Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου βρίσκεται ακριβώς πίσω από το ναό του Αγίου Διονυσίου, στη νέα πτέρυγα της Μονής του Αγίου. Το κτίριο αυτό εμπνεύστηκε, σχεδίασε και εκτέλεσε μέσα σε 26 μόλις μήνες ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος. Το 2000 έγιναν με επισημότητα τα εγκαίνια του Μουσείου και της νέας πτέρυγας από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ' και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Το Μουσείο είναι πραγματικά λαμπρό! Κυριαρχεί το μάρμαρο και το χρυσό. Το στήσιμο των εκθεμάτων απηχεί σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις. Εκτίθενται εικόνες, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια, όλα μεγάλης ιστορικής αξίας! Μεταξύ αυτών και τα άμφια του Αγίου Διονυσίου.
Για το Μουσείο μπορείτε να διαβάσετε ένα κατατοπιστικότατο άρθρο της αρχαιολόγου Ζωής Μυλωνά στην ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου.


Πριν την κυρία είσοδο του Μουσείου σύγχρονες ψηφιδωτές συνθέσεις κοσμούν τον χώρο. Η σκάλα οδηγεί στο επίσης εξαιρετικό αρχονταρίκι της Μονής και την μεγάλη Τράπεζα, η οποία χωράει εκατοντάδες ανθρώπους.








Σήμερα ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος ξενάγησε στο Μουσείο τον Σεβ. Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από χθες, προκειμένου να συμμετάσχει - γιά πρώτη φορά - στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου.


Έξω ακριβώς από το Μουσείο ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος συνομίλησε το πρωί με Κύπριους προσκυνητές, που ήλθαν στο νησί με αφορμή και την αυριανή άφιξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Ο ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ...ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΡΗΛΘΕΝ...ΙΔΟΥ ΚΑΙΝΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΕΓΟΝΕ!!! ΟΘΕΝ ΔΟΞΑΝ ΠΡΟΣΟΙΣΩΜΕΝ ΘΕΩ ΚΑΙ ΥΜΝΟΝ ΑΝΑΜΕΛΨΟΜΕΝ ΕΠΙ ΤΗΝ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΟΣ ΜΕΤΑΘΕΣΙΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Related Posts with Thumbnails