελάχιστα ενδιαφέρονται γι' αυτόν.
Ας δούμε όμως και τα της πρόσφατης έρευνας, όπως αποτυπώνεται σε σημερινό άρθρο της Καθημερινής:
Ποια είναι η σχέση του Ελληνα με τον πολιτισμό; Δυστυχώς απογοητευτικά αδύναμη, όπως τουλάχιστον έδειξε η πανελλαδική έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού», που διεξήχθη τηλεφωνικά σε 1.500 Ελληνες άνω των 18 τον περασμένο Ιούνιο και Σεπτέμβριο... Η έρευνα κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά αυτών που δεν παρακολουθούν ποτέ πολιτιστικές εκδηλώσεις (άλλοι πάνε με συχνότητα 1-2 φορές τον χρόνο), ενώ το 57% σπάνια πηγαίνει τα παιδιά του σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το 73% επισκέπτεται σπάνια ή ποτέ μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Μόνο ένας στους δέκα γνωρίζει ποιος είναι σήμερα υπουργός Πολιτισμού, το 76,3% δεν γνωρίζει σε ποιους χώρους διεξάγεται το Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ μόλις το 1% θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα συνεισφέρει πολύ στη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης. Η πλειοψηφία βρίσκει τα πολιτιστικά προϊόντα ακριβά, αλλά όχι είδη πολυτελείας, ενώ πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στον πολιτισμό.
Παιδεία και πολιτισμός, λοιπόν, σε σχάση (!), ο πολιτισμός η "χρυσή" μας επένδυση, αλλά να μην επενδύουμε εμείς σ' αυτόν, αλλά οι ...Κινέζοι, για παράδειγμα.
Απολίτιστοι πορευόμαστε στον 21ο αιώνα! Τι να περιμένει κανείς απ' αυτή τη χώρα; Τίποτα φυσικά. Έχει πεθάνει προ πολλού... Και δεν είναι τούτο καταστροφολογία, αλλά μια ρεαλιστική διαπίστωση. Οι όποιες υγιείς δυνάμεις πορεύονται την ιδιωτική οδό τους έτσι κι αλλιώς. Η πλειοψηφία του λαού έχει πληγεί από πλήρη αναισθησία, οπότε κάθε ευαισθησία θεωρείται πολυτέλεια...
2 σχόλια:
Αυτό το διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας και το παρόν ιστολόγιο.
Στις αναρτήσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο, βλέπουμε από κάτω σχεδόν πάντα:"σχόλια 0".
Αντίθετα στις αναρτήσεις με κουτσομπολίστικο περιεχόμενο βλέπουμε πληθώρα σχολίων.
Πάντως θα ήθελα να ελπίζω ότι "σχόλια 0", δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και "αναγνώστες 0".
πιστευω πως οι περισσότερες αναρτήσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο ειναι τοσο αρτιες που δεν υπάρχει περιθώριο σχολίων. θελω να ελπίζω και εγώ οτι δεν σημαίνει και αναγνώστες 0....
οσο για τις αλλες δεν θα τις χαρακτήριζα ολες "κουτσομπολίστικες" αρα χρήζουν σχολίων
Δημοσίευση σχολίου