Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

"ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Αρμός, διοργανώνουν στην Αθήνα, το Σάββατο 9 Απριλίου 2011, στις 10.00 π.μ. ανοιχτή συζήτηση – ημερίδα με θέμα: "Ορθοδοξία και Πολιτική Θεολογία".

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο των εκδόσεων Αρμός (Μαυροκορδάτου 11).

Είναι γνωστό ότι από την αυταρχικής και συντηρητικής εμπνεύσεως δομική αναλογία μεταξύ θεολογίας και δικαίου, θεολογίας και πολιτικής, θαύματος και κατάστασης έκτακτης ανάγκης που καθιέρωσε ο Carl Schmitt, μέχρι την ανάδειξη και ενεργοποίηση στο σήμερα των πολιτικών διαστάσεων του Ευαγγελίου και των απελευθερωτικών κοινωνικών στοιχείων της χριστιανικής πίστης που εισηγούνται οι Johan Baptist Metz, Jügern Moltmann, Dororthee Soelle, καθώς και η λατινοαμερικάνικη θεολογία της απελευθέρωσης (Gustavo Gutiérrez, Leonardo Boff, Καμίλο Τόρρες, Αρχιεπίσκοποι Ντομ Χέλντερ Καμάρα και Όσκαρ Ρομέρο, Επίσκοπος Αντόνιο Φραγκόζο, π. Jon Sobrino, π. Ερνέστο Κάρντεναλ, κ. ά.), τι εν τέλει συνιστά τον πυρήνα της πολιτικής θεολογίας; Υπάρχει «πολιτική θεολογία» στο Βυζάντιο; Ποια η «πολιτική θεολογία» των Πατέρων της Εκκλησίας και των συγχρόνων ορθοδόξων θεολόγων; Γιατί πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν αναπτύχθηκε στην Ορθοδοξία «πολιτική Θεολογία», με την απελευθερωτική και ριζοσπαστική έννοια του όρου; Για ποιους λόγους δεν αναπτύχθηκε σε ορθόδοξο έδαφος το ρεύμα που είναι γνωστό υπό το όνομα «θεολογική ή χριστιανική αριστερά»; Αρκεί η καταγγελία του πλούτου, της ιδιοκτησίας, της τοκογλυφίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να μιλήσουμε για «πολιτική θεολογία» ή για «θεολογία της απελευθέρωσης» στους Πατέρες της Εκκλησίας;

Κύριος εισηγητής στην ημερίδα αυτή θα είναι ο Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης, Συντονιστής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτου Αγίου Σεργίου Παρισίων, ενώ στη στρόγγυλη τράπεζα που θα ακολουθήσει θα λάβουν μέρος με τοποθετήσεις και σύντομες εισηγήσεις οι:

Θάνος Λίποβατς, Ομ. Καθηγητής Πολιτικής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Επ. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Πειραιώς

Δημήτρης Μόσχος, Λέκτωρ Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Είσοδος ελεύθερη


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολυ για τον Δημητριαδος μας μιλας τελευταια βρε Παναγιωτη! παιζει τίποτε; αυτος ειναι Χριστοδουλικος. πως εσυ τον στηρίζεις τόσο!!!

Related Posts with Thumbnails