Κείμενο - φωτογραφίες: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Απόψε στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», στην Αίθουσα Διδασκαλίας (στο Μέγαρο Μουσικής), απολαύσαμε πραγματικά μια σπάνια συναυλία με έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη για όμποε και πιάνο.
Ο σπουδαίος συνθέτης Ντίνος Κωνσταντινίδης, που ζει και δημιουργεί εδώ και δεκαετίες στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ, συνδέεται στενά με τη Βιβλιοθήκη καθώς είναι από τους πρώτους Έλληνες συνθέτες της διασποράς που συνέβαλαν έμπρακτα στον εμπλουτισμό του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, το οποίο τηρεί η Βιβλιοθήκη, δωρίζοντας σε αυτήν το σύνολο του
προσωπικού του αρχείου.
Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης, σε ειδικές προθήκες, είχαν εκτεθεί απόψε παρτιτούρες, ψηφιακοί δίσκοι του Ντίνου Κωνσταντινίδη, αλλά και επιστημονικές εργασίες που εκπονήθηκαν για το έργο του.
Το κοινό στην εκδήλωση καλωσόρισε η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου και τη συναυλία προλόγισε ο μουσικογράφος – ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος, ο οποίος διατηρεί και εμπλουτίζει το δικό του Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών. Ο Θωμάς Ταμβάκος στη σύντομη ομιλία του παρέθεσε βιογραφικά στοιχεία του Ντίνου Κωνσταντινίδη, αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του και τη διεθνή απήχηση που έχει και, τέλος, εστίασε στα έργα που ερμηνεύτηκαν στη συνέχεια από τον Σπύρο Kοντό (όμποε) και τη Λητώ Θώμου (πιάνο).
Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης μουσικολόγος Στεφανία Μεράκου, επί το έργον!... |
Ο Θωμάς Ταμβάκος στο βήμα |
Αναλυτικά τα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν τα εξής:
• At the village
• Three selections from the Opera Antigone
1. Song of Ismene
2. Ode
3. Song of Antigone
• Rhapsody II
• Reverie
• Transformations
1. Castles in the air
2. Recollections
3. Tender Conversation (to Manos)
4. On the Playground
Το τρίτο μέρος του έργου Transformations έχει αφιερώσει ο Ντίνος Κωνσταντινίδης στον Μάνο Χατζιδάκι. Ο Θωμάς Ταμβάκος μας εξήγησε τη σχέση των δύο ανδρών: Ο Κωνσταντινίδης έπαιζε βιολί και ηχογραφούσε με μια ορχήστρα που είχε συστήσει ο Χατζιδάκις τη δεκαετία του '50, τις μουσικές του Χατζιδάκι για τον ελληνικό κινηματογράφο της εποχής.
Για το έργο Transformations (το οποίο έχουν ηχογραφήσει η Λ. Θώμου και ο Σπ. Κοντός) μίλησε, πριν την εκτέλεσή του, ο ομποϊστας Σπύρος Κοντός, και μας είπε ενδιαφέροντα πράγματα για τη σχέση του με το έργο του συνθέτη για όμποε και την διάδοσή του, αλλά και την καθιέρωση ενός έργου ως έργο ρεπερτορίου.
Οι συνθέσεις για όμποε και πιάνο του Ντ. Κωνσταντινίδη ήταν θαυμάσιες. Ενδεικτικές μιας συνθετικής γραφής έντεχνης, με μουσικότητα, με δομή και επιρροές από την ελληνική λαϊκή παράδοση, και δη από την ηπειρώτικη (στο At the village), αφού ο συνθέτης κατάγεται από τα Γιάννενα.
Οι δύο ερμηνευτές, Σπύρος Κοντός και Λητώ Θώμου, προσέγγισαν με σοβαρότητα τα έργα, ανέδειξαν τη μελωδική γραμμή, φανέρωσαν δυναμικά την δεξιοτεχνία που απαιτείται σε αρκετά σημεία και δεν δίστασαν να υπογραμμίσουν και τις σιωπές, στιγμιαίες μα ηχηρές.
Πάντως, τέτοια έργα πρέπει να τα ακούει και να τα βλέπει κανείς σε ρεσιτάλ και συναυλίες, γιατί από το cd πολλά χάνει...
Η Βιβλιοθήκη μας παρείχε απόψε μια σπάνια ευκαιρία κι αυτό δεν είναι λίγο.
Δείτε και τις σχετικές με έργα του Ντίνου Κωνσταντινίδη παλαιότερες αναρτήσεις της Ιδιωτικής Οδού:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου