ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΤΖΟΖΕΦ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ
4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
επιμέλεια - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
"Μπορεί να είμαι Ιρλανδο-Αμερικανός που παντρεύτηκε την εγγονή της Ντομινίκ Γεοκοππά, αλλά είμαι Έλληνας στην καρδιά".
Ο Πρόεδρος στέλνει τις καλύτερες ευχές του για την περίσταση αυτή και μου είπε, όπως και ο Παναγιώτατος, πως ο ίδιος και ο Παναγιώτατος είχαν μια εξαιρετική συνομιλία και συνάντηση. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίον είμαστε πλέον φίλοι και ελπίζω πως δεν σας πειράζει που το λέω αυτό Σεβασμιώτατε. Εύχομαι χρόνια πολλά για την 10η επέτειο από την ενθρόνισή σας ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και τον Παναγιώτατο, ο οποίος συμπλήρωσε την 18η επέτειο από την δική του ενθρόνιση. Και οι Πρόεδροι ονειρεύονται τόσο μεγάλες θητείες!
Κάποτε ειπώθηκε πως εκτός από τις τυφλές δυνάμεις της φύσης, τίποτα δεν κινείται στον κόσμο εκτός από όσα πηγάζουν από την Ελλάδα. Λοιπόν, αυτό είναι αληθές για τους Έλληνες της Αμερικής. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, κοινούς στόχους, μια κοινή φιλοσοφική κληρονομιά, η οποία πηγαίνει πίσω στους μεγάλους Έλληνες φιλοσόφους. Παναγιώτατε, σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για το έργο σας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και για την περιβαλλοντική περιοδεία σας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, συμπεριλαμβανόμενης και της εδώ επισκέψεώς σας. Απευθύνατε μια συγκινητική ομιλία στη Νέα Ορλεάνη, αλλά και στη Νέα Υόρκη και εμπνεύσατε εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς. Ήταν ο Έλληνας συγγραφέας Αίσωπος που είπε ότι είναι εύκολο να είσαι γενναίος εξ αποστάσεως ασφαλείας.
Παναγιώτατε, ήσασταν πάντοτε γενναίος, αλλ’ ουδέποτε εξ αποστάσεως ασφαλείας. Έχετε κοιτάξει κατάματα εκείνους που επιθυμούν τη συρρίκνωση της εξουσίας της Εκκλησίας, έχετε ακούραστα υπερασπισθεί τον Ελληνικό Ορθόδοξο τρόπο για εκατομμύρια πιστούς και έχετε γίνει υπερασπιστής της ανοχής και του διαθρησκειακού διαλόγου, τόσο προς τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, όσο και προς τη Μουσουλμανική κοινότητα τόσο στη γενέτειρά σας Τουρκία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και επιθυμώ να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δώσατε να έχω συνάντηση 45 λεπτών μαζί σας στη βιβλιοθήκη.
Ξέρετε, δεν έχετε απλώς ανορθώσει κατεστραμμένες Εκκλησίες στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά έχετε ανάψει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση από το Δέλτα του Μισισιπή προς κάθε γωνιά του κόσμου και έχετε διδάξει την ουσία της παγκοσμιότητας και την ανάγκη εναγκαλισμού της θρησκευτικής ανοχής και ελευθερίας. Είμαι εδώ για να σας πω Παναγιώτατε πως είμαστε μαζί σας. Υποστηρίζουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως ηγέτη παγκοσμίου εμβέλειας. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος κατά την ομιλία του στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Απρίλιο, «η ελευθερία της θρησκείας και η ελευθερία της έκφρασης οδηγούν σε ισχυρές και ζωντανές κοινωνίες πολιτών που μόνο ενισχύουν το κράτος και για αυτό τον λόγο, βήματα όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα τέτοιο σημαντικό μήνυμα».
Πιστεύω βαθιά πως η Ελληνική και η Αμερικανική παράδοση γεννήθηκαν από το ίδιο DNA. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να αποτελεί έκπληξη ότι υποστηρίζουμε τον Παναγιώτατο στην αναζήτηση της θρησκευτικής ελευθερίας στην γενέτειρά του και ότι χαιρετίζουμε το κουράγιο με το οποίο μιλάει για την ελευθερία των λαών και των θρησκειών, ώστε να έχουν την ανοχή που τους πρέπει. Ήταν ο Πλάτων που είπε ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά προέρχεται από τρεις κύριες πηγές – την επιθυμία, το συναίσθημα και τη γνώση. Ο Παναγιώτατος έχει εντρυφήσει στην επιθυμία – την επιθυμία για αλλαγή και έχει επιστρατεύσει το συναίσθημα στην υπηρεσία ενός καλύτερου αύριο. Παναγιώτατε, έχετε χρησιμοποιήσει τη γνώση ως ένα ισχυρό, ισχυρό εργαλείο εναντίον της άγνοιας και της μη ανοχής. Και ακριβώς για αυτό έχετε αρχίσει να αλλάζετε την ανθρώπινη συμπεριφορά προς το καλύτερο, όπου και αν πηγαίνετε.
Θυμάμαι τίτλους ειδήσεων 12 χρόνια πριν, όταν επισκεφθήκατε την Αμερική. Κάνατε τότε κάτι που κανένας θρησκευτικός ηγέτης δεν είχε κάνει μέχρι τότε. Είχατε πει πως «το έγκλημα κατά του φυσικού κόσμου αποτελεί αμαρτία». Απλό, αλλά κατά μία έννοια επαναστατικό, Παναγιώτατε. Σύντομα, γίνατε γνωστός ως Πράσινος Πατριάρχης, τίτλος ο οποίος εξακολουθεί να σας συνοδεύει από τότε. Αυτό το μαγικό σας άγγιγμα, να χτίζετε έναν καλύτερο κόσμο, να τον κάνετε να μεγαλώνει, αυτό οδήγησε τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Fordham να σας τιμήσουν την προηγούμενη εβδομάδα με ένα νέο «πράσινο» τριαντάφυλλο που επιβιώνει σε αντίξοα κλίματα χωρίς χημικά λιπάσματα. Και τους έδωσαν το πολύ ταιριαστό όνομα «Ρόδο Βαρθολομαίου». Και φύτεψαν το πρώτο παρτέρι με Ρόδα Βαρθολομαίου στην Αμερική, στην καρδιά του Μανχάταν.
Ζητώ λοιπόν να σηκώσετε τα ποτήρια σας για μια πρόποση προς τον Παναγιώτατο… ας συνεχίσει το πράσινο ρόδο μεγαλώνει μαζί με τη φιλία μας. Στην υγειά σας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου