Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ - ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ: "Είμαστε από καλή γενιά"


Όταν ο φίλος Γιάννης Παππάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πατρών, μου ζήτησε τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Συνόλου Πολύτροπον στη 2η Συνάντηση Πεζογράφων που διοργανώνει στην Πάτρα από 6-8 Νοεμβρίου, δεν άργησα να βρω το θέμα της μουσικής παρουσίας μας.

Τιμώμενο πρόσωπο το βράδυ του προσεχούς Σαββάτου, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείο Πατρών, θα είναι ο Μένης Κουμανταρέας. Ένας συγγραφέας που συνδέθηκε με βαθιά φιλία με τον Μάνο Χατζιδάκι στις αρχές της δεκαετίας του ’50! Μια σχέση που κρατάει εξήντα χρόνια!
Ο Κουμανταρέας σ’ ένα κείμενό του για τον Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο «Θητεία στο Παγκράτι» (περιλαμβάνεται στις «Ανοιχτές Επιστολές στον Μάνο Χατζιδάκι», που επιμελήθηκε ο Θάνος Φωσκαρίνης, Αθήνα 1996), περιγράφει την μαθητεία του στο σπίτι της οδού Μάνου στο Παγκράτι, εκεί όπου χτίστηκε η σχέση του με τον μεγάλο συνθέτη. Τον θεωρεί δάσκαλό του σε όλα: στη μουσική, στη γραφή, στη ζωή.

Ο Κουμανταρέας αναφέρεται σε πολλά κείμενά του στη σχέση του με τον Χατζιδάκι και στις οφειλές του προς αυτόν. Επέλεξα ένα κείμενό του που έχει ανθολογήσει ο Κώστας Λογαράς στο περίφημο βιβλίο του «Πάτρα: Μια πόλη στη λογοτεχνία». Πρόκειται για το «Χιονίζει πάντα…» που αφηγείται μια παράσταση του Ελληνικού Χοροδράματος της Ραλλούς Μάνου στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας τον χειμώνα του ’51.
Ο Κώστας Λογαράς, συγγενής λογοτεχνικά με τον Μένη Κουμανταρέα, θα παρουσιάσει το έργο του στην εκδήλωση του Σαββάτου. Τον παρακάλεσα, λοιπόν, να διαβάσει ένα απόσπασμα από το νοσταλγικό αυτό κείμενο κι εμείς, το Πολύτροπον, να το υπομνηματίσουμε μουσικά, με χαρακτηριστικά αποσπάσματα (που μνημονεύει ο ίδιος ο Κουμανταρέας) από τις «Έξι λαϊκές ζωγραφιές» και το «Καταραμένο φίδι».

Κι ακόμα, δυο τραγούδια από τον Ματωμένο Γάμο και δυο από τον Μεγάλο Ερωτικό, καθώς και «Ο βαρκάρης των κεραυνών» από τα Δύο Ναυτικά Τραγούδια. Κύκλοι τραγουδιών της ποίησης και του έρωτα, που σημάδεψαν την όλη υπόσταση του Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος αναφωνεί σήμερα και για λογαριασμό του Χατζιδάκι τον στίχο του Ελύτη που ο Μάνος είχε ως έμβλημά του: «Είμαστε από καλή γενιά».
Το Σάββατο μαζί μας γι’ αυτό το αφιέρωμα στην σχέση Χατζιδάκι - Κουμανταρέα: ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος στο πιάνο και η Θεοδώρα Ζήκου στο τραγούδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails