Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

“Αλήθειες για το Προσφυγικό” από τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη στο «Αληθώς» της Ζακύνθου


Το Κέντρο Λόγου "Αληθώς" στο Μπανάτο της Ζακύνθου, που εμπνεύστηκε και υλοποιεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα ο ποιητής π. Παναγιώτης Καποδίστριας, συνεχίζει ακάθεκτο για πέμπτη χρονιά. 
Έτσι, παρά το δριμύ κρύο, ευάριθμοι ευαίσθητοι Ζακυνθινοί, άνθρωποι της τοπικής Εκκλησίας, των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Δημοσιογραφίας και του Μόχθου συνάχτηκαν το βράδυ της Κυριακής, 24ης Ιανουαρίου 2015, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω και άκουσαν και είδαν συγκλονιστικές αλήθειες για το Προσφυγικό από τον δημοσιογράφο Γιώργο Γεωργιάδη.  
Αυτή η 6η εκδήλωση του ε΄ κύκλου του Μορφωτικού Κέντρου Μπανάτου «Αληθώς», ήταν αφιερωμένη στο οξύτατο πρόβλημα του καιρού και του τόπου μας, το Προσφυγικό. 
Παρών ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος (απουσιάζοντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄), ενώ στο τέλος έφθασε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς. 
Φιλοξενούμενος της βραδιάς ήταν ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής και ενεργός πάντα δημοσιογράφος κ. Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος, συνεπικουρούμενος από αφοσιωμένους συνεργάτες του στην τοπική τηλεόραση, παρουσίασε με επάρκεια το εν λόγω καυτό θέμα, υπό τον γενικό τίτλο: “ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ. Μαρτυρίες, φωτογραφίες και βίντεο από τη σκληρή πραγματικότητα των ημερών μας, όπως την ζει ένας ρεπόρτερ”. 


Ο έμπειρος δημοσιογράφος, ενώ διάνθιζε τον λόγο του με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από τους τόπους της νέας κόλασης, ανέφερε μεταξύ άλλων: 
“(...) Το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά από αυτό του Παγκοσμίου πολέμου βρίσκεται σε εξέλιξη και απειλεί να πνίξει -πέρα από τα θύματα πρόσφυγες και μετανάστες- τις πολιτικές των χωρών της Ευρώπης που μοιάζουν σαστισμένες ή τουλάχιστον μέχρι στιγμής αντιδρούν σπασμωδικά. 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την εξελισσόμενη κατάσταση ως πόλεμο, σε δηλώσεις που μου έκανε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. 
Πόλεμος, λοιπόν, εκτός των συνόρων της Συρίας, του Αφγανιστάν ή του Ιράκ και αυτό αφορά μόνο στους πρόσφυγες γιατί αν συνυπολογίσουμε τους μετανάστες τότε πραγματικά οδηγούμαστε στο χάος. 
(...) Έζησα από κοντά αυτή την κατάσταση στη Λέσβο μαζί με τον έμπειρο φωτορεπόρτερ Σπύρο Τσακίρη. Ξενυχτήσαμε έξω από τη Μυτιλήνη περιμένοντας τις λέμβους που ακολουθούσαν τα φώτα του αεροδρομίου μες στη νύχτα για να φτάσουν στα Ελληνικά παράλια. Περάσαμε μέρες ολόκληρες στις ακτές της Β. Λέσβου όπου προσέγγιζαν οι βάρκες από το Αϊβαλί. Σωροί από δεκάδες χιλιάδες σωσίβια σχημάτιζαν πορτοκαλί λόφους. Οι ντόπιοι έδιναν και δίνουν όλες τις δυνάμεις τους για να βοηθήσουν τους δυστυχισμένους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Αφήνουν το ψάρεμα και συλλέγουν ναυαγούς. Πολλές ώρες ασχολούνται με τη σίτιση των ταλαιπωρημένων προσφύγων και από την αρχή του χειμώνα που ο καιρός ήταν ακόμα καλός προετοίμαζαν τις σκηνές στις οποίες θα έμεναν οι φυγάδες του πολέμου. Όταν με ρώτησαν τις εντυπώσεις μου από όσα έζησα εκεί είπα αυθόρμητα: «Είναι χειρότερα από τον εμφύλιο της Βοσνίας»”. 


Μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του Γιώργου Γεωργιάδη, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος συνεχάρη τον ομιλητή για την συνοπτική, όσο και εντυπωσιακή, παρουσίασή του, ο δε υπεύθυνος του “Αληθώς” Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας κάλεσε το ακροατήριο να χειροκροτήσουν θερμά τον κ. Γεωργιάδη, όχι τόσο ως έκφραση συγχαρητηρίων, αλλά κυρίως ως ένδειξη ευαισθητοποίησης όλων έναντι μιας σύγχρονης τραγωδίας, η οποία εξελίσσεται ολοένα εντός των πυλών της πατρίδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails