Στο σημερινό (16-5-08) ΒΗΜΑ διαβάζω το ρεπορτάζ του Αγγ. Αθανασόπουλου:
Σε άλλη μία ένδειξη ότι δεν υποχωρεί ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις της σε όλα τα θέματα της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων- ακόμη και εκείνων που άπτονται πτυχών των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)- η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, παρά τις εκκλήσεις και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια στιγμή η Αγκυρα εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να περάσει και στην... αντεπίθεση αναφερόμενη στην «καταπίεση» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, την οποία κατά την πάγια τακτική της χαρακτηρίζει και τουρκική, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν ένα πλαίσιο εντός του οποίου τα δύο ζητήματα πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της αμοιβαιότητας.
Τα προαναφερθέντα περιέχονται στην επιστολή-απάντηση του επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ (με ημερομηνία 16 Απριλίου 2008) πρέσβη Βολκάν Μποζκίρ προς εκείνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ (με αποδέκτη τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2007). Στην επιστολή του ο κ. Πέτερινγκ αναφέρεται στην απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Ιούνιο του 2007. Στην ετυμηγορία αυτή το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφερόταν ως έχον θρησκευτική εξουσία μόνο ως Εκκλησία της ελληνικής μειονότητας και δεν αναγνωριζόταν ο οικουμενικός xαρακτήρας του, κάτι που κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιβαίνει σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) περί ελευθερίας της θρησκείας.
Στην απάντησή του ο κ. Μποζκίρ επισημαίνει στην πάγια τουρκική επιχειρηματολογία ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να δοθεί στο Πατριαρχείο ο ορισμός του «Οικουμενικού» και ότι το τουρκικό Σύνταγμα δεν αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα σε καμία θρησκευτική κοινότητα της χώρας. Υπό αυτή τη νομική ομπρέλα άλλωστε η Αγκυρα αρνείται και το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Και προσθέτει ότι οι τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας είναι πολύ ευαίσθητο ζήτημα και θέτουν προηγούμενα.
Την ως άνω είδηση αφιερώνω στους ανθέλληνες "Ελληναράδες", οι οποίοι έργω τε και λόγω υπονομεύουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόσο όσο και οι Τούρκοι. Ίσως και κάτι παραπάνω...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου