Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΓΗΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ "ΛΥΧΝΟΥ"


Δημοσιεύουμε σήμερα, αγαπητοί συνοδίτες, μια ακόμα συνέντευξη από τον καιρό της θητείας μας στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Πατρών "Λύχνος".
Πρόκειται για μια συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος (νυν Μητροπολίτης) Νιγηρίας Αλέξανδρος.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2000 στα Καλάβρυτα, στο περιθώριο της ετήσιας σύναξης του Νεανικού Επιμορφωτικού Ομίλου Σύρου, όπου ο Νιγηρίας Αλέξανδρος είχε προσκληθεί ως ομιλητής. 
Μαζί με τον Γιώργο Μαρόπουλο λοιπόν, συζητήσαμε με τον νέο τότε Επίσκοπο για την ιεραποστολή στην Αφρική, για τα πρώτα χρόνια του στη Νιγηρία, για τον Ελληνισμό στην Αφρική, για το ρόλο της θρησκείας στην μαύρη ήπειρο και τις θρησκευτικές εντάσεις εκεί. 
Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν, φυσικά, πολλά πράγματα στη Νιγηρία. Ανυψώθηκε σε Μητρόπολη, το έργο που συντελέστηκε είναι τεράστιο, οι προοπτικές μεγάλες παρά τα προβλήματα. 
Η συνέντευξη αυτή, πριν 13 χρόνια - πώς πέρασαν! - έχει πλέον ιστορική αξία, αν και πολλά από όσα λέει ο Μητροπολίτης Νιγηρίας είναι διαχρονικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν έχετε στο αρχείο σας, κ.Ανδριόπουλε, να ανεβάσετε και τη συνέντευξη με τον τότε μητροπολίτη Πειραιώς κ.Καλλίνικο Καρούσο! Για να ενθυμηθούν ευχάριστα οι παλαιότεροι και να πληροφορηθούν οι "νεόφυτοι" κάποια πράγματα τα οποία καί αγνοούν -οι νεόφυτοι- αλλά καί ο περί αυτούς -τους νεοφύτους- εσμός επιμελέστατα αποκρύπτει και άλλα αντί άλλων εισηγείται και καταλαλεί και ψυθιρίζει, τιθέμενος το σκότος ως φώς και το πικρόν εις γλυκύ...κλπ...

Related Posts with Thumbnails