Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ο ΠΕΝΤΑΓΛΩΣΣΟΣ ΕΛΥΤΗΣ ΣΤΗΝ 14η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Η πεντάγλωσση έκδοση «Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!» του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού (εκδόσεις Ίκαρος) παρουσιάστηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στην 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. 
Για την ξεχωριστή αυτή έκδοση της πεντάγλωσσης ανθολογίας ποιητικού και πεζού λόγου του Οδυσσέα Ελύτη, μίλησαν η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Γιώργος Κουρουπός, καθώς και η καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Βουτυρά. Τη συζήτηση συντόνισε η φιλόλογος, κριτικός βιβλίων Λαμπρινή Κουζέλη. 
Η γενική γραμματέας του ΔΣ του Τελλογλείου, καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Αλεξάνδρα Βουτυρά, υπενθύμισε την επιτυχία της έκθεσης για τον Ελύτη πριν από ένα χρόνο στο Τελλόγλειο. Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό που το βιβλίο συνδέει λόγο, εικόνα και εικαστικό αποτέλεσμα κι ότι έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μουσική που σφραγίζει το έργο του Ελύτη παρατηρώντας ότι "ακόμη κι οι εικόνες του και οι πινελιές του παρόλο που δεν έχουν ήχο είναι σαν μια μελωδία, σαν να ακούς το χρώμα και τις πινελιές του". 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails