Κυριακή 28 Μαΐου 2017

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ (;) ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟ ΔΙΟΝΥΣΗ ΦΙΡΦΙΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ.

π. Διονύσιος Φιρφιρής. Από τη σειρά "Σύμμεικτα" του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Πέμπτη 25-5-2017, στο Α' Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: "Ο Αγιορείτης Ιεροψάλτης Διακο-Διονύσης Φιρφιρής", την οποία διοργάνωσε το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. 
Άξια και επαινετή η πρωτοβουλία για την ημερίδα, καθώς ο αείμνηστος διακο – Διονύσης υπήρξε πραγματικά μέγας ψάλτης του 20ού αιώνα στο Άγιον Όρος και σφράγισε με την προσωπικότητά του τα ψαλτικά πράγματα του καιρού μας. 
Αυτό το οποία επισήμανα ήδη από την προαναγγελία της ημερίδας αλλά και διασταύρωσα μετά τη λήξη της, είναι ότι δεν έγινε καμία αναφορά στις εξαιρετικά σημαντικές ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε ο διακο – Διονύσης στο πρόγραμμα ηχογραφήσεων εκκλησιαστικής μουσικής του Μανόλη Χατζηγιακουμή. 
Μιλάμε για 30 ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι έχουν εκδοθεί από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων και μπορεί να δει κανείς αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΚΕΡΕ. Και βέβαια εκτός από τις ηχογραφήσεις τεράστια σημασία έχουν και τα όσα έχει γράψει ο Μανόλης Χατζηγιακουμής για την μοναδική περίπτωση του διακο – Διονύση. 
Ας δούμε το τεράστιο ηχογραφικό του διακο – Διονύση στο πρόγραμμα του Μανόλη Χατζηγιακουμή. 
Oι σπουδαιότερες (ηχογραφημένες) ερμηνείες του (όλες στην εκδοτική Σειρά "Mνημεία Eκκλησιαστικής Mουσικής") είναι: 1) Tο οκτάηχο Θεοτόκε Παρθένε του Πέτρου Mπερεκέτη, σε λαμπρή εκτέλεση και σε διπλή εκδοχή (Σώμα Πρώτο, Oκτάηχα, CD 4ο). 2) Tο απαράμιλλο, οκτάηχο επίσης, δοξαστικό Θεαρχίω νεύματι του Iακώβου πρωτοψάλτου, και πάλι σε διπλή εκδοχή (Σώμα Πρώτο, Oκτάηχα, CD 9ο). 3) Tο οκτάηχο θεοτοκίο Pόδον το αμάραντον Nικολάου πρωτοψάλτου Σμύρνης (Aρχείο, δύο στίχοι, ο α' και ο γ' ήχος, δημοσιευμένοι στην Aνθολογία Tρίτη). 4) Πολλοί Καλοφωνικοί Ειρμοί (Σώμα Δεύτερο, CD 6ο και 7ο, και Ανθολογία Πέμπτη, αρ. 1-4). 5) Δοξαστάριο του Iακώβου, πλήρης ο A' τόμος και εκλογές από τον B' (Σώμα Tρίτο, CD 1ο-22ο, και Ανθολογίες Έκτη και Έβδομη), πνευματικό και επιστημονικό γεγονός μέγιστο. Στο ίδιο Σώμα, στη συνέχεια και υπό τον τίτλο Εκλογή, CD 1ο-4ο, κυκλοφορούν συγκεντρωμένα τα ωραιότερα από το σύνολο των ηχογραφημένων Δοξαστικών. Tου πατρός Διονυσίου κυκλοφορούν επίσης 6 κασέτες (εκδόσεις της "Eλληνικής Bυζαντινής Xορωδίας", σήμερα και σε ψηφιακούς δίσκους), από τις οποίες οι αρ. 2-6 έχουν ηχογραφηθεί μέσα στα πλαίσια, και από τους συντελεστές, της εκδοτικής Σειράς "Mνημεία Eκκλησιαστικής Mουσικής" (με χορηγία και επιμέλεια του Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή). Ενδιαφέρουσα επίσης και μια ανθολόγηση (Σύμμεικτα Μέρος Β', Αγιορειτικά Απανθίσματα Α', CD 11o & 12o) από μέλη που ο ίδιος έψαλλε συχνά σε Πανηγύρεις και Ακολουθίες του Αγ. Όρους.
Όλα αυτά αποσιωπήθηκαν στην επιστημονική (;) ημερίδα του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν αυτό το έργο που αναδεικνύει την μοναδικότητα του διακο – Διονύση, όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα; Ασφαλώς όχι. Άρα, συνειδητό και, επομένως, μεγάλο το ολίσθημα.
Σε μια επιστημονική ημερίδα για τον διακο – Διονύση θα έπρεπε να υπάρχει ξεχωριστή ανακοίνωση για το ηχογραφικό αυτό έργο. Κι ακόμα σε μια επιστημονική ημερίδα θα έπρεπε να υπάρχει ανακοίνωση για την απίθανη ερμηνεία του διακο – Διονύση στο Δοξαστάριο του Ιακώβου Πρωτοψάλτου, το οποίο ηχογράφησε ολόκληρο (!) και εκδόθηκε από το ΚΕΡΕ του Μανόλη Χατζηγιακουμή. 
Λυπούμαι να πω ότι η ημερίδα του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. για τον μακαριστό Φιρφιρή ήταν μια επαρχιώτικη εκδήλωση, η οποία εξαντλήθηκε στην αναμνησιολογία και σε "ευσεβείς" φλυαρίες, και θα μπορούσε να έχει διοργανωθεί από ένα παράρτημα των Φίλων του Αγίου Όρους, αλλά όχι από ένα επιστημονικό ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails