Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΟΙ "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ" ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ



Οι Χαιρετισμοί του Μίκη Θεοδωράκη, κυκλοφόρησαν πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1982 σε βινύλιο τότε. Το έργο συνέθεσε ο Θεοδωράκης από το 1978 έως το 1981 (Αθήνα - Βραχάτι - Παρίσι). Είναι σε στίχους της Αγγελικής Ελευθερίου και του Γιάννη Θεοδωράκη, ενώ ένα τραγούδι, το τελευταίο το δίσκου, το Χαίρε που παραθέτουμε και εδώ στο βίντεο, είναι σε στίχους του ίδιου του συνθέτη. Συμμετέχει η χορωδία της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου, της οποίας η συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη έχει αφήσει εποχή!
Το όλο έργο είναι πολύ απλά ένα αριστούργημα. Ο λυρισμός των δέκα τραγουδιών που περιλαμβάνει ο κύκλος συγκλονίζει....
Ο Θεοδωράκης εδώ δεν ακολουθεί τη γνωστή, αναγνωρίσιμη, θα λέγαμε, φόρμα των τραγουδιών, γι' αυτό στο ένθετο του cd ο μουσικός Andreas Brandes παρατηρεί: "Δεν ξέρω αν θα πρέπει να χαρακτηριστούν ακόμα και ως τραγούδια, δεδομένου ότι ξεπερνούν σε φόρμα και σε περιεχόμενο τα όρια ενός συνηθισμένου τραγουδιού". Η ενορχήστρωση είναι μαγική!
Ερμηνεύει θαυμάσια η Δήμητρα Γαλάνη, στην πρώτη και τελευταία συνεργασία της με τον Μίκη Θεοδωράκη. Για την ...περίεργη σχέση Γαλάνης - Θεοδωράκη δείτε εδώ. Ενώ γενικά για τους Χαιρετισμούς διαβάστε αναλυτικότερα εδώ.


Στην άκρη του καλοκαιριού
θα 'ρθώ να σ' ανταμώσω
το πέλαγο, τα κύματα
στα πόδια σου ν' απλώσω.

Χαίρε πέτρινο λουλούδι
με το χρώμα της φωτιάς
χαίρε κόκκινο τραγούδι
απ' το αίμα της καρδιάς.

Στην άλλη άκρη του καιρού
θα στήσω τη μορφή σου
με πίκρα και με λησμονιά
θα δέσω την ψυχή σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails