Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010, στην Κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων του Διορθοδόξου Κέντρου στη Ιερά Μονή Πεντέλης, Ημερίδα για τους Κληρικούς που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, με θέμα:

«Η ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ »

Το σχετικό δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου διαβάστε εδώ.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος.


Παρακάτω παραθέτουμε τον χαιρετισμό του Διευθυντή Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Γουρδούπη.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό για την Υπηρεσία Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ, καθώς επιτελείται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η σύνδεσή της με την Ιερά Σύνοδο, με την Εκκλησία μας.

Η υπαγωγή της Υπηρεσίας Θρησκευτικού στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ουδόλως την απομονώνει από το σώμα της Εκκλησίας, αλλά αντιθέτως προσβλέπουμε στην στενή συνεργασία με την Διοικούσα Εκκλησία, την τροφό και μητέρα όλων μας.

Η ημερίδα αυτή αποδεικνύει και το ανύστακτο ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου και της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του ανά την Ορθοδοξία γνωστού θεολόγου και Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, για τον ευαίσθητο από πολλές απόψεις χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και άρα ισχύει απόλυτα η γνωστή ρήσις, “η ισχύς εν τη ενώσει”. Δεν υπάρχουν περιθώρια για απομονωτισμούς, αποκλεισμούς ή συγκεντρωτισμούς.

Η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Υπηρεσίας Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ και της Ιεράς Συνόδου μόνο αγαθούς καρπούς μπορεί να φέρει σε πολλούς τομείς. Στον λειτουργικό, τον ποιμαντικό, τον κοινωνικό, αυτόν της αλληλεγγύης. Και στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος ανέλαβε το έργο της σύνταξης του Ευχολογίου των Ενόπλων Δυνάμεων, απαραίτητο για τις ειδικές λειτουργικές ανάγκες των στρατιωτικών ιερέων.

Ας μη λησμονούμε, επίσης, ότι σημερινοί αξιότατοι κληρικοί και επίσκοποι προήλθαν από τα σπλάγχνα της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του στρατού μας. Και η διακονία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν πολυτιμότατη εμπειρία για την μετέπειτα ποιμαντική τους διακονία, καθώς εκεί, στο στράτευμα, έμαθαν να αφουγκράζονται καλύτερα τα προβλήματα του κόσμου και να νιώθουν δυνατά τον παλμό της καθημερινότητας. Ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα αποτελεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, εκ των εισηγητών της ημερίδος μας και σύγχρονος εκκλησιαστικός ρήτωρ.



Προσβλέπουμε, Μακαριώτατε, στην δική σας εγνωσμένη ευαισθησία σε θέματα σύγχρονης ποιμαντικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι πρωτοβουλίες σας για την ανακούφιση του σημερινού ανθρώπου με λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα δεν αφήνουν κανένα μας ασυγκίνητο.

Βλέπουμε καθημερινά κι εμείς στις Ένοπλες Δυνάμεις ότι είναι αναγκαίος ο λόγος μας, ο ενισχυτικός και παραμυθητικός, ο εκκλησιαστικός και ενωτικός, αλλά χρειάζεται να συνοδεύεται από έργα αγάπης, έμπρακτου ενδιαφέροντος, στοργής και φιλαδελφίας, προς κάθε υπηρετούντα στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, από τον τελευταίο οπλίτη μέχρι τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο.

Σκοπός μας, λοιπόν, είναι να συνδεθούμε όλοι μεταξύ μας, ως οι απόστολοι, τω συνδέσμω της ειρήνης και της αγάπης. Και να συνδεθούμε, ακόμα, και με τους Ορθοδόξους αδελφούς μας των άλλων Εκκλησιών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις των χωρών τους, και εκεί συντελείται σπουδαίο έργο, του οποίου επιδιώκουμε να καταστούμε κοινωνοί, ώστε να πλουτίσουμε την εμπειρία μας και να γινόμαστε κάθε μέρα πιο αποτελεσματικοί στην άσκηση της πολυεπίπεδης διακονίας μας.

Γι' αυτό και χαιρετίζουμε την παρουσία εδώ σήμερα του Διευθυντού της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Κύπρου Αρχιμανδρίτου κ. Ιωάννου και του Γραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου θεολόγου κ. Μιχαήλ Σπύρου.

Άρα, ευχής έργον θα ήταν ένα ευρύτερο άνοιγμα της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ στην κοινωνία, κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μονό με τη συνεργασία.

Η ηγεσία του Υπουργείου μας, πολιτική και στρατιωτική, είναι ανοιχτή και τείνει ευήκοον ους στα μηνύματα των καιρών. Και συνδράμει με κάθε τρόπο το έργο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, ώστε αυτή να λειτουργεί απρόσκοπτα και αποδοτικά. Άρα, υπάρχει γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια σχέσεων και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών προς ανακούφιση του πλησίον και προς δόξαν Θεού.

Ευχαριστούμε θερμά, τέλος, τον καθηγητή κ. Αλέξανδρο Σταυρόπουλο για την συμμετοχή του στην ημερίδα, τους Διευθυντές των Θρησκευτικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού και όλους τους αδελφούς στρατιωτικούς ιερείς που παρευρίσκονται σήμερα εδώ.

Ας ευχηθούμε όλοι μας από καρδιάς η σημερινή ημερίδα να αποτελέσει την απαρχή μιας στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Συνόδου και της Υπηρεσίας Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ. Είναι κάτι που το απαιτούν οι καιροί και το έχουμε ανάγκη όλοι μας.

Σας ευχαριστώ.


Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος αναφέρθηκε στους άξονες ενός σχεδίου στρατηγικού που θεωρεί πως θα έπρεπε να υλοποιηθεί και πρόσθεσε:
"Εφ' όσον οι απόψεις αυτές κριθούν εφικτές και προς τη σωστή κατεύθυνση, στην υλοποίησή τους θα συμβάλλει αποτελεσματικά ο Διευθυντής Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ πατέρας Νικόλαος Γουρδούπης, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και στο ΓΕΑ, όπου εκτός του άψογου, χαμηλών τόνων χαρακτήρα του, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τις επιτελεικές του ικανότητες και την ηγετική φυσιογνωμία.
Θα ήθελα δε να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ, στο μέτρο που του αναλογεί, για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σημερινής ημερίδας".


Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε για το ρόλο του στρατιωτικού ιερέα σήμερα:

"Ο στρατιωτικός ιερέας πρέπει να γνωρίζει ότι δεν απευθύνεται σήμερα σε ένα ακροατήριο υποχρεωμένο να τον ακούσει, διότι η θρησκευτική ελευθερία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, γι᾽ αυτό καλείται να εμπνεύσει τα νέα παιδιά με την πνευματικότητά του προσαρμοσμένη στα γεγονότα του 21ου αιώνα..."

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων με την εισήγησή του έδωσε κατευθύνσεις Ομιλητικής σε στρατιωτικά ακροατήρια.


Tην ημερίδα συντόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί Ειδικών Ποιμαντικών Θεμάτων και Καταστάσεων.
Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ στην εισήγησή του ανέπτυξε το θέμα: «Το νέο Ευχολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και η αγιαστική αποστολή του κληρικού στο Στράτευμα».


«Αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη της παρουσίας των κληρικών στο Ελληνικό Στράτευμα και ο θεσμός της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε Διεθνές επίπεδο σήμερα», ήταν το θέμα της εισήγησης του Αρχιμανδρίτη Μελέτιου Κουράκλη, στρατιωτικού ιεροκήρυκα, ο οποίος έχει γράψει και βιβλίο για το θέμα.


Στην ημερίδα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου (φωτό), Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Κύπρου (ΓΕΕΦ).


«Οι εκκλησιολογικές βάσεις του θεσμού της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων»,
ήταν το θέμα της εισήγησης του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρου Σταυρόπουλου.

Την ημερίδα κάλυψε το διαδικτυακό κανάλι intv.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΧΑΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ Π.ΝΙΚΟΛΑΟ ΓΟΥΡΔΟΥΠΗ.ΑΞΙΟΣ.Π.ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ.

Related Posts with Thumbnails