Σάββατο 27 Μαΐου 2017

ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ


Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, στις 8.30 το βράδυ, στην Οικία Κατακουζηνού (Λεωφ. Β. Αμαλίας 4, 5ος όροφος, Σύνταγμα) θα πραγματοποιηθεί μια μουσική εκδήλωση που δεν είναι παρά μια μουσική ξενάγηση στην ιστορική οικία. 
Θα παρουσιαστούν έργα δημιουργών που σχετίστηκαν με το ζεύγος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, είτε στην Ελλάδα και μάλιστα στο συγκεκριμένο σπίτι της Λεωφόρου Αμαλίας, είτε στη Γαλλία, στο Παρίσι και στο Μονπελλιέ.
Εκπρόσωποι της περίφημης «γενιάς του ‘30» και πολλοί άλλοι πέρασαν από το διαμέρισμα του ζευγαριού που ήταν τόπος συγκέντρωσης για επιστήμονες, καλλιτέχνες, συγγραφείς, φιλοσόφους, ποιητές και γενικά πνευματικούς ανθρώπους της εποχής. Εκεί διάβασε αποσπάσματα από τον «Μέγα Ανατολικό» ο Ανδρέας Εμπειρίκος, εκεί έπαιξε πρώτη φορά στο παλιό Steinway του σπιτιού, τραγούδια από τον «Μεγάλο Ερωτικό» ο Μάνος Χατζιδάκις.
Η συναυλία αποτελεί μια ποιητική ανθολογία όσων συνδέθηκαν με την Οικία Κατακουζηνού, όπως των: Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Μυρτιώτισσας, Γιάννη Ρίτσου, Κοραλίας Θεοτοκά, Νίκου Καββαδία. Η ποίησή τους, μελοποιημένη από τους συνθέτες: Πέτρο Πετρίδη, Γιώργο Κουρουπό, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, Θάνο Μικρούτσικο, Μίκη Θεοδωράκη, Μαρίζα Κωχ, Νίκο Κυπουργό, Κωστή Κριτσωτάκη, Νέστορα Ταίηλορ, Δημήτρη Μηνακάκη.
Κι ακόμα, κλασικά κομμάτια αγαπημένων συνθετών του ζεύγους, όπως οι: Mozart, Puccini, Villa Lobos.
Συντελεστές:
Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι
Μάριος Καζάς, πιάνο
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, σχολιασμός
Η συγκεκριμένη συναυλία είναι επανάληψη αυτής που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  στις 23 Μαΐου 2017 στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού και οργανώθηκε από την Εταιρεία Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails