Τρίτη 13 Μαΐου 2008

ΑΔΑΠΑΝΗΤΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ


"... Έπαιρνε το δισάκι με τα άμφια στον ώμο του ο πατήρ Αστέριος και εγώ σιγά σιγά ανεβαίναμε αυτές τις πέτρες και γινόταν η λειτουργία, αλλά αποζημιώνεται κανείς εκεί, όταν θα ανεβεί, για τον κόπο του, διότι η θέα είναι απερίγραπτος. Από την κορυφή της Αρασιάς βλέπει κανείς όλα τα χωριά της Ίμβρου, όλα τα χωριά. Ο πατήρ Αστέριος, όπως είπα, ήταν καλοκάγαθος άνθρωπος και περιορισμένων μορφωτικών προσόντων, και όταν τον ρωτούσαν "πως ανεβαίνεις στην Αρασιά, δεν κουράζεσαι, πάτερ Αστέριε;", ήθελε να πει ότι ανεβαίνει άνετα και έλεγε ότι ανεβαίνει "ανέπαφα" - αιωνία του η μνήμη. Πάντοτε τον μνημονεύω..."

Aυτά και άλλα πολλά συγκινητικά «εξομολογείται» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Μαριάννα Κορομηλά, κατά τη συνέντευξη που της παραχώρησε για τα παιδικά του χρόνια στην Ίμβρο και δημοσιεύεται αντί προλόγου στο βιβλίο Ότε ήμην παιδίον (εκδ. Καστανιώτη) το οποίο περιλαμβάνει τις εκθέσεις του μαθητή Δημητρίου Αρχοντώνη (του σημερινού Πατριάρχου) από την Ε’ τάξι του Δημοτικού ως την τελευταία του Γυμνασίου.

Ο γνωστός φιλόλογος και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος σημειώνει για το τετράδιο με τις εκθέσεις του Πατριάρχου:
«Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος καταθέτει ενώπιόν μας την αθωότητά του, την παρθενική του ματιά, τις παιδικές του ανησυχίες, τις γνήσιες απροκατάληπτες επιθυμίες του, τα αφόρτιστα από μέριμνες όνειρά του. Ένα παιδί στη γενέθλια νήσο του, μειονοτικό μέσα σ’ ένα κράτος αλλόγλωσσο και αλλόθρησκο μεγαλώνει με τη γλωσσική περιουσία των προγόνων του, με τις παραδόσεις, τις αφηγήσεις, τα ήθη και τις τελετές που διέσωσαν οι αγώνες και χαλύβδωσαν οι τραυματικές εμπειρίες των ομοεθνών του…. Ο μικρός μαθητής της Ίμβρου δεν άλλαξε ψυχή, δεν χάλασε, δεν συνεθλίβη στις μυλόπετρες των μεριμνών, είναι ίδιος και απαράλλαχτος κι όταν φέρει το βαρύ φορτίο ενός οικουμενικού ποιμένα».


Αυτές τις εκθέσεις που έγραψε στο σχολείο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέδωσε πριν δυο χρόνια ένας νέος εκδοτικός οίκος της Κωνσταντινούπολης σε τουρκική μετάφραση. Την βρήκα τώρα που ήμουν στην Πόλη και την πήρα για λόγους αρχειακούς.
«Αυτές τις εκθέσεις μου τις μάζεψα σε ένα τετράδιο, χειρόγραφο. Αργότερα φίλοι μου στο Πατριαρχείο πήραν τις εκθέσεις και της δημοσίευσαν στην Ελλάδα», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μικρή εκδήλωση που οργανώθηκε για την παρουσία στην τουρκική μετάφραση. «Ούτε μπορούσα να το φανταστώ ότι θα ετύγχαναν αυτής της τιμής τα παιδικά μου κείμενα τα οποία είναι σημαντικά για μένα αλλά για τον πολύ κόσμο δεν έχουν καμία ξεχωριστή σημασία», είπε ο Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε «τολμηρή» την απόφαση του νέου εκδοτικού οίκου «να κάνει την εμφάνιση του με ένα ρωμαίικο βιβλίο και μάλιστα το βιβλίο των εκθέσεων του Πατριάρχη». «Είναι τόλμημα για τον εκδότη, γι΄ αυτό και τον ευχαρίστησα ιδιαιτέρως», είπε.
Ο Κ. Γεωργουσόπουλος θεωρεί σωστά ότι το τετράδιο με τις εκθέσεις του Πατριάρχη «είναι ένα ντοκουμέντο για τη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας σε μιαν εποχή που δεν προοιωνιζόταν το μέλλον».

8 σχόλια:

None είπε...

Πολύ, πολύ ενδιαφέρον!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

μαθήματα ασκητικής και κατάλυσης της νηστείας από τους κκ.Βαρθολομαίο και Ιερωνυμο

Η ΚΑΛΗ επίσκεψη από την αρχή φαίνεται. Την Παρασκευή μετά τις δοξολογίες και τα συναφή ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε καλέσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τη συνοδεία του στην ιδιωτική κατοικία του στη Θεραπιά. Ο Παναγιώτατος- άριστος οικοδεσπότηςεπιμελήθηκε προσωπικά όλες τις λεπτομέρειες του τραπεζιού, από το μενού- που έμεινε αξέχαστο σε όσους το δοκίμασαν- ώς την ηχητική υπόκρουση, που δεν ήταν άλλη από τη μουσική της ταινίας «Πολίτικη κουζίνα».
ΣΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος είπε «χαίρομαι πολύ που βρισκόμαστε στο σπίτι σας που το αισθανόμαστε σαν σπίτι μας». Ο Πατριάρχης απάντησε λέγοντας πως τις λίγες ώρες που καταφέρνει να περνάει στην οικία του, όταν κάθεται μόνος και σκέπτεται ή προσεύχεται, πολλές φορές οι στοχασμοί του κατευθύνονται προς τον Αρχιεπίσκοπο. Το μενού: ψητό καλαμάρι καυτερό πάνω σε ψητή μελιτζάνα με πύργο ντομάτας, ραγού αγκινάρας και σπαραγγιών πάνω σε κολοκύθι τηγανητό. Ψάρι με λαχανικά. Κρασί Corvus λευκό και κόκκινο. Και, φυσικά, σιροπιαστά γλυκά της Κωνσταντινούπολης.

από τα ΝΕΑ

τωρα κ.Ανδριοπουλε συνεχιστε ανενοχλητος το λιβανισμα.

προσοχή μη γλυστρίσετε από την υπερβολική σιελόρροια.

Ανώνυμος είπε...

Σεις, ανωνυμε των 2.23μμ τηρειτε τας νηστειας; Ανθρωπινου κρεατος απεχεσθε;

Ανώνυμος είπε...

συνανώνυμε των 5.15 αφήστε το παραμυθάκι της ιεροκατηγορίας.
πιάνει στους άσχετους και αδαείς.

αν βεβαια δεν υπηρχαν τα κορόιδα πώς θα ζούσαν οι εξυπνοι;

μήπως θυμάστε κατι για τον σκανδαλισμό των ελαχιστων,τους ονικούς μύλους και τον θεομίσητο φαρισαισμό;

Ανώνυμος είπε...

βλέπω γνωριζετε καλως τας ιδιοτητας της κατα Πατρας Εκκλησιας και συγκινουμαι βαθυτατα δια τουτο!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά χαίρομαι που ο Πατριάρχης και τινές άλλοι δια- σκεδάζουν την ανία σας.Όταν ,κάποτε θελήσετε να βγειτε απο τον αυτοεγκλωβισμό σας στο κελλί της αυτοσωτηρίας σας ,τότε μπορούμε να κουβεντιάσουμε.Μέχρι τότε ασχοληθείτε με τα ψάρια του Πατριάρχη αφου ο πουριτανισμός σας και οι ενοχές που σας δημιουργεί δεν σας αφήνει να τα φάτε περ'ότι θα τα θέλατε.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ, ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΑΡΥΝΟΥΣΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ. ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΟΤΙ "Ο μικρός μαθητής της Ίμβρου δεν άλλαξε ψυχή, δεν χάλασε, δεν συνεθλίβη στις μυλόπετρες των μεριμνών, είναι ίδιος και απαράλλαχτος κι όταν φέρει το βαρύ φορτίο ενός οικουμενικού ποιμένα". ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΤΣΙ,ΝΟΜΙΖΩ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΑΥΤΑ:"ΒΛΕΠΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ".

Ανώνυμος είπε...

και εδω λειπει καποιο κειμενο παναγιωτη.\
απαιτω να μαθω γιατι δεν το δημοσιευσες.αμα πω να μην ξεναγραψω να εισαι σιγουροσ οτι περιπου 15 ατομα θα σταματησουν να βλεπουν το blog σου...
αλλα εκτος τουτου γιατι δεν δημοσιευεις τα σχολια όλα?
γιατι διαλεγεις οτι σου ειναι αρεστο και σε επαινει...

Related Posts with Thumbnails