Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ (ΦΩΤΟ)


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, στην Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο (1941-2014), Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ιδρυτή και χοράρχη της "Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας" και Πρωτοψάλτη – επί σειρά ετών – στον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου.
Ήταν η ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν ακριβώς τρία χρόνια από την εκδημία του.
Η  εκδήλωση διοργανώθηκε από το “Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον” (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος) και περιλάμβανε οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της Σωτηρίας Αδάμ (συνθέτις –μουσικολόγος) και της Στέλλας Αρκέντη (σκηνοθέτης – παραγωγός), οι οποίες είχαν συνεργαστεί με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο για την παραγωγή συνολικά εννέα εκπομπών που μεταδόθηκαν από τον «Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής» και αφορούσαν στο σημαντικό έργο του. 
Παρουσιάστηκε και ένα απόσπασμα συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπου ο Μακαριώτατος μιλάει για τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και το έργο του, λέγοντας επί λέξει: «Είναι ένα καύχημα της Εκκλησίας μας, είναι ένα απόκτημα της παραδόσεως μας, είναι ένα θησαύρισμα της παραδόσεως μας, είναι ακαταπόνητος. Εγώ είχα την ευλογία απ’ το Θεό να τον γνωρίσω απ΄τα νεανικά ακόμα χρόνια και να τον θαυμάζω…». 


Επίσης, από το αρχείο του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, προβλήθηκε ένα απόσπασμα από την μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στην Πάτρα το 2006, στο πλαίσιο του θεσμού «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», μετά από πρόσκληση του Θάνου Μικρούτσικου. Στην συναυλία αυτή η ΕΛ.ΒΥ.Χ. ερμήνευσε έργα των δύο μεγάλων της Βυζαντινής μουσικής, του Ρωμανού του Μελωδού και του Ιωάννη Κουκουζέλη. 
Ο Λιβανέζος Roni Bou Saba, θεολόγος, φιλόλογος και μαθητής για ένα διάστημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, αναφέρθηκε στην απήχηση του έργου του στον Λίβανο. Διαβάστε την ομιλία του εδώ
Στην εκδήλωση προσήλθαν τα αδέλφια του Λυκούργου Αγγελόπουλου, η κ. Αλεξάνδρα και ο κ. Άγγελος, μέλη της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, μαθητές του αειμνήστου δασκάλου και εκπρόσωποι της ευρύτερης μουσικής κοινότητας. 
Την παρουσίαση και την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Την αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας. 
φωτογραφίες: Παναγιώτης Αρβανίτης

Λυκούργος Αγγελόπουλος, Σωτηρία Αδάμ, Στέλλα Αρκέντη (φωτ. αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails