Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013

Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "1821" ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗ


Ο Θόδωρος Παπαγγελής, καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόσφατα εκλεγμένος Ακαδημαϊκός στον κλάδο της Λατινικής Φιλολογίας, μας χάρισε ένα κείμενο για το "1821" της κυρίας Αθηνάς Κακούρη, το οποίο έχουμε ήδη προβάλλει από την Ιδιωτική Οδό
Το κείμενό του δημοσιεύεται ολόκληρο στο site του skai patras και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ
Εμείς ξεχωρίζουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: 
Το «1821»  είναι  αφήγηση η οποία διεκδικεί το δικαίωμα ενός πατριωτισμού που συνδυάζει την αίσθηση της εθνικής αξιοπρέπειας με την εγρήγορση της κριτικής διάθεσης. Γι’ αυτό στο βιβλίο υπάρχει διδαχή χωρίς να υπάρχει διδακτισμός. 

Θόδωρος Παπαγγελής
Ο αφηγηματικός  τρόπος θέλει να κάνει την Ιστορία ένα ζωντανό και εξελισσόμενο δράμα, στο οποίο όλοι έχουμε ιστορικές μετοχές και το οποίο,  άλλοτε με ελεγχόμενο ενθουσιασμό και άλλοτε δι' «ελέους και φόβου», όπως θα έλεγε ο Αριστοτέλης, αυξάνει το πηλίκον της ιστορικής μας νοημοσύνης, οξύνει την ιστορική μας αυτογνωσία, θέλει να ερμηνεύσει ιστορικά, δηλαδή ορθολογικά, την κληρονομικότητα των καλών και των κακών της συλλογικής μας συμπεριφοράς. 
Και όλα αυτά, όπως ήδη υπαινίχθηκα, όχι με το βαρύ χέρι του ερευνητικού ιστοριογράφου αλλά με την οικεία χειρονομία του καλού αφηγητή που τον νιώθουμε κοντά μας και δικό μας. 
Ο Θόδωρος Παπαγγελής τελειώνει το κείμενό του μ' ένα ευχαριστήριο σε προσωπικό τόνο προς την Αθηνά Κακούρη, που κι εμάς εκφράζει: 
Προσωπικά ευχαριστώ την Αθηνά Κακούρη γιατί το δικό της «1821» είναι μια αφήγηση νοήμονος και υγιούς πατριωτισμού  που διεκδικεί αυτήν ακριβώς τη γοητεία. 
Το νέο αυτό βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη θα παρουσιαστεί την εβδομάδα που ανοίγει στην Πάτρα, το Αίγιο, την Καλαμάτα και τον Πύργο. Αλλά στο θέμα των παρουσιάσεων θα επανέλθουμε σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails