Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΣΙΛΙΑΝΟ


Απόψε στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς μια εκδήλωση για τον σπουδαίο έλληνα συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο. Με τη συμμετοχή ανθρώπων και δημιουργών που έχουν ασχοληθεί με το έργο του, το έχουν ερμηνεύσει, το έχει καταστήσει συνείδηση στους πολλούς φιλόμουσους, ιδιαιτέρως της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.


Tο Κυπριακό Οινομουσείο και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Κινύρας μας προσκαλούν απόψε στην παρουσίαση της βιβλιογραφικής εκδόσεως: “ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΣ - διαπασών – ένας διάλογος με τον Φράνσις Γκάυ”. Απόψε Τετάρτη 6 Απριλίου 2011, 8.15 μ.μ, στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα.

Το βιβλίο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΣ –διαπασών- ένας διάλογος με τον Φράνσις Γκάυ» του ελληνοκυπριακής καταγωγής μουσικολόγου-αρχιμουσικού Φράνσις-Νεκτάριου Γκάυ αφιερωμένο στον σπουδαίο μουσουργό Γιώργο Σισιλιάνο (1920-2005) περιέχει διαλόγους, υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, του συγγραφέα με τον Γ. Σισιλιάνο στην περίοδο 2003-05. Επίσης περιέχει αντίστοιχους διαλόγους με συγγενικά του πρόσωπα (τη σύζυγο και τον γιό του) και με τέσσερεις μουσικούς που ασχολήθηκαν με τη μουσική δημιουργία του, από πλευράς ερμηνείας (Γ. Δεμερτζής, Ν. Τσούχλος, Δ. Αγραφιώτης και Α. Παναγιωτόπουλος).

Μέσα από τις αφηγήσεις τους αποκαλύπτεται ο δημιουργός αλλά και ο άνθρωπος Γ. Σισιλιάνος ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του ευλαβικά στη μουσική, στον στοχασμό και στη διακονία της Τέχνης ως αντανάκλαση του έσω κόσμου.

Το πρόγραμμα της εκδηλώσεως περιλαμβάνει καλωσόρισμα από το Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελο Δεληβορριά, χαιρετισμούς από: τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωσήφ Ιωσήφ, την ιδρύτρια του Κυπριακού Οινομουσείου και του Πολιτιστικού Οργανισμού Κινύρα, συνθέτρια Αναστασία Guy, εκ μέρους των Εκδοτών, τον Πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών, Θεόδωρο Αντωνίου, και από τον Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο. Θα μιλήσει, επίσης, για το βιβλίο του ο μουσικολόγος Φράνσις Γκάυ και θα γίνει παρουσίαση της εκδόσεως από τον μουσικογράφο Θωμά Ταμβάκο, με την εισήγηση του θέματος «Γιώργος Σισιλιάνος – ο Συνθέτης και ο Άνθρωπος», με παράλληλη προβολή διαφανειών από την έκδοση.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τα έργα του Γιώργου Σισιλιάνου: - “Οκτώ παιδικές μινιατούρες”, για πιάνο, έργο 23, με την Ελισάβετ Κουναλάκη (πιάνο), - Σονάτα για βιολί και πιάνο, έργο 45, - “Παντούμ” για πιάνο, βιολί και βιολοντσέλο, έργο 46, με τους Γιώργο Δεμερτζή (βιολί), Ερμή Θεοδωράκη (πιάνο) και Άγγελο Λιακάκη (βιολοντσέλο).

Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή δεξίωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία του Γιώργου Δεμερτζή με τον Φράνσις Γκάυ για τη δουλειά του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου πάνω στη μουσική δωματίου του Γ. Σισιλιάνου διαβάστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails