Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ



Η Διεθνής Αρκαδική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης παρουσίασε την έκδοση ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΧΑΙΑΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ, που πραγματοποιήθηκε από τις Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. Η έκδοση είναι αφιερωμένη στο Ναό της Αγίας Φωτεινής Μαντινείας, που αποτελεί πρωτοποριακή αρχιτεκτονική μαρτυρία σύγχρονου χαρακτήρα και μοναδικού ύφους, ξεπερνώντας τον πρόσκαιρο επιφανειακό εντυπωσιασμό μέσα από μεταφυσικούς συμβολισμούς (πρακτικά εφαρμοσμένους σαν απόσταγμα της οικουμενικής ελληνικής και της παγκόσμιας παιδείας και γνώσης), καθιστώντας το σημαντικό αυτό ελληνικό αρχιτεκτονικό μνημείο της Αρκαδίας, μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα από ειδικούς, αρχιτέκτονες, ιστορικούς και κριτικούς Τέχνης, διανοητές και καλλιτέχνες, περιέχονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά σε μια έκδοση και τεκμηριώνουν τη σημασία του ελληνικού αυτού αρχιτεκτονήματος, ως μνημείου πολιτισμού και έργου Τέχνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου 2011, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη, υπό την αιγίδα του Δήμου Τριπόλεως. Παρέστησαν ο Υπερπεφερειάρχης Δ. Ελλάδος κ. Νίκ. Αποστολόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρης νομού Αρκαδίας κ. Ευάγγ. Γιαννακούρας, ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην Υπουργός και Ευρωβουλευτής κ. Παρασκευάς Αυγερινός, ο Διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, και Κων. Γεωργακόπουλος ο τ. Νομάρχης Αρκαδίας κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τριπολιτών Αττικής κ. Φ. Τούντας κ.α. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού κα Εύη Μεντή και ο Πρόεδρος της ΔΑΕ κ. Σωτήριος Μπρέγιαννος.

Η παρουσίαση της έκδοσης έγινε από τον ομότιμο καθηγητή αρχιτεκτονικής του Α.Θ.Π. και αντ. μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Ακαδημίας Pontaniana της Νεαπόλεως Ιταλίας κύριο Νικόλαο Μουτσόπουλο με συντονίστρια την δημοσιογράφο και αρθρογράφο κυρία Ρίτσα Μασούρα και τον εμπνευστή και χορηγό της έκδοσης κύριο Νικόλαο Καλτεζιώτη, ενώ αποσπάσματα από τα κείμενα του βιβλίου απέδωσε ο ηθοποιός κ. Τρύφωνας Καρατζάς.


Με την ευκαιρία προβλήθηκε για πρώτη φορά ντοκιμαντέρ με ανέκδοτο υλικό με αφηγητή τον δημιουργό του Ναού αρχιτέκτονα κύριο Κώστα Παπαθεοδώρου σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Βάκρου, καθώς και ενημερωτικό υλικό από τις δραστηριότητες της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το ΔΣ της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας ανακήρυξε Επίτιμα Μέλη και ενέταξε στο Διεθνές Δίκτυο «ΑΡΚΑΔΙΑ» σε αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους, καθώς και της συμβολής τους στην προβολή των αρχών και αξιών του Αρκαδικού Ιδεώδους τον διακεκριμένο «δάσκαλο» της Αρχιτεκτονικής Καθηγητή Νικόλαο Μουστόπουλο, τον δημιουργό του Ναού της Αγίας Φωτεινής αρχιτέκτονα Κώστα Παπαθεοδώρου, και τον τριπολιτσιώτη επιχειρηματία με διεθνή δραστηριότητα κ. Αθανάσιο Γκλίνο.


Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΑΕ κ. Σωτήριος Μπρέγιαννος και ο Δήμαρχος Τριπόλεως κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, απένειμαν ειδικό κότινο αρκαδικής δρυός, στον Νικόλαο Καλτεζιώτη, εμπνευστή της έκδοσης, ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρο της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας, σε αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του στην πραγματοποίηση της έκδοσης και της διεθνούς προβολής της Αρκαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails