Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Κάποιος ιερέας από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας απάντησε στον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Νάξου Νικόλαο, ο οποίος είχε σχολιάσει την «αντι – Ρωμαιοκαθολική» εγκύκλιο του Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά που εξέδωσε με αφορμή την Κυριακή της Ορθοδοξίας. 
Ο …αιρεσιολόγος ιερέας φαίνεται – από όσα γράφει – ότι ξεχνά (;) σε ποια Εκκλησία ανήκει. Ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδος η οποία: 
1. Συμμετέχει ανελλιπώς στον επίσημο θεολογικό διάλογο με τους Ρωμαιοκαθολικούς. 
2. Υπέγραψε τα σχετικά με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας. 
3. Έχει επαφές σε πολλά επίπεδα με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (Αποστολική Διακονία, μεταφορά λειψάνων από την Δύση στην Ελλάδα, υποτροφίες ορθοδόξων για σπουδές σε Πανεπιστήμια του Βατικανού, κ.α. πολλά). 
4. Δέχθηκε – ήδη από το 1964, ως απόρροια του θεολογικού διαλόγου – επιστροφή λειψάνων από το Βατικανό, κατόπιν βέβαια σχετικών αιτημάτων που υπέβαλε προς την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. 
5. Συνεργάζεται με το Βατικανό για θέματα Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού). 
6. Επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ο Σύρου Δωρόθεος, συνεργάζονται αρμονικά με τους Ρωμαιοκαθολικούς που βρίσκονται στην επαρχία τους. 
7. Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος συναντήθηκαν με τον Πάπα (ο μακαριστός Χριστόδουλος με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και με τον Πάπα Βενέδικτο – ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον πάπα Φραγκίσκο). 
Αυτά τα εντελώς ενδεικτικά, ως υπομνηστικά μιας πραγματικότητας που μάλλον θέλει να ξεχνά ο Αιτωλοκαρνάνας κληρικός και όχι μόνον αυτός.
Π.Α.Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails