Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - ΠΡΟΣ ΝΙΧΩΡΙΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος είναι ένας Ελλαδίτης, ένα νέο παιδί 22 χρονών, που σπουδάζει τους τελευταίους μήνες στην Πόλη και φιλοξενείται από την Κοινότητα Νεοχωρίου. Τον γνώρισα εκεί τη Μ. Εβδομάδα. Έχει γίνει ένα με τους Ρωμιούς. Μια εξαιρετική περίπτωση. Μου έστειλε την παρακάτω επιστολή που απευθύνει προς τους αγαπητούς του Νιχωρίτες και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί και μια ανασκόπηση των γιορτινών ημερών του Πάσχα στο Νιχώρι.


Αγαπητοί Νιχωρίτες,

Η επιστολή που ακολουθεί πρέπει να αφιερωθεί στις Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η αναφορά αυτή είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, όχι μόνο των γεγονότων που ούτως ή άλλως έχουν εκκλησιαστικό χαρακτήρα αλλά και λόγο του καταλυτικού ρόλου που διαδραματίζει η Μητέρα Εκκλησία διαχρονικά και ιστορικά για την Ρωμιοσύνη της Πόλης.

Τώρα που η ομογένεια βρίσκεται αντιμέτωπη με την ένδοξη πορεία της που έχει με κόπο και αγώνα χαράξει πάνω στη λεωφόρο της ιστορίας, αναζητώντας γρήγορες λύσεις και χειροπιαστά αποτελέσματα, με στόχο πρώτα την παραμονή της στην Πόλη που την έχει γαλουχήσει, και έπειτα ένα πιο αξιοπρεπές μέλλον, που το δικαιούται, ο ρόλος της Εκκλησίας γίνεται αναμφισβήτητα δυσκολότερος και μοναδικός.

Θα ξεκινήσω λοιπόν από το πιο ευχάριστο γεγονός που είναι η μαζική προσέλευση και συμμετοχή στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας πιστών που με ευλάβεια ήλθαν να εκκλησιαστούν και να διαδόσουν το μήνυμα της Αναστάσεως Του Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Χαρά μας έδωσε και το γεγονός ότι ανάμεσά τους είδαμε και παλιούς συντοπίτες όπως την κ.Παπαγιανάκη μαζί με την οικογένειά της, τον κ. Στέλιο Μπερμπεράκη και την κ. Παρασκευή Χαρανά.
Από την Κυριακή των Βαίων (20/4/2008) έως και την Μ.Τετάρτη λειτούργησε η Παναγία η Κουμαριώτισσα δίνοντας κατόπιν τη θέση της στον Άγιο Νικόλαο που λειτούργησε από την Μ.Πέμπτη μέχρι την ολοκλήρωση της Μεγάλης Εβδομάδας με την Ακολουθία της Αναστάσεως το Μ.Σάββατο (26/4/2008). Οι φωνές του κ. Θανάση Τσαούσογλου και του κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλου εκπέμπονταν από τα αναλόγια των ναών του Νεοχωρίου καθόλη την Μεγάλη Εβδομάδα συνοδεύοντας τις προσευχές των πιστών και καταφέρνοντας να δημιουργούν σε κάθε ξεχωριστή ακολουθία έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Την Κυριακή των Βαίων χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυριοφίτου και Περιστάσεως κ.Ειρηναίος, επόπτης της περιοχής μας, συλλειτουργούντος του Ιεροδιακόνου Βησσαρίων. Την εσπέρα στην Ακολουθία των Νυμφίων ιερούργησε ο Πανοσιολ.Αρχ. Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο οποίος και εξήγησε σε μικρούς και μεγάλους το βαθύτερο νόημα των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος. Την Μ. Πέμπτη στην πρωινή ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυριοφίτου και Περιστάσεως κ.Ειρηναίος. Την Μ.Παρασκευή δε τα εγκώμια ψάλθηκαν ομαδικά με αρκετούς νέους που προσέδωσαν ένα διαφορετικό χρώμα στην όλη Ακολουθία.

Το Μ.Σάββατο το βράδυ ο Άγιος Νικόλαος είχε φορέσει τα καλά του και περίμενε.. Εκατέρωθεν της σκάλας που ενώνει το παραλιακό δρόμο με τον ναό που βρίσκεται πάνω σε λόφο, έστεκαν δαυλοί που σιγόκαιγαν ζωγραφίζοντας έναν απαράμιλλο ζωντανό πίνακα, στον οποίο οι τοποθετημένες εστίες φωτός έσκιζαν το βαθύ σκοτάδι. Αυτή η σκάλα ήταν που καλοσώρισε, ταξίδεψε και συνόδεψε μέχρι την είσοδο του ναού τους εκατοντάδες προσκυνητές από διαφορετικές εθνότητες και θρησκεύματα που τίμησαν με την παρουσία τους την κοινότητά μας: Έλληνες, Ρωμιοί, Αρμένιοι, Τούρκοι, Ρώσοι, Γεωργιανοί, Γάλλοι, Άγγλοι, από Λατινική Αμερική, Αλεβίτες και Μουσουλμάνοι. Ο καθένας από αυτούς πρόσθεσε τη δικιά του ψηφίδα στο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό της αγάπης και της συνεννόησης, της συμβίωσης και της συνεργασίας. Άλλωστε ώρα 12 εν μέσω της νυκτός και με το ξεκίνημα μιας νέας ημέρας-εποχής όταν η καμπάνα του Αγίου Νικολάου, παρά το ακατάλληλο της ώρας επέμενε να χτυπά χαρμόσυνα, η Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού σηματοδότησε την ολοκληρωτική νίκη της ζωής επί του θανάτου και αποτέλεσε τη γέφυρα για το πέρασμα της ανθρώπινης κοινωνίας σε μία νέα κατάσταση.

Τώρα ο άνθρωπος απαλλαγμένος από τις αμαρτίες-ελαττώματα που αποτελούσαν τροχοπέδη στην ίδια του την εξέλιξη: ξενοφοβία, σοβινισμός-ρατσισμός, εγωισμός-ιδιοτέλεια, φιλαργυρία μέσω της ειλικρινής αγάπης του για τον συνάνθρωπο και της συνεννόησης με αυτόν ανεξαρτήτως κοινωνικής και εθνικοθρησκευτικής προέλευσης εργάζεται ταπεινά προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας με μοναδικό στόχο την ένωση με το Θείο.

Ανάμεσα στους πιστούς και καθηγητές ιατροί του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, οι οποίοι ήλθαν μαζί με φοιτητές τους. Η κοινότητά μας επιθυμεί να ευχαριστήσει τον κ. Ν.Κόλμαν για τη συνεισφορά του στο θέμα αυτό. Παρά τον άστατο καιρό που δεν επέτρεψε τον προαυλισμό της τελετής, μετά το πέρας της όλοι οι πιστοί, κοινωνοί του μηνύματος της Αναστάσεως, δίχως να έχουν κατά το ελάχιστο πτοηθεί κατευθύνθηκαν στο διπλανό καφέ-εστιατόριο (Yeniköy Kahvesi) σε πλουσιότατο γεύμα που διοργάνωσε η κοινότητά μας. Μπροστά από το μαγκάλι περιμέναμε με ανυπομονησία μέσα σε ατμόσφαιρα χαράς και συγκίνησης τη σειρά μας για το σάντουιτς με τα ζεστά ζεστά φρεσκοψημένα σουτζούκια και φυσικά την παραδοσιακή μαγειρίτσα που η μυρωδιά της είχε πλημμυρίσει κάθε γωνιά του μικρού μας χωριού... Θεωρούμε σπουδαίας σημασίας το γεγονός πιστοί να εκκλησιάζονται και σε ακραίες κοινότητες ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό οικονομικά και ηθικά τον υπάρχοντα ρωμαίικο πληθυσμό. Το Νιχώρι λοιπόν θα περιμένει υπομονετικά και του χρόνου όλους εσάς με την ίδια ετοιμότητα για τον εορτασμό της Αναστάσεως και εύχεται η απαρχή που έγινε πέρυσι να γίνει παράδοση.

Τη Δευτέρα του Πάσχα (28/4/2008) στο ναό του Αγίου Γεωργίου εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πριγκιπονήσσων κ.Ιακώβου (από την πλευρά της μητέρας του κ.Θεοπούλας έχει καταγωγή από το Νιχώρι). Μετά την δεξίωση που ακολούθησε το πέρας της λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τρισάγιο στον τάφο των παππούδων του στο κοινοτικό νεκροταφείο.

Την Κυριακή του Αντίπασχα (4/5/2008) η κοινότητα Νιχωρίου διέθεσε λεωφορείο για τη μεταφορά και συμμετοχή όσων επιθυμούσαν στο Γεύμα Αγάπης που διοργάνωσε η κοινότητα Μέγα Ρεύμα. Κάτοικοι από το χωριό μας καθώς και από τα Θεραπιά και τη Σθένη συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο γεύμα που περιελάμβανε τον οβελία με καλομαγειρεμένες πατάτες στο φούρνο, υπέροχο πιλάφι, σαλάτες, κρασιά, ρακί αναψυκτικά και άλλες λιχουδιές υπό τους ήχους μάλιστα ζωντανής μουσικής. Η κοινότητά μας επιθυμεί να συγχαρεί και να ευχαριστήσει την εκκλησιαστική εφορία της κοινότητας του Μεγάλου Ρεύματος για την με εξ' ολοκλήρου δική της οικονομική επιβάρυνση και κατά κοινή ομολογία άψογη διεκπεραίωση της εκδήλωσης, δίνοντας τη δυνατότητα με το αντάμωμα αυτό σε κατοίκους πολλών προαστιακών κοινοτήτων του Βοσπόρου να εορτάσουν το Πάσχα με τον παραδοσιακό οβελία.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που καρποφόρησε η πρωτοβουλία της κοινότητάς μας για συνεισφορά στην αποπληρωμή διδάκτρων ομογενών φοιτητών. Οι κοινότητες του Κουσκουτζουκίου, του Τσεγκέλκιοι, της Χαλκηδόνας, του Βαφεοχωρίου, του Φερίκιοι, του Μεγάλου Ρέματος, του Μακροχωρίου και η κοινότητα της Παναγίας των Βλαχερνών, Αιβάνσαράι και Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας διέθεσαν μέρος των εσόδων τους για την οικονομική υποστήριξη ομογενών φοιτητών. Αξιέπαινη λοιπόν η προσπάθεια σχολείων, ιδρυμάτων, κοινοτήτων με την αδιάλειπτη συνεισφορά των οποίων η κοινωνική ζωή στην Πόλη διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Πάνω από 100 τσουρέκια συνοδευόμενα με κόκκινα πασχαλινά αυγά και τις απαραίτητες ευχετήριες κάρτες μοιράστηκαν από την κοινότητά μας στους ενορίτες, σε καταστήματα της περιοχής μας, σε φίλους Ρωμιούς, Τούρκους και Αρμένιους από τη Σθένη, τα Θεραπιά, το Μπέικοζ και το Βαθυρύακα.

Προσφάτως ολοκληρώθηκε στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας μικροφωνική εγκατάσταση βελτιώνοντας έτσι το ηχητικό αποτέλεσμα και διευκολύνοντας τους ιερείς και τους ψάλτες κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Στον αυλόγυρο δε τοποθετήθηκε ξύλινο κιόσκι εξασφαλίζοντας σκιερό μέρος για την ξεκούραση των ενοριτών κατά την περίοδο του θέρους.

Μετά από 30 χρόνια επισκέφθηκε την περασμένη Κυριακή (11/5/2008) την ιδιαίτερή του πατρίδα, το Νιχώρι, ο κ. Ντικ, παλαιός νεωκόρος στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, ο οποίος διαμένει στη Γερμανία, στην Καρλσρούη (κοντά στη Στουτγάρδη). Πολύ προσφάτως επίσης επισκέφθηκαν το Νιχώρι και ο κ.Ηλίας Νικολαίδης με την κ.Ιωάννα. Ο κ.Ηλίας είναι γιος του Στέφανου και ανηψιός του Σωτήρη που παλαιότερα είχε μανάβικο στο χωριό.

Μετά λύπης πληροφορηθήκαμε το θάνατο στην Αθήνα του Ιωάννη Κόκαλου, τέως προέδρου της κοινότητας (1970), και του Ιωάννη Μακρίδη, παλαιού Νιχωρίτη επίσης στην Αθήνα. Και οι δύο τους υπήρξαν πολύ αγαπητά πρόσωπα στο Νιχώρι. Τρισάγιο στη μνήμη τους τελέστηκε την περασμένη Κυριακή μετά το πέρας της λειτουργίας στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. Από τον κ.Ηλία Τζελάτη πληροφορηθήκαμε επίσης το θάνατο στη Νέα Υόρκη της αδελφής του και κόρης του Παναγιώτη Τζελάτη τέως προέδρου της κοινότητάς μας (1950). Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους και ευχόμαστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους.

Κλείνω ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρό μας, κ.Λάκη Βίγκα και όλους τους συγχωριανούς για τον συγκινητικό εορτασμό έκπληξη των 22ων γενεθλίων μου την περασμένη Κυριακή μετά την πρωινή λειτουργία καθώς και για όλες τις όμορφες στιγμές που μου έχουν χαρίσει καθόλη τη διάρκεια της παραμονής μου στο Νιχώρι(πάνω από 6 μήνες), και σίγουρα δεν ήταν λίγες. Εις το επανιδείν...


Παναγιώτης Θωμόπουλος
φωτό: Π.Α.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εσυ να τα βλεπεις που καθεσε και ασχολεισε με τον καθε μικροψυχο αρχιμαντριτη ο θεος που στα εφερε ετσι κατι θα ξερει

None είπε...

Κατασυγκινήθηκα!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

μακαρι να μπορουσες να συγκινηθεις φιλε μου σιγουρα θα αντιμετωπιζες τα πραγματα καλυτερα τουλαχιστον ανθρωπινα και οχι γαιδουρινα

Related Posts with Thumbnails