Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Φ Ω Ν Η  Δ Ρ Υ Ο Σ 
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ 
ΛΥΡΙΚΟ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΟ ΔΡΑΜΑ εμπνευσμένο από το μαντείο της Δωδώνης 
ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 
Την Τετάρτη 22 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση το νέο έργο του Γιώργου Κουρουπού « Φωνή Δρυός». Ένα ιδιαίτερο λυρικό τελετουργικό δράμα εμπνευσμένο από το μαντείο της Δωδώνης. 
Μιλώντας για τη γέννηση της ιδέας ο Γιώργος Κουρουπός λέει: 
«Στη Δωδώνη ένιωθα πάντοτε το μεγαλείο του θεάτρου και την υποβολή του γύρω τοπίου. Όταν την άνοιξη του 2012, με την ευκαιρία μιας επίσκεψης του σωματείου “Διάζωμα” στα Ιωάννινα, επισκεφθήκαμε το νέο Μουσείο της πόλης και το θέατρο της Δωδώνης, τότε είχα την αληθινή αποκάλυψη της σημασίας του Μαντείου. Έμεινα έκπληκτος στη θέα των μολύβδινων πινακιδίων με τα απτά προαιώνια ερωτήματα των ανθρώπων στους θεούς, που μόνον αυτοί μπορούν να προβλέψουν το μέλλον και να το αποκαλύψουν στους θνητούς μέσω των ιερέων τους. Η διαδικασία της μαντικής λειτουργίας η σημασία των φυσικών ήχων, ως φορέων των πολύτιμων απαντήσεων, που η Ιέρεια- Πελειάς αποκωδικοποιούσε με προκάλεσε να αναπαραστήσω νοητά- και προφανώς, ως συνθέτης, μουσικά-αυτή την ηχητική και πλήρη νοημάτων πανδαισία. Επιθυμία μου δεν ήταν να αναπαραστήσω τη αρχαία τελετή χρησμοδότησης, αλλά να εκμεταλλευτώ το ηχητικό της υπόστρωμα ως βάση για μια νέα μορφή μουσικής τελετουργίας, με στόχο την ανίχνευση της προαιώνιας προσπάθειας της ανθρωπότητας να προβλέψει το μέλλον, να αποσπάσει μια απάντηση παρηγοριάς κι ελπίδας- έστω κι ενός σήματος κινδύνου- στα βασανιστικά ερωτήματα του καθ’ ενός μας, που, όπως καταμαρτυρούν τα πινακίδια της Δωδώνης, δεν άλλαξαν από τον Όμηρο έως σήμερα.» 
Το έργο στην πρώτη εκτέλεση ερμηνεύουν: 
Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο 
Τάσος Αποστόλου, μπάσος 
Ιουλίτα Ηλιοπούλου, αφηγήτρια 
Παίζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη 
Εικαστική επιμέλεια: Τάκης Μαυρωτάς 


Στο πρώτο μέρος της βραδιάς που φέρει τον γενικό τίτλο «ΓΗ και ΘΑΛΑΣΣΑ» παρουσιάζεται το έργο του Γιώργου Κουρουπού Ο Δ Υ Σ Σ Ε Ι Α. 
Πρόκειται για τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού από το μπαλέτο του John Neumeier «Οδύσσεια», που παρουσιάζεται πρώτη φορά αυτόνομη στο σύνολό της, ως μουσική σουίτα. 
Η «Οδύσσεια» βασίζεται στο Ομηρικό έπος. Ακολουθεί την αφήγηση των διαφορετικών επεισοδίων από το μακρύ ταξίδι του Οδυσσέα, μετά τον Τρωικό πόλεμο, αποτελώντας συνάμα ένα εσωτερικό ταξίδι αυτοκάθαρσης. «Ο Οδυσσέας -σύμφωνα με τον John Neumeier- μπορεί να επιστρέψει μόνον σαν ολοκληρωμένος άνθρωπος». 
Το μπαλέτο του John Neumeier, σε μουσική του Γιώργου Κουρουπού παρουσιάστηκε ως συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Κρατικής Όπερας του Αμβούργου, στο Μέγαρο (1995), στην Κρατική Όπερα του Αμβούργου (1995-96), στο Royal Theater στην Κοπεγχάγη (2002) και σε πολλές άλλες χώρες και αποτελεί αναμφίβολα μία ιδιαίτερη στιγμή της πορείας του συνθέτη. 
Παίζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. 
Συμμετέχουν: 
 Άρτεμις Μπόγρη, σοπράνο 
Τάσος Αποστόλου, αφηγητής 
Ανάμεσα από τα μουσικά μέρη ακούγονται αποσπάσματα από την Ομηρική Οδύσσεια, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails