Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ ΣΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ


Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται ακριβώς τρία χρόνια από την εκδημία του αείμνηστου Λυκούργου Αγγελόπουλου (1941-2014), ιδρυτή και χοράρχη της “Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας”, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8 το βράδυ και διοργανώνεται από το “Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον”. 
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το αρχείο της Σωτηρίας Αδάμ (συνθέτις –μουσικολόγος) και της Στέλλας Αρκέντη (σκηνοθέτης – παραγωγός), οι οποίες είχαν συνεργαστεί με τον Λυκούργο Αγγελόπουλο για την παραγωγή συνολικά εννέα εκπομπών που μεταδόθηκαν από τον «Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής». Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστεί και ένα απόσπασμα συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, όπου ο Μακαριώτατος μιλάει για τον Λυκούργο Αγγελόπουλο και το έργο του. 
Επίσης, από το αρχείο του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, θα προβληθεί ένα απόσπασμα από την μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στην Πάτρα το 2006, στο πλαίσιο του θεσμού «Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006», μετά από πρόσκληση του Θάνου Μικρούτσικου. Στην συναυλία αυτή η ΕΛ.ΒΥ.Χ. ερμήνευσε έργα των δύο μεγάλων της Βυζαντινής μουσικής, του Ρωμανού του Μελωδού και του Ιωάννη Κουκουζέλη. 
Ο Λιβανέζος Roni Bou Saba, θεολόγος, φιλόλογος και μαθητής για ένα διάστημα του Λυκούργου Αγγελόπουλου, θα αναφερθεί στην απήχηση του έργου του στον Λίβανο. 
Την παρουσίαση και την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο υπεύθυνος του Συνόλου "Πολύτροπον", Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.
Την αφίσα της εκδήλωσης φιλοτέχνησε ο Ιωάννης - Πορφύριος Καποδίστριας
Υπενθυμίζεται ότι το “Πολύτροπον”, σε συνεργασία με το “Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου”, είχε πραγματοποιήσει και πέρυσι (16-5-2016), στον ίδιο χώρο, αφιέρωμα με θέμα: «Η συμβολή του Λυκούργου Αγγελόπουλου στη σύγχρονη λόγια ελληνική μουσική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails