Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ


ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Εβδομαδιαία εφημερίδα της Πάτρας

Διχάζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δεν τίθεται θέμα αποκαθήλωσης του σταυρού

«Η ανάρτηση των σταυρών στις σχολικές αίθουσες αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκαλώντας αναστάτωση στην καθολική Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Κατά πόσο όμως αυτό είναι αναγκαίο; Οπως σημειώνει ο γνωστός θεολόγος Παναγιώτης Ανδριόπουλος, δεν υπάρχει ανάλογο αίτημα από την ελληνική κοινωνία. Ο Παναγιώτης Γκόβας από την ΕΛΜΕ επισημαίνει πως υπάρχουν άλλα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών ακόμα δεν έχει πάρει θέσει επί του θέματος.

«Δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα (σ.σ. για μη ανάρτηση των σταυρών στις σχολικές αίθουσες) από την ελληνική κοινωνία, για να περιοριστούμε σε αυτή», επισημαίνει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος και συνεχίζει: «Η ελληνική κοινωνία σίγουρα μαστίζεται από αδιαφορία για τα Θεία και Εκκλησιαστικά ζητήματα, όμως είτε εθιμικά είτε επειδή δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ενόχλησης κανείς δεν ζητά μαζικά την αποκαθήλωση των συμβόλων. Το αίτημα αυτό τόθεται από ελαχίστους ανθρώπους πολιτικούς ή διανοούμενους οι οποίοι στο όνομα μιας θρησκευτικής ελευθερίας που στην Ελλάδα, εν πολλοίς δεν καταπατάται, αξιώνουν ως νέοι εικονομάχοι την αποκαθήλωση των εικόνων».

Συνεχίζοντας ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος αναφέρεται και στο πολιτιστικό κομμάτι των εικόνων και τονίζει: «Είναι έργα τέχνης. Και μόνο ως τέτοια, θα πρέπει να μείνουν εκεί που είναι και να αυξηθεί η παρουσία τους σε δημόσιους χώρους και να ομορφαίνουν τη ζωή μας. Ως εκπαιδευτικός θέλω να πω ότι οι μαθητές δεν αξιώνουν τέτοια πράγματα. Θα πρέπει να αναρτώνται εικόνες που έχουν πραγματική αξία ως έργα τέχνης».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γκόβας τονίζει πως το συγκεκριμένο δεν είναι το φλέγον ζήτημα. «Η ποιότητα της εκπαίδευσης δεν επηρεάζεται από το αν υπάρχουν εικόνες ή όχι» λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως υπάρχουν άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. «Είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας προβληματισμός καθώς πλέον τα σχολεία είναι πολυπολιτισμικά, όμως το να ανοίξεις ένα τέτοιο ζήτημα χωρίς λόγο προκαλεί περισσότερο σύγχυση παρά δίνει κάποια λύση» αναφέρει ο κ. Γκόβας τονίζοντας πως παρά τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των σχολείων ακόμα δεν έχει προκύψει κάποια σύγκρουση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ουσιαστικά καλεί τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να αφαιρέσουν τα θρησκευτικά σύμβολα όχι μόνο από τα σχολεία, αλλά και από τα δικαστήρια, τις δημόσιες υπηρεσίες, τον στρατό, τις ορκωμοσίες δημόσιων λειτουργών και όλες τις περιστάσεις της δημόσιας ζωής στις οποίες οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν.

Πάντως μέχρι στιγμής ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας, δεν έχει πάρει ακόμα θέση επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails