Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

"ΠΕΡΑ ΣΤΟ ΘΟΛΟ ΠΟΤΑΜΙ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΑΦΝΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ


Σαν σήμερα - 12 Μαϊου 1992 - "έφυγε" ο Νίκος Γκάτσος. 
Έτσι, παραθέτουμε - όλως ενδεικτικώς - το περίφημο τραγούδι "Πέρα στο θολό ποτάμι" από τον Μεγάλο Ερωτικό του Μάνου Χατζιδάκι.  
Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ευτύχησε να έχει ένα ποιητή για μεταφραστή στην Ελλάδα: τον μεγάλο Νίκο Γκάτσο. 
Θέατρο και ποίηση, λοιπόν. Ματωμένος Γάμος (1948), Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμα (1945), Περλιμπλίν και Μπελίσα (1960), θεατρικά έργα - ορόσημα του Λόρκα, ανεβασμένα στην Ελλάδα από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Ο Χατζιδάκις στον Μεγάλο Ερωτικό του (έργο 30, 1972), ενέταξε και το τραγούδι Πέρα στο θολό ποτάμι, από το έργο Περλιμπλίν και Μπελίσα. Η Φλέρυ Νταντωνάκη το ερμηνεύει εξαίσια στον δίσκο.
Εδώ αναρτούμε μια πολύ πρόσφατη ερμηνεία του τραγουδιού "Πέρα στο θολό ποτάμι", από την Δάφνη Πανουργιά, με την συνοδεία της ορχήστρας και την χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Ιλίου που διευθύνει ο συνθέτης Ιωσήφ Βαλέτ. 
Πρόκειται για ένα στιγμιότυπο από την εκδήλωση "Διαδρομές του Φεγγαριού", που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο Βασιλίσσης (Κτήμα Σερπιέρη), στο Ίλιον, την Τετάρτη 10 Μαϊου 2017. Πρωταγωνιστής το Μουσικό Σχολείο Ιλίου, που παρουσίασε ένα προσεγμένο αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο, με άξονα το φεγγάρι που τόσο ύμνησαν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails