Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΖΕΙ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΒΑΚΟΥ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στις 29 Απριλίου 2016 ανακοινώθηκε ότι καλύτερος μουσικός του κόσμου για το 2017 ανακηρύχθηκε ο βιολιστής Λεωνίδας Καβάκος. Η διάκριση ήρθε από τη Δανία μέσω του κορυφαίου μουσικού βραβείου της χώρας, Leonnie Sonning Music Prize. 
Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο στον χώρο της κλασικής μουσικής, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή που έχει φθάσει σε υψηλή διεθνή αναγνώριση στον τομέα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη απονομή του βραβείου αυτού το 1959, έγινε στον μεγάλο συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκυ. Έκτοτε το έχουν λάβει ονόματα όπως οι Sir Simon Rattle, Sir John Eliot Gardiner, Pierre Boulez, Mstislav Rostropovich, Miles Davis, Dietrich Fischer-Dieskau, Benjamin Britten και Leonard Bernstein. 
Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο πέμπτος βιολιστής που κερδίζει αυτό το βραβείο. Οι τέσσερις προηγούμενοι ήταν τεράστιοι σολίστ του 20ού αιώνα: ο Yehudi Menuhin (1972), ο Isaac Stern (1982), ο Gidon Kremer (1989) και η Anne-Sophie Mutter (2001). 
Εδώ και ένα χρόνο γνωρίζουμε την ξεχωριστή αυτή τιμητική διάκριση για τον «δικό μας» Λεωνίδα Καβάκο. Δεν είναι λίγο να αναγνωρίζουν πανηγυρικά οι ξένοι έναν έλληνα ως τον καλύτερο μουσικό του κόσμου για το 2017! Το βραβείο απονεμήθηκε με συναυλία – και σολίστ φυσικά τον Λεωνίδα Καβάκο – την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 στο Concert House, DR Byen. 
Στην Ελλάδα ποια η απήχηση του γεγονότος; Καμία! 
Οι πολιτικοί μας και τινες μεγαλοσχήμονες λένε κατά καιρούς παχιά λόγια για το «γερό χαρτί» της χώρας που είναι ο πολιτισμός, τον οποίο πρέπει να "εξάγουμε"(!). Και έρχονται οι ξένοι και ανακηρύσσουν τον Καβάκο ως τον the best παγκοσμίως και η πατρίδα …κοιμάται… 
Θα έπρεπε η χώρα για το 2017 να ζει σε ρυθμούς …Καβάκου! Και θα έπρεπε να διοργανώσει τέτοια καλλιτεχνικά γεγονότα που να προσελκύσουν το διεθνές ενδιαφέρον. Γιατί ο Καβάκος είναι κορυφαίος σολίστ στο βιολί, αλλά είναι και μαέστρος, αφού στις 20 Οκτωβρίου 2016 διηύθυνε την περίφημη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης! Ο πρώτος έλληνας μαέστρος μετά τον μυθικό Δημήτρη Μητρόπουλο! Οι εφημερίδες έγραφαν μετά από αυτή την συναυλία ότι «η χρονιά του Λεωνίδα Καβάκου στη Νέα Υόρκη μόλις ξεκίνησε!» 
Στην Ελλάδα η χρονιά Καβάκου μάλλον δεν θα ξεκινήσει ποτέ… Ίσως γιατί ξεκινάει – φευ! - η δεσποτεία Κιμούλη…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails