Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ


Σαν σήμερα, πριν 21 χρόνια, στις 18 Μαρτίου 1996, αναχώρησε για τ' άστρα ο ποιητής της Ιδιωτικής Οδού, ο Οδυσσέας Ελύτης. 
Μνημονεύουμε τον ποιητή εξαιρέτως σήμερα, παραπέμποντας σ' αυτήν θαυμάσια πεντάγλωσση ανθολογία του, που επιμελήθηκε η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, με αφορμή τα 20χρονα από την κοίμηση του Ελύτη, και αναδεικνύει την οικουμενικότητά του.
Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου έδωσε προ ημερών μία μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" της Κύπρου, όπου μίλησε, μεταξύ πολλών άλλων, και για την καινούρια έκδοση: «“Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!” του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος. Είπε συνοπτικά: 
"Πρόκειται για πορτρέτο του ποιητή, για μια σύντομη και ουσιαστική περιπλάνηση στον αυτοβιογραφικό και δοκιμιακό λόγο του Ελύτη, μαζί με μία ανθολόγηση χαρακτηριστικών ποιητικών μονάδων που ιχνογραφούν στα μάτια του μυημένου ή και κυρίως του αμύητου αναγνώστη, τις ποιητικές του αρχές, το αξιακό του σύστημα. Εικαστικά έργα του ποιητή, τέμπερες και συνεικόνες, φωτογραφικό υλικό, κοσμούν την έκδοση, που περιλαμβάνει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τον ήχο της ποίησης. Απαγγελίες, μουσικές συνοδείες παράλληλα με τον λόγο, αλλά κυρίως μελοποιημένη ποίηση του Ελύτη από τον Γιώργο Κουρουπό, αποτυπώνονται στα δύο cds που περιλαμβάνει. Πρόκειται για μια σπουδαία μελοποίηση, που επιτυγχάνει να προσφέρει όλη την απόλαυση του ευφρόσυνου λυρικού ακούσματος μέσα από γοητευτικά τραγούδια, αλλά και να δείξει τη βαθιά σχέση λέξης και μουσικής φράσης, κι έτσι να οδηγήσει τον ακροατή βαθύτερα στη μαγεία του ποιητικού κόσμου. Παράλληλα, όλο αυτό το υλικό ποιητικού και πεζού λόγου μεταφέρεται σε τέσσερις άλλες γλώσσες. Μεταφράσεις σε αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά περιλαμβάνονται σ’ αυτή την πεντάγλωσση ανθολογία."
Παραθέτω στη συνέχεια ένα ηχητικό όπου η Ιουλίτα Ηλιοπούλου είναι καλεσμένη στην πολιτιστική εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος "Μπλε σαν πορτοκάλι", και συζητά με τον Γιώργο Γιανναράκο και τη Μαίρη Βενέζη για την πεντάγλωσση ανθολογία.
Κι ακόμα ένα μαγικό τραγούδι του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Ελύτη: η περίφημη, πια, "Πεντάμορφη στον κήπο", με τον μεγάλο Σπύρο Σακκά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails