Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ!


Μόλις ανακοινώθηκε η ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, βγήκαν οι γνωστοί «πεσσιμιστές», Ρωσόφιλοι, σφόδρα αντιπατριαρχικοί, ανθέλληνες στην ουσία, να μειώσουν το γεγονός. Όμως, φίλοι μου, αυτό δεν γίνεται, όσο κι αν το θέλουν τινές. Εξηγώ για τους καλοπροαίρετους:
1. Είναι η πρώτη φορά που το Οικουμενικό Πατριαρχείο στρέφεται κατά της Άγκυρας στα διεθνή δικαστήρια διεκδικώντας τα δικαιώματά του - και στην προσπάθειά του αυτή χρησιμοποίησε Έλληνες και Τούρκους δικηγόρους.
2. Η απόφαση υπέρ του Πατριαρχείου ελήφθη με ομοφωνία - επτά δικαστές στους επτά- ενώ ο Τούρκος δικαστής όχι μόνο δεν ζήτησε την εξαίρεσή του από την υπόθεση (κάτι που συνηθίζεται) αλλά ψήφισε κατά της χώρας του.
3. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία πέτυχε την καταδίκη της Τουρκίας για την καταπάτηση της ακίνητης περιουσίας του, που άρχισε να συντελείται από τη δεκαετία του 1930.
4. Με την απόφασή του το Δικαστήριο τονίζει τις επιφυλάξεις του για τον βακουφικό νόμο του 1935, στον οποίο στηρίζεται το τουρκικό κράτος για να καταπατά ρωμαίικα και άλλα μειονοτικά ακίνητα στη χώρα. Έτσι, η χτεσινή απόφαση δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, εάν το Πατριαρχείο ή κάποιος άλλος θιγόμενος προσφύγει στο Δικαστήριο για άλλα καταπατηθέντα ακίνητα (αφού φυσικά εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα της Τουρκίας).
5. Η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι «το Δικαστήριο αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι απλώς μπορεί να έχει ιδιοκτησία - κινητή και ακίνητη - στην Τουρκία αλλά και ότι τα δικαιώματά του προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο», όπως τόνισε χθες ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος.
Απ’ όλα τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ο καθείς την σημασία της απόφασης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα μείνει στην ιστορία ως ο Πατριάρχης που έσυρε την Τουρκία στα διεθνή δικαστήρια και δικαιώθηκε! Αυτό δεν αμφισβητείται.
Φωτό (Ν. Μαγγίνα): Ο Πατριάρχης τελεί τρισάγιο στο Κοιμητήριο της Μονής του Βαλουκλή για τα θύματα των «Σεπτεμβριανών».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΘΑΝΑΤΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΤΡΙΣΑΓΙΟΥ....ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΩΝ...
Ο.μ.

Anastasios είπε...

Μεγάλη νίκη του σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο άξιος Πατριάρχης του Γένους μας αξίζει το σεβασμό, την αγάπη και την τιμή μας, για την πλούσια και αποτελεσματική δραστηριότητά του. Είμαστε όλοι οι Έλληνες Ορθόδοξοι κοντά του, δίπλα του και συμπορευόμαστε μαζί του.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω πως υπάρχουν Έλληνες που πολεμούν το Πατριαρχείο! Και να κατηγορούν και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ως φιλοπατριαρχικό! Τι θέλουν; Να είμαστε εχθροί του Πατριαρχείου;

Related Posts with Thumbnails