Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

ΤΑ "ΜΠΑΣΙΜΑΤΑ" ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Με μιαν εξόχως κατανυκτική λειτουργική σύναξη στον απαστράπτοντα και λουλουδιασμένο Ναό του Πολιούχου της Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου ολοκληρώθηκαν σήμερα οι παντεπίσημοι εορτασμοί για τη Μετακομιδή του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου της Ανεξικακίας Διονυσίου του θαυματουργού από τα νησιά των Στροφάδων στη Ζάκυνθο, το 1717.
Πρόκειται για τα λεγόμενα "μπασίματα", δηλαδή την απόδοση της μεγάλης αυτής τριήμερης εορτής, η οποία άρχισε το πρωί της 23ης Αυγούστου. Τούτο σημαίνει, ότι, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και σύμφωνα με το Τυπικό της τοπικής Εκκλησίας, στις 11 π.μ. ακριβώς, λιτανεύτηκε το ιερό Σκήνωμα του Αγίου μας τρις εντός του ασφυκτικά γεμάτου από πιστούς και προσκυνητές Ναού, υπό τους συγκινητικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακυνθίων (από το γυναικωνίτη) και τα ψάλματα των καλλίφωνων Χορών, κατά το ιδιάζον εκκλησιαστικό μέλος του νησιού. Τέλος, μετά από μια δέηση μπροστά στον Άγιο, εναποτέθηκε στην αργυρή Λάρνακά του.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στο οποίο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Καμερούν κ. Γρηγόριος και οι Επίσκοποι Μαραθώνος κ. Μελίτων, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Ζάμπιας κ. Ιωακείμ. Ομίλησε επίκαιρα ο Μητροπολίτης Καμερούν.
Το μεσημέρι παρετέθη επίσημο γεύμα στην μεγάλη Τράπεζα της Μονής, για όλους όσοι συνέβαλαν στα της πανηγύρεως (Επιτροπή εορτασμών, ψάλτες, προσωπικό) και φυσικά για τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και άλλους κληρικούς που βρέθηκαν στη Ζάκυνθο για να συνεορτάσουν με τους ντόπιους τον Άγιο Διονύσιο. Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails