Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

ΤΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ

Κυριακή 27 Ιουλίου το πρωί, στίφη πιστών ανεβαίνουν στο λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο του Κιέβου. Εκεί θα τελεσθεί το ιστορικό συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πατριάρχη Ρωσίας κ. Αλεξίου, με τη συμμετοχή και των Αρχιεπισκόπων Αθηνών κ. Ιερωνύμου και Τιράνων κ. Αναστασίου. Οι πιστοί κρατούν ουκρανικές σημαίες. Το συλλείτουργο είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για τα 1020 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων στο Κίεβο.

Ο κόσμος πολύς, πλημμυρίζει τους γύρω χώρους. Τα μέτρα ασφαλείας πολύ αυστηρά. Οι αστυνομικές δυνάμεις κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.

Πάνω στο λόφο, καθώς ανατέλλει ο ήλιος, παρά τα σύννεφα, αναδεικνύεται το τεράστιο μνημείο του Αγίου Βλαδιμήρου, του εκχριστιανιστού των Ρως.

Οι προετοιμασίες για το υπαίθριο συλλείτουργο των Προκαθημένων έχουν αρχίσει από τα χαράματα. Πλήθος αρχιερέων, ιερέων και μοναχών, αλλά και τεχνικών της τηλεόρασης, που θα μεταδώσουν απευθείας το συλλείτουργο και στην Ελλάδα! Όλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή.

Με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τον δάσκαλο Λυκούργο Αγγελόπουλο φθάνουμε στον λόφο μιάμιση ώρα πριν την άφιξη των Προκαθημένων, προκειμένου να πάρουμε τις θέσεις μας και να ρυθμιστούν οι τελευταίες ηχητικές λεπτομέρειες για την άρτια μετάδοση.
Η μεγάλη στιγμή της αφίξεως Βαρθολομαίου και Αλεξίου φτάνει. Οι δύο Προκαθήμενοι φορούν αρχιερατικούς μανδύες και διασχίζουν την απόσταση από τα αυτοκίνητά τους μέχρι τον χώρο όπου θα τελεσθεί η Θ. Λειτουργία, επευφημούμενοι και ευλογούντες τον λαό. Κατά τον "καιρό" και την ένδυση των δύο Ιεραρχών ψάλλουμε την φήμη "Τον δεσπότην και αρχιερέα" και το "Άνωθεν οι προφήται..." στα παραδεδομένα μέλη.

Η Θεία Λειτουργία τελείται, ως είναι φυσικό, σε ελληνικά και ρωσικά. Δύο χορωδίες, εμείς και μια ρωσική, εναλλάσσονται. Το Ευαγγέλιο και στις δύο γλώσσες. Ο Μέγας Αρχιδιάκονος κ. Μάξιμος το εκφωνεί υποδειγματικά, κατά τον πατριαρχικό τρόπο. Ο ηλικιωμένος αρχιδιάκονος του Ρωσίας το απαγγέλλει υποβλητικά, ως βαθύφωνος που είναι. Η Αγία Αναφορά στα ελληνικά. Ψάλλουμε τα "Πατριαρχικά" Λειτουργικά στο κλιτόν ύφος και το "Άξιον εστι..." στον β' ήχο, κατά την τάξιν.
Πρώτος τη τάξει ιερεύς ο Αρχιγραμματεύς της Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος. Λειτουργεί και ο ρωσομαθής πατριαρχικός διάκονος Βησσαρίων, ο οποίος φροντίζει για την δίγλωσση ομαλή ροή του συλλείτουργου.

Την ώρα του Κοινωνικού, όπου μεταλαμβάνουν 80 περίπου επίσκοποι και δεκάδες ιερείς και διάκονοι, ψάλλουμε δύο κοινωνικά "Αινείτε τον Κύριον..." στον ήχο της εβδομάδος (πλ. α'): Το μοναδικόν σωζόμενον του μαΐστορος Ιωάννου του Κουκουζέλους και ένα ακόμα του Γερμανού Νέων Πατρών. Τα μέλη μπορείτε να ακούσετε στο Αναλόγιον.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσεφώνησε τους Προκαθημένους ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Βλαδίμηρος και ακολούθησαν ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και του Πατριάρχου Ρωσίας κ. Αλεξίου. Τα όσα ειπώθηκαν από τους Προκαθημένους λίαν σημαντικά και ενδεικτικά ενός καλού κλίματος μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Η ένταση που υπήρχε τις τελευταίες μέρες έδωσε τη θέση της σε ευχαριστίες και εγγυήσεις για ενότητα! Ας ελπίσουμε πως κάτι καλό θα προκύψει, που θα διαρκέσει.

Από το λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου η θέα είναι μαγευτική, τουλάχιστον... Ο Δνείπερος σε όλο του το μεγαλείο απλώνεται μπροστά μας. Πολύ πράσινο! Μου κάνει εντύπωση το πράσινο που συναντώ παντού στο Κίεβο! Γιατί στην Ελλάδα πάσχουμε από την έλλειψή του και μάλιστα στις πόλεις.


Η αποχώρηση, πανηγυρική επίσης, των Προκαθημένων. Φεύγουμε τελευταίοι, οπότε πρόλαβα μια φωτογραφία υπό την ...σκέπη του Αγίου Βλαδιμήρου.
Τα όσα γράφω εδώ αναγκαστικά είναι άκρως περιληπτικά. Χρειάζεται ένα εκτενές άρθρο για το ιστορικό αυτό γεγονός. Αν βρω ποτέ χρόνο...


4 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Εξαίσια η ανταπόκριση! Ευτυχώς, από το πανταχού παρόν Ιστολόγιό σου μάθαμε τα τόσα και τόσα Αίσια του ιστορικού αυτού ταξιδιού. Διότι, εάν περιμέναμε από αλλού, απλώς την... βάψαμε...

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα κι εκεί η χορωδία του κ. Αγγελόπουλου; Τι έγινε; Πεθάνανε οι άλλοι σπουδαίοι ψάλτες [και χορωδίες] απ' την Ελλάδα; Νομίζω μάλιστα ότι ο εν λόγω κύριος δεν ψάλλει κατά το πατριαρχικό ύφος. Ή κάνω λάθος;

Ανώνυμος είπε...

Το ερώτημά σου, ανώνυμε 12:50μμ
είναι υπαρξιακό! Καλά κάνεις και αναρωτιέσαι.
Υπάρχουν άλλοι; Ή πεθάνανε;;;

Ανώνυμος είπε...

αγαπητοί, δεν νομίζω να πεθάναν άλλοι σπουδαίοι ψάλτες, καλλίφωνοι, χοράρχες κ.λ.π. Απλά δεν έχουν τα "μέσα" και τις "γνωριμίες" για να μπορούν να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις.
Υ.Γ. "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη".

Related Posts with Thumbnails