Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ CD ΤΟΥ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Την Διακαινήσιμο Εβδομάδα του 2012, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή και επί δεκαετίες διευθυντή της, αείμνηστου Λυκούργου Αγγελόπουλου, πραγματοποίησε σειρά συναυλιών στο Βέλγιο και την Γερμανία. 
Η πρώτη συναυλία της περιοδείας της στην καρδιά της Ευρώπης έγινε την Πέμπτη 19 Απριλίου, στο κατάμεστο από το φιλόμουσο ακροατήριο μουσικολογικό κέντρο De Bijloke της πόλης της Γάνδης (Gand), μετά από πρόσκλησή του. 
Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άαχεν (Aachen) η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία έδωσε την δεύτερη συναυλία της, την Παρασκευή 20 Απριλίου, μετά από πρόσκληση του ιστορικού Ιερού Ναού. 
Η τρίτη συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Αββαείο Σαντ - Ρεμύ (Abbaye Notre – Dame de Saint –Remy à Rochefort), το Σάββατο 21 Απριλίου ενώ την επομένη, Κυριακή του Θωμά, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία έψαλε στον Καθεδρικό Ναό των Ταξιαρχών στις Βρυξέλλες, στην Θ. Λειτουργία που τέλεσε ο τότε Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμων. 


Παρουσιάζουμε σήμερα τον ψηφιακό δίσκο της συναυλίας στο Αββαείο Notre-Dame de Saint Remy στο Rochefort (γαλλόφωνο Βέλγιο). Η συναυλία αυτή ήταν μια σπάνια εμπειρία. Το Αββαείο είναι αυστηρό και κλειστό στον κόσμο. Άνοιξε τις πύλες του για να δεχθεί την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία και τον κόσμο που ήλθε για να την ακούσει, Έλληνες και Βέλγους. Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία ενθουσίασε το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο είχε γεμίσει το πανέμορφο Καθολικό του Αββαείου. Ιδιαίτερη στιγμή η απόδοση του ύμνου “Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε...” (ηχ. α') στα γαλλικά. 
Το γεγονός αυτό, πρωτοφανές στα χρονικά της Μονής, ηχογραφήθηκε και η ηχογράφηση αυτή κυκλοφορήθηκε σε cd από τη Μονή, το οποίο όμως είναι εκτός εμπορίου. 
Αυτός ο ψηφιακός δίσκος είναι και ο τελευταίος του Λυκούργου Αγγελόπουλου. 
Παραθέτουμε εδώ δείγματα από το ένθετο του δίσκου, καθώς και το περίφημο Κοινωνικό «Σώμα Χριστού μεταλάβετε…», σε ήχο γ’ και στο μέλος του Μανουήλ Δούκα Χρυσάφου, που εψάλη και στην συναυλία στο Αββαείο Notre-Dame de Saint Remy.


Σχετικές αναρτήσεις: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails