Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

ΜΝΗΜΗ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Σήμερα, Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από την εκδημία του αείμνηστου Λυκούργου Αγγελόπουλου (1941-2014), Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, ιδρυτή και χοράρχη της “Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας” και Πρωτοψάλτη – επί σειρά ετών – στον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου. 
Το “Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον” (υπεύθυνος: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος). θα πραγματοποιήσει και φέτος - είχε γίνει και πέρυσι τέτοιες μέρες - εκδήλωση τιμής και μνήμης, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 8 το βράδυ.  
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της Σωτηρίας Αδάμ (συνθέτις –μουσικολόγος) και της Στέλλας Αρκέντη (σκηνοθέτης – παραγωγός), οι οποίες είχαν συνεργαστεί με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο για την παραγωγή συνολικά εννέα εκπομπών που μεταδόθηκαν από τον «Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής». Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί και ένα απόσπασμα συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπου ο Μακαριώτατος μιλάει για τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και το έργο του. 
Επίσης, από το αρχείο του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, θα προβληθεί ένα απόσπασμα από την μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στην Πάτρα το 2006, στο πλαίσιο του θεσμού «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», μετά από πρόσκληση του Θάνου Μικρούτσικου. Στην συναυλία αυτή η ΕΛ.ΒΥ.Χ. ερμήνευσε έργα των δύο μεγάλων της Βυζαντινής μουσικής, του Ρωμανού του Μελωδού και του Ιωάννη Κουκουζέλη. 
Ο Λιβανέζος Roni Bou Saba, θεολόγος, φιλόλογος και μαθητής για ένα διάστημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, θα αναφερθεί στην απήχηση του έργου του στον Λίβανο. 
Την παρουσίαση και την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails