Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΓΟΥΡΖΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ


Mε έργα του Πατρινού Θεόφιλου Κάββουρα, της Κωνσταντίας Γουρζή, αλλά και των Eduard Franck και Johan Svendsen, εμφανίζονται τα σύνολα Δωματίου της Ορχήστρας Πατρών αύριο Τρίτη 5 Απριλίου στις 9.00 μ.μ στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου γιατί θα συμπράξω αύριο με μουσικούς της Ορχήστρας Πατρών (Βλαντισλάβ Ιβανόβ - βιολί, Σεργκιέϊ Σαντιούκ - βιολί, Σβετλάνα Χμούροβα - βιόλα, Βαγκινάκ Γκαλογιάν - βιολοντσέλο, Βιλέν Καραπετιάν - κοντραμπάσο) στην ερμηνεία του έργου της φίλης συνθέτριας Κωνστάντιας Γουρζή Ιερατική Ποίηση, ένα έργο με τρία μελοποιημένα ποιήματα των Μητροπολίτη Πέργης Ευαγγέλου και ιερομονάχου Συμεών αγιορείτου.

Με την Ορχήστρα Πατρών έχω συνεργαστεί από τα πρώτα της κιόλας βήματα στην Πάτρα, εδώ και μια εικοσαετία περίπου, και ως επιμελητής των εντύπων προγραμμάτων της και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της. Χαίρομαι γιατί μαζί μας θα συμπράξουν, επίσης, οι φίλοι μουσικοί Τάσος Σπηλιωτόπουλος (πιάνο) και Γιώργος Μπουρδόπουλος (κλαρινέτο).

Η συνθέτις και μαέστρος Κ. Γουρζή γράφει για το έργο της:

«Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος με παρότρυνε να διαβάσω τα κείμενα των Μητροπολίτη Πέργης Ευάγγελου Γαλάνη από την Κωνσταντινούπολη και του Ιερομονάχου Συμεών, με την ελπίδα να μελοποιήσω μερικά από αυτά, όπως και έγινε. Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα το 2007, σε πρώτη μορφή με πιάνο και φωνή. Κατόπιν το έργο μεταγράφηκε για κουαρτέτο εγχόρδων (ή ορχήστρα εγχόρδων), κλαρίνο, πιάνο και φυσικά με την φωνή του ψάλτη. Η ηχογράφηση έγινε το 2009 με κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο, ψάλτη και στη θέση του κλαρίνου ακούγεται ο ήχος του παραδοσιακού οργάνου νέι. Η σύνθεση αποτελείται απο τρία μέρη, όσα και τα ποιήματα. Πιστεύω ότι η βυζαντινή και η παραδοσιακή μουσική έχει μέλλον μπροστά της, αν την αποδεχθούμε σαν ένα κομμάτι της σημερινής πραγματικότητάς μας σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι σαν ιστορία που τίθεται μόνο στα μουσεία. Γι' αυτό λοιπόν ο στόχος στη σύνθεση αυτή ήταν να ενώσω ήχους από την βυζαντινή παράδοση, από την ελληνική δημοτική παράδοση μέσω του κλαρίνου και από την δυτική παράδοση μέσω του κουαρτέτου εγχόρδων και του πιάνου, φτιάχνοντας έτσι ένα καινούργιο μουσικό αποτέλεσμα. Ένα πάντρεμα ήχων ανατολής και δύσης».

Το πλήρες πρόγραμμα της αυριανής συναυλίας δείτε εδώ.

Το βίντεο συναυλίας μας στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με την Ιερατική Ποίηση της Κ. Γουρζή (1.4.2008) δείτε εδώ.

Η φωτογραφία είναι από την ίδια συναυλία (με το σύνολο opus21musikplus)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails